anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 8 juli 2015

terug...

Terug van onze vakantie in Frankrijk.....wat hebben we het daar fijn gehad!
We waren in het noordelijke gedeelte van de Dordogne.
De Dordogne kenden we uiteraard wel. Daar hebben we, jaren geleden, verschillende keren onze vakanties doorgebracht toen onze dochters nog klein waren. Destijds kampeerden we nog en voor kinderen niks heerlijkers dan ronddollen op een camping in een zuidelijk klimaat!
Het was een mooie omgeving, maar erg toeristisch...we hoorden vaker gesprekken in het Nederlands dan in het Frans. Dat vonden we op den duur niet leuk, dus het kwam er niet van om nog weer eens een keer terug te gaan.
Tot nu dus...
Voordat ik verder ga, moet ik eerst wat verduidelijken.
Rein heeft het al jaren over het eventueel kopen van een tweede huis, ergens in een zuidelijk land.
In het begin om er regelmatig naar toe te gaan en wellicht in de toekomst om er te gaan wonen.
Mijn droom is dat niet....teveel zorgen, teveel gedoe, teveel kosten! Bovendien bevalt het me hier uitstekend en zou ik kinderen, kleinkind, vrienden en sociaal leven enorm missen. En ik wil zeker niet mijn oude dag doorbrengen in een ander land.
Tot nog toe bleef het bij het bekijken van internetsites, lezen van blogs van emigranten, e.d. ...vage plannen dus.
Ditmaal had mijn man echter wat afspraken met makelaars gepland en, zoals vermeld, trokken we richting het noordelijke gedeelte van de Dordogne. Dit is een deel dat volgens de kenners absoluut niet toeristisch is, wat ruiger, meer heuvelachtiger, etc.
Nou, dat klopte zeker. Wat een prachtige omgeving. Kleine, haast nog middeleeuwse dorpjes, een natuur die prachtig is, schitterende vergezichten, vriendelijke Fransen (ja, dat kan dus ook:-) en nog geen aan het toerisme aangepaste prijzen. De restaurants waar we aten, van eenvoudig tot behoorlijk niveau, waren uitstekend en de wijnen (veel Bergerac natuurlijk) meer dan prima.
We hadden het geluk om in een uitstekende B&B terecht te komen, nl. Lieu d'Or (http://www.lieudor.com/LieudOr).
Dit is, wat ons betreft, een pareltje onder de B&B's die we bezochten in de loop der tijd. Hij staat in Jumilhac le Grand, een leuk klein dorpje met een kasteel dat het dorpsplein domineert.
De eigenaresse is een perfecte gastvrouw, het huis met vijf kamers is sfeervol, de verzorging klopte aan alle kanten, de tuin op drie niveau's een genot om in te verblijven, zeker met de hitte van afgelopen week. De rivier l'Isle stroomt door de beschaduwde benedentuin en daar was het heerlijk ontspannen met de voetjes in het water. Corine, de gastvrouw, weet absoluut álles van de omgeving en haar geschiedenis en had elke dag weer leuke tips. Een betrokken en enthousiaste vrouw, die niet snel uit onze gedachten zal zijn!
Dit zijn foto's die gemaakt zijn tijdens ons verblijf. Weliswaar niet door ons, maar door een gezellig stel dat we hier ontmoet hebben.
 

Nou ja....en dan moet je natuurlijk geen huizen gaan bezichtigen als je daar (nog) niet aan toe bent. Want uiteraard was daar een huis tussen waar ook ik weg van was. In een gehuchtje van 6 huizen, op een enorm groot terrein (land is niet duur hier) en met een klein, maar leuk gastenhuis erbij (op de tweede foto aan de rechterkant zie je nog net een stukje hiervan en aan de linkerkant het schuurtje).
Het woonhuis is van oorsprong een verbouwde schuur en ik voelde me haast onderdeel van mijn favoriete t.v. programma "Escape to the Country" :-)
Aan de zijkant van de tuin heb je een duizelingwekkend mooi uitzicht over bossen, velden en dorpjes.
En zoals ik al schreef aan het eerder genoemde echtpaar, dat ook in de B&B logeerde en dat naar onze plannen informeerde: ogenblikkelijk zag ik mezelf al het huis herinrichten, met verf en stalen stof aan de slag, decoreren, tuinieren ....enfin ik ben er zeker van dat jullie je dit allemaal perfect kunnen voorstellen :-)
Enfin: een kleine indruk van wat we er zo leuk aan vonden:

 

Ik moet me zelf er nu steeds aan herinneren dat ik eigenlijk geen huis in het buitenland wil. En dat er veel zorgen, veel gedoe en veel kosten en.....etc.! Dat dus!
Hoe dit verder gaat aflopen? De tijd zal het leren.
Mijn man is nog steeds bezig te verkennen wat de mogelijkheden zijn, wat de risico's zijn, wat er allemaal bij komt kijken als je hier aan begint.
Nu ik weer in ons heerlijke huis in Nederland zit, is de eerste euforie weggeëbd.
Mijn bezwaren gelden nog steeds en overigens ziet ook manlief de nadelen wel, zeker na verhalen van bekenden met een huis in het buitenland. Dat lijkt vaak mooier dan het is.
Het houdt niet tegen dat we een vreselijk leuke vakantie hebben gehad, in een, voor ons, nieuw gedeelte van Frankrijk, waar ik echt een beetje mijn hart aan heb verloren.
Het zal dan ook vast niet heel lang duren voordat we hier weer naar terug gaan!

32 opmerkingen:

 1. Mmmm, heerlijk 'La douche France'
  Heel verleidelijk allemaal !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is inderdaad verleidelijk.
  Er zullen ongetwijfeld voor en nadelen aan kleven....
  Het lijkt altijd zo mooi....ik heb me er nooit in verdiept
  Maar het is wel een plaatje!!

  Fijn dat jullie een fijne vakantie hebben gehad!

  Groetjes Anita


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een schitterende plek. Hoeveel kilometers van jullie Nederlandse stek? Lastig dat jullie hier zo verschillend over denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Marja, het is zo'n kleine 1000 km. We gingen 's ochtends heel vroeg weg en waren er in de late namiddag. Goed te doen in één dag dus!

   Verwijderen
 4. uuuuhhh ik denk dat ik het wel zou weten:)))
  ziet er super uit, maar er komt inderdaad heel wat bij kijken, touren met een camper/caravan is ook heel gaaf! en zie je meer.....
  je eerste foto,s van dat huis (benb) zien er ook top uit zeg!
  groetjes,Inge R

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Juist dat gedoe heeft ons altijd doen zeggen dat we ondanks dat we dol zijn op Frankrijk er nooit een huis zouden willen hebben. Bovendien is het huren van een huisje (zelfs al doe je het 2 x per jaar) stukken goedkoper dan de aanschaf ;-) En als je dat huis dan hebt dan móet je er ook naar toe.. zou dat het plezier niet heel gauw vergallen?
  Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat een huisje in Zeeland (Walcheren) nog wel op ons dromenlijstje staat.. dat is natuurlijk ook stukken dichterbij.. misschien ooit, als we groot en rijk zijn..

  Jullie vakantie was in ieder geval heerlijk en dat inrichten van een nieuw huis blijft leuk Janny, zelfs al is het alleen maar in je hoofd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi verslag van een heerlijke week in de Dordogne. Dromen van een tweede huis, de eerste stappen nemen, ervaringen overdenken, en ondertussen heerlijk genieten van al dat moois in een prachtige omgeving! Wie weet wat de toekomst gaat brengen...in elk geval een heerlijke tijd gehad in Lieu d'Or!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, die Astrid,
   wat leuk dat je hier een commentaar achterlaat. Ja, we hebben het heel fijn gehad, het was echt leuk jullie ontmoet te hebben. En inderdaad: wie weet wat de toekomst brengt! Groetjes, ook aan Wil.

   Verwijderen
 7. Oh Janny ik wist het wel als ik in jou schoenen stond! Gewoon doen!!
  Je hebt me trouwens erg nieuwsgierig gemaakt naar deze streek!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En ik kom natuurlijk graag meehelpen met inrichten ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Hennie, als het zover komt ben je van harte welkom.
   Kom jij eens logeren bij ons i.p.v. andersom :-)

   Verwijderen
 9. heenenterugnaardeardeche.blogspot.fr is een mooie blog van Marthy en haar man die x-maanden per jaar in Frankrijk wonen. Wellicht de moeite waard om de blog eens te bekijken? En ja, bezint eer gij begint, er komt een heleboel bij kijken (ja, we hebben ervaring, maar dan in een ander EU-land)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat blog ken ik wel, dat lees ik geregeld.
   En heus Inge....ik heb dit weekend verhalen gehoord van een familielid met een huis in Spanje. En dat is nog wel een nieuw huis, maar er is altijd wat... Dus laat staan aan een oud huis waar wij de voorkeur aan geven! Dat laat je wel terdege nadenken!

   Verwijderen
 10. Nu je zo'n prachtige B&B hebt ontdekt, heb je sowieso een mooi adresje om naar terug te keren. Ik weet niet of ik een tweede huis zou willen kopen. Ik ben graag op meerdere plekken en zou nooit -zoals een aantal vrienden van ons wel doen - twintig jaar naar dezelfde plek op vakantie willen gaan. Maar zij zijn daar wel heel gelukkig mee dus dat is heel persoonlijk. Ik zou dan eerder de wintermaanden (gehuurd) aan de Cote d'Azur doorbrengen, om in maart/april van de lente en de zomer in Nederland te genieten. Uit je woorden haal ik op dat je er nog maar eens goed over na moet gaan denken. Maar deze heerlijke vakantie neemt niemand jullie meer af!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Cote d'Azur trekt ons voor geen meter. Wij zijn het best op onze plaats in een rustige, natuurrijke streek, met oude dorpjes en oude tradities.
   En vanuit een huis in Frankrijk zijn andere plekken en landen heel gemakkelijk te bereiken natuurlijk.
   En nadenken doen we zeker, hoor Ingrid. Dit is niet iets wat je zo maar beslist.

   Verwijderen
 11. Mijn man had het er vroeger ook altijd over , over het hier weg gaan.
  Wat jij daar laat zien is zo verleidelijk , maar er echt wonen is toch andere koek.
  Vooral alles achterlaten , is zo moeilijk .( vooral mijn dochters)
  Wat je ook beslist , je hebt er een heerlijke vakantie opzitten .
  Groetjes
  Christel , Garcya's Place

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou het gewoon doen hoor...als het kan heerlijk toch!..liefs fan mij...enne welkom thuis hoor....x!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Janny!

  Heel erg leuk om te lezen over jouw/jullie ervaringen in mijn B&B. Herkenbare woorden spreek je hier.
  Al lezend kom ik tot de conclusie dat ik het toch wel bijzonder goed getroffen heb met mijn rigoureus verbouwde, 200 jaar oude huis waar ik. Dat ik daarnaast ook nog mag genieten van ons huis in Nederland voelt voor mij als het hebben van "het beste van twee werelden".
  De zorg voor het huis tijdens mijn afwezigheid heb ik in handen gelegd van professionals die op veel huizen van buitenlanders passen en dat geeft mij veel rust. Iets ter overweging wellicht?
  Ik hoop nog vaak een glaasje Pecharmant met jullie te drinken op een mooie zomeravond hier in Jumilhac le Grand!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, die Corine! Ja, ik denk ook dat jij het goed getroffen hebt. Of beter gezegd: je hebt er zelf voor gezorgd dat het goed is. Natuurlijk is jouw B&B de reden om grotendeels in Frankrijk te wonen. Nogmaals bedankt voor een heerlijke week in jouw prachtige B&B. We hebben er echt van genoten en zullen zeker terug komen. Wanneer zijn we even aan het bekijken. En dan drinken we dat glaasje zeker, lieve Corine!
   Groetjes!

   Verwijderen
 14. Klinkt allemaal heel goed zeg. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tja, voor mij zou het niets zijn. Maar ik vind het sowieso niets al dat gereis naar andere landen.
  Bovendien ik zou ook echt niet bij mijn kinderen weg kunnen.
  Maar de tijd zal het leren, en jullie zullen je er heus wel in gaan verdiepen. Je hebt in ieder geval een heerlijke B&B waar je lekker terug kunt gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, met reizen op zich vind ik niets mis. Het is goed voor de geest en het verbreedt je wereldbeeld. Maar wonen is dan weer iets anders. Permanent ergens anders wonen is voor mij geen optie. Dat is wel duidelijk.
   Maar verder heb ik natuurlijk ook te maken met de wensen van mijn man. Die kan je niet eenzijdig torpederen.
   De tijd zal het wel uitwijzen......

   Verwijderen
 16. Janny wat een prachtige foto's, en daar droom ook ik bij weg, natuurlijk zoals jij zegt het is niet zomaar je biezen pakken hé, de kinderen zitten dan ver maar natuurlijk is het héél verleidelijk zo'n prachtige rustige streek ...ook ik droom ervan maar dan niet zover wij wonen hier dichtbij noord-frankrijk en daar zijn op een klein uurtje rijden ook al héél mooie dorpjes, ik zou het liever op een 2de verblijfje houden om er af en toe eens naartoe te kunnen en eventueel als vakantiehuisje te verhuren...maar we zijn hier ook met 2....:-) :-) :-) Net als bij jullie zal de tijd uitsluitsel moeten brengen ...haha...in ieder geval hebben jullie een super adresje om naartoe te gaan !
  Héél fijne dag nog
  Liefs Kathy

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie huizen laat je ons zien. De B&B is prachtig, een echt huis uit een vakantiefolder en typisch Frans. Het huis dat jullie bezichtigd hebben ziet er ook zo mooi uit. Ik kan me voorstellen dat je dan zwak wordt. Ik had ooit een collega met een 2e huis in Frankrijk maar wel in een noordelijker deel Normandie. Dat was ongeveer 4 uur rijden vanaf Rotterdam. Mijn collega ging er regelmatig een weekend naar toe en natuurlijk in de vakanties. Hij had er een bouwval gekocht met veel land en het beetje bij beetje opgeknapt. Het zag er prachtig uit. Een huis in een noordelijker deel van Frankrijk kan misschien een deel van je bezwaren wegnemen omdat je dan niet zover van je huis in Nederland zit. Is huren van een huis een optie? Dan kan je er toch je eigen huis van maken zonder de lasten van een eigenaar. En als je er zelf niet bent verhuren aan anderen, als dat jullie insteek mocht zijn. Als je genoeg hebt van het huis in het buitenland zeg je de huur op en ben je er weer vanaf. Als jullie het ook zien als een investering zien waar geld mee verdiend kan worden is het natuurlijk een ander verhaal. Succes met nadenken en een besluit nemen.
  Groet, Margo
  (casadinarda.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Margo,
   een huis in het noorden van Frankrijk verschilt niet veel qua klimaat met Nederland. Hooguit heb je wat eerder in het jaar zon. Bovendien vind ik het landschap niet zo mooi als Dordogne of Provence. Dat is voor mij veel meer écht Frankrijk.

   Verwijderen
  2. Ik vind de natuur in de Dordogne en Provence ook mooier. Misschien laat je ons nog meer mooie huizen zien. Van dit soort huizen kan ik echt genieten. Succes met de zoektocht.
   Groet, Margo

   Verwijderen
 18. Nieuwsgierig geworden via FB toch maar even op je blog gekeken: wat een mooi huis!! Ik snap dat de verleiding groot is! Vrienden van ons kochten een huis in Duitsland, maar ze komen er intussen bijna niet meer en is het een blok aan hun been. Nu is Duitsland natuurlijk m.i. heel wat anders dan Frankrijk, maar toch.....je zit er wel aan vast. Je hebt het nu natuurlijk gezien met mooi weer. Wanneer wij hier soms leuke huizen zien, wanneer we aan het fietsen zijn, zeggen we wel eens tegen elkaar: ook maar eens zien in de winter in de regen: is het dan ook nog leuk?
  Wij hebben wel eens een maand iets gehuurd in de winter: goedkoper en geen last van de zorgen die er bij komen kijken.
  Maar......wat is dit verleidelijk!! Succes met het denkwerk!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind een huisje aan zee een droom, maar (deels) wonen in Frankrijk lijkt me teveel gedoe. Daar vakantie vieren daarintegen vind ik heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oh wat een mooie stekjes daar Janny!
  Ik zou het wel weten hoor haha, mijn man wil ook weg uit Nederland, maar we gaan hier pas weg als mijn ouders en mijn paarden er niet meer zijn, eerder gaat het niet, met zulke oude dieren moet je niet meer gaan slepen naar het buitenland en achterlaten zullen we nooit doen, dus we zitten hier nog wel een paar jaar in Nederland,
  Liefs,Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. O, ik smelt ook weg hoor, bij de aanblik van dat mooie huis! Zie mezelf al helemaal zitten in de tuin, met een glaasje.....maar je moet je hoofd ook gebruiken,en niet alleen je hart laten spreken.En dat doen jullie, dus dat komt wel goed.
  Wie weet komen jullie ooit nog een huurhuis tegen wat ook aan alle eisen voldoet...
  Groetjes,Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ooh ja ik begrijp je twijfels volkomen. Als je daar bent, ben je superenthousiast en heb je er echt zin in, maar ben je eenmaal weer thuis, dan ga je ook alle nadelen zien. Ik geloof graag dat het altijd mooier lijkt dan het is, een tweede huis in het buitenland.
  De B&B ziet er fantastisch uit, daar kunnen jullie altijd nog naar teruggaan!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zo spannend! Alleen dat dromen en fantaseren al!! En wie weet.... toch ergens ooit... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen