anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 31 oktober 2013

verschil in dadeltakken...

Ik schreef al in een reactie bij Ingrid van het blog Home and Lifestyle dat mij opvalt dat er zoveel verschil is in dadeltakken.
Ik heb dadeltakken van vorig jaar liggen die prachtig ingedroogd zijn, met volle zwarte bessen (dadels eigenlijk dan) en die er nog steeds gezond uitzien.
Maar de dadeltakken die ik dit jaar kocht (bij drie verschillende zaken) zijn veel minder mooi. Ze drogen een beetje bruinig in en de besjes zien er dor, verschrompeld en klein uit.
Ik heb geen idee hoe dit kan. Zou het aan de "oogstjaar" liggen?
Om het verschil te laten zien heb ik onderstaande foto's geplaatst.
De eerste twee foto's zijn van dadeltakken van dit jaar, de onderste twee van takken die ik verleden jaar kocht. Dan heb ik, heel grappig, ook nog een takje van twee jaar geleden dat ik buiten in de zon heb laten liggen (vergeten dus). En dat is mooi versteend en grijs geworden. Staat op de laatste foto.
Ik hoop dat het grote verschil voor jullie zichtbaar is op de foto's, want het scheelt echt heel veel!
Hebben jullie deze ervaring ook of een idee waaraan dit kan liggen?
 
 
 
 

26 opmerkingen:

 1. O, ja.....het verschil is duidelijk te zien.
  Het is mijn ook al opgevallen dat er verschil is, ik heb er zelfs al een paar weggedaan.
  Het valt mijn op dat bij de niet mooie de tak een hele rare kleur groen/bruin krijgt, en de steel zwart wordt...net of de tak rot is...en de dadels vallen eraf.
  Bij de mooie takken kleurt de dadel mooi naar paars, zonder die rare kleur, en kleurt de steel ook mooi mee.
  Ik denk dat het te vroeg is.

  Fijne Dag nog Janny,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij is het van belang op welk moment de takken geoogst worden. Ik denk dat wanneer dat te vroeg gebeurt, de dadels niet mooi in kunnen drogen. Je ziet inderdaad wel veel verschil.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was mij nog niet opgevallen, ik heb ook twee liggen die ik bij verschillende winkels heb gekocht. Ik zal morgenmiddag eens goed kijken. Groetjes, Nancy.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook mijn dadeltakken zijn niet mooi.... Ze zijn dor, droog, en hebben een vale kleur....jammer...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook drie takken en alle drie verschillend van kleur ???

  Groetjes, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voorlopig is die van mij nog mooi maar hij ziet wel nog redelijk groen ...

  Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geen idee Janny, mischien aan de temperatuur in de kamer, luchtvochtigheid, of ze wel of niet in de zon staan? Zoiets, ik denk dat het aan veel factoren kan liggen. Ik vind ze niet lelijk bij je hoor.

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
 8. Verschil in soort, in land van herkomst, in tijd van oogsten (rijpheid vruchten) wellicht?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe komen jullie eigenlijk aan die takken, ik zie ze nooit ergens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij brocantezaken, bij goede bloemisten, etc. Je kunt ze zelfs via Internet bestellen! Google maar eens! Succes!

   Verwijderen
  2. Voeg op de home pagina van Marktplaats dadeltakken in en dan komt er ook een site voor bij waar je ze kan bestellen . Top kwaliteit

   Verwijderen
 10. Bij mij ook precies hetzelfde, ook geen idee hoe dat komt....
  Fijn weekend,
  Liefs, Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb ze nu niet in huis, maar weet precies wat je bedoelt, want ik heb dat ook weleens gehad. Raar, maar hoe en waarom, geen idee...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je ziet het verschil duidelijk. Ik heb zoiets nog nooit gehad. Wel een ideetje, want ik houd e wel van om seizoentafels te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat raar van de takken...ook diegeen die je bij ons hebt gekocht ????.....kwam ik jou nou tegen gister bij de potstal ????...ja toch ???...nou groetjes fijn weekend Ria...x !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Enne ik volg je blog nu hoor leuk !!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb hier ook ervaring mee. Vorig jaar al, had er nog een paar van 2 jaar geleden die zijn nog super mooi, maar die anderen heb ik maar weggegooid, erg bruin. Misschien moeten ze voor de kachel gedroogd worden? Het duurde bij mij nl ook erg lang voordat hij verkleurd was en dan erg bruin ja!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik vind de dadeltakken prachtig! en weer valt het me op dat de nederlandse mensen veel meer met hun interieur bezig zijn dan in belgie, bij ons vindt je de takken gewoon niet..ik ga er eventueel 1 bestellen in nederland,maar mijn man heeft een nederlandse collega en zijn echtgenote wou voor mij wel eens horen of ze eraan kon komen...in elk geval een hele dikke proficiat aan alle nederlanders die zo creatief zijn en begaan met hun woning en tuin! t hoeft niet altijd groot of chic te zijn, als het maar gezellig is, dat vind ik zelf altijd het mooiste compliment dat ik kan krijgen! een belgische bewonderaarster...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het ligt er aan uit welk land ze komen. Onze eerste zending van 2013 kwam uit egypte en deze droogde grijs grauw op. Onze tweede zending kwam uit spanje en die werden mooi bol donker paars. Het is maar waar je van houdt, het verschil zie je niet als ze nog vers zijn. Wij hopen dat je hier wat aan hebt. Met vriendelijke groet, Geke en Natasja / Gnus Wonen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben zelf palmbomen. Dit jaar in februari de takken "geoogst", enkele takken buiten en enkele binnen laten drogen. Ze waren al paars aan de boom. Nu staan er weer takken aan. Is het beter om ze nu (groen) te "oogsten" ?

   Verwijderen
  2. mag ik vragen waar je de palmbomen vandaan hebt? zijn het met de echte dadeltakken die je kan laten drogen? wij zijn al een poos opzoek naar zo'n boom voor onze grote tuin.

   Verwijderen
  3. mag ik vragen waar je de palmbomen vandaan hebt? zijn het met de echte dadeltakken die je kan laten drogen? wij zijn al een poos opzoek naar zo'n boom voor onze grote tuin.

   Verwijderen
 19. Ik heb een grote dadeltak gekocht en deze in drieën gesplitst. Twee ervan heb ik woonkamer gelegd en een is naar de zolder gegaan. Deze laatste tak heb ik onlangs van de zolder gehaald en deze is heel anders van kleur dan de dadeltakken die ik in de woonkamer heb laten drogen. De takeltakken die in de woonkamer gedroogd zijn, zijn erg mooi en donker van kleur. De tak van de zolder is een beetje groen van kleur met wat donkere stukken, ook zijn de bolletjes veel kleiner, meer ingeschrompeld. Dus ik denk dat het ook ligt aan de omgeving waar ze gedroogd zijn, temperatuur en luchtvochtigheid.

  BeantwoordenVerwijderen