anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 6 november 2013

o mamma mia...:-)

Ik vloek niet vaak, al ben ik niet roomser dan de paus.
Maar vanmiddag slaakte ik, bij het naar buiten kijken door onze huiskamerramen, een hartgrondige en welgemeende vloek!
Zoals wellicht bekend wonen wij hier aan een pleintje, met rondom ons heen allemaal bos.
En hoewel we destijds veel bomen hebben gekapt omdat we van een licht huis houden bleven er toch nog achthonderdachtentachtig over:-) En voor ons mogen er best nog wat bomen weg, maar daar krijgen we geen toestemming voor.
Maar die éne boom dus, op een strategische plaats, bij onze oprit! Die éne boom die echt niet weg mocht van ons!  Die het zicht benam op de overkant van het plein...die boom dus! Die moesten we acuut laten kappen omdat ze gevaar opleverde i.v.m. droogte- en stormschade.
Nou...hoor ik jullie denken: dan heb je er dus achthonderdzevenentachtig over:-) Maak je druk, zeg.
Oké, ik laat jullie onderstaand een foto zien die toont waarom die boom nu juist moest blijven staan (de auto's zijn van ons en staan hier normaal niet, maar moesten nu van onze eigen grond af i.v.m. het kappen).
Want aan de overkant woont een allerliefste, nog erg viefe dame van 90 jaar in een heel groot huis. Dat huis is op zich geen probleem, maar wel het feit dat de lieve dame en haar gestorven man de buitenkant van het huis in een soort nep Italiaanse villa hebben veranderd, compleet met klimop, romantische hoekjes en krullerige hekjes. Met balusters, lantaarns en een prieeltje. Bovendien is het royaal aangekleed met "kunst".  In dit geval immens grote vogels, figuren en bloemen die zijn gemaakt door de gestorven man, die beeldhouwer was.
Tot nog toe zagen we dat alleen bij het langsrijden omdat de betreffende boom ons gelukkig het zicht op dit huis ontnam. Maar nu kijken we er frontaal tegenaan!
Ik heb het gevoel dat ik in een film met een héél slecht decor zit:-) De foto's geven, jammer genoeg, niet de werkelijkheid weer, je ziet niet al die tierelantijntjes aan het huis!
Gelukkig kan er wel een andere boom worden geplant die op den duur het doorzicht verhinderd. We denken aan een grote plataan, met een wijd gesnoeide kroon. Als die er staat en een beetje omvang heeft dan zal het waarschijnlijk beter zijn, maar tot die tijd zet ik maar wat Italiaanse smartlappen op. Toch jammer dat we er geen Italiaans zonnetje bij hebben:-)
 

19 opmerkingen:

 1. Op de foto's zijn al die dingen die je niet mooi vindt, niet echt te zien, maar dat zal vast anders zijn wanneer het groene blad van de bomen verdwenen is. Ik hoop dat de geplande plataan snel aantrekt, zodat het uitzicht voor jullie weer iets aangenamer wordt.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach kom, Janny, er zijn beroerdere dingen om tegenaan te kijken. Maar je hebt er in elk geval weer een leuk logje aan overgehouden. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk Marja! Ik heb ook getwijfeld of ik het logje moest plaatsen, klinkt best een beetje verwend, dat besef ik. Maar geloof me: ons uitzicht met alleen maar groen was zoveel mooier dan deze kitsch!

   Verwijderen
 3. Misschien kun je iets snelgroeiends terugplaatsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn eerste reactie is er een van verbazing. Er zijn vervelender dingen... Afgezien dat het jammer is van die boom natuurlijk! En... smaken verschillen, leest buurvrouw je blog?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor. Het is zeker niet de bedoeling mijn lieve overbuurvrouw te beledigen.
   Ik denk dat de foto's echt een verkeerd beeld geven. Je ziet alle tierelantijnen en frutsels niet zo goed. Maar geloof me: het heeft een waar Efteling gehalte! Maar dan Italiaans:-)
   Janny

   Verwijderen
 5. Eerlijk gezegd moest ik wel een beetje lachen toen ik ging lezen.. En natuurlijk zijn er ergere dingen, maar ik snap het best hoor. En al zie je dan op de foto's niet veel van de overdadige decoratie bij de overbuurvrouw, dát wat ik zie is al niet mijn smaak ;-)
  Kies maar een mooie boom uit waar je de komende jaren met plezier naar kunt kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou Janny, ik vind het echt meevallen hoor, je hebt nog altijd een beter uitzicht dan ik heb.
  Maar toch jammer van de boom, die je zo mooi vond.

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was eigenlijk gewoon een bijna twintig meter hoge den, hoor. Maar zoals gezegd sloot hij het doorzicht mooi af.

   Verwijderen
  2. Ik kan me ook voorstellen dat je liever tegen "groen "aankijkt dan dit, maar mijn uitzicht is niet beter:-)

   Je hebt wel een erg leuke auto :-)

   Hopen dat je er een oplossing voor kan vinden.
   Groetjes, Dorine

   Verwijderen
 7. Jammer dat die leuke auto op de foto niet wat groter is. Hij doet zijn naam eer aan hi hi.
  Ik kan me voorstellen dat je best even moest slikken toen je dit nieuwe uitzicht zag. Snel een nieuwe boom neerzetten er er flink wat Italiaanse aria's tegen zingen, dan groeit hij vast sneller :)
  Liefs, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan me voorstellen dat je liever tegen een mooie den aankijkt dan tegen de Italiaanse prullaria.Zet dan maar snel iets moois voor terug.

  Succes groetjes, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik snap heel goed wat je bedoelt. Want ook al zien wij op de foto niet echt wat jij ziet, het is meer dat jou uitzicht is veranderd. Net als bij mijn haag die gerooid moest worden, en ik uitkijk op buren met schots en scheve gordijnen en tuinkabouters.
  Maar net als bij mij is er vast ook weer iets positiefs van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Grrrrr...het kapbeleid slaat soms nergens op! Vind het altijd zonde als er een mooie oude reus geveld wordt, ik kan me je irritatie heel goed voorstellen. Gelukkig kunnen jullie een nieuwe boom plaatsen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dit geval kan de gemeente niets anders doen, hoor. De boom was ook aan het afsterven en door zijn hoogte moest er wel snel actie worden ondernomen, vanwege gevaar voor omvallen. Dat wil je natuurlijk ook niet. Want als hij op je huis valt zit je ineens met een héél ander uitzicht:-)

   Verwijderen
 11. Hier net andersom: onze buren willen 2 (lelijke) coniferen die veel te kort op de scheidslijn staan niet weghalen. Mijn uitzicht is minder mooi omdat ik er altijd tegenaan kijk. Maar er zijn ergere dingen :-) Ik vind jouw auto wel heel erg blitz trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Janny,

  Ik vond het net zo leuk om jouw gezicht te leren kennen, gezellig dat we samen met Lia zo even konden kletsen! Ben je al uit de muurverf, uit de kleur die je misschien gaat kiezen? Is je vriendin nog geslaagd haar cadeaubon te besteden? En....heb je zelf nog iets gekocht ;-)? Hoewel er genoeg moois te zien was, ben ik er warempel in geslaagd met lege handen de winkel te verlaten. Eigenlijk is dat daar best knap ;-).

  Alvast een fijn weekend!! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Had ik een mooi reply geschreven, wordt het niet geplaatst. Misschien te lang? Dan maar iets korter. Het doet mij denken aan het Bauhaus van Hundertwasser in Wenen. Dat is tenslotte kunst geworden. Het zou mij niet storen tenzij ik de kermisachtige attributen over het hoofd zie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je kunt een slechter uitzicht hebben, hoor.... Ik bedoel: je zult tegenover de hoogovens wonen. Of tegenover een grauwe flat... Nog maar niet te spreken van een kerkhof, garage, winkel,... ;-) (moet ik even doorgaan?)
  Hahaha
  Maar ik begrijp je wel... Het is even wennen. Tja...

  BeantwoordenVerwijderen