anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazaterdag 26 oktober 2013

spam...

Ik stuitte, naar aanleiding van het updaten van mijn blog, op de pagina's met reacties op mijn diverse posten. Ik krijg geen automatische melding als er reacties op mijn blog worden geplaatst, dus zie ik reacties die veel later zijn geplaatst meestal niet meer. Tot mijn verbazing zag ik dat er intussen ongemerkt wel een tweehonderd commentaren op diverse posten waren gezet, met een commerciele doelstelling. Maar het meest vervelend waren de vele spamberichten op de posten met een titel die voor sommige mensen wellicht voor meerdere uitleg vatbaar is, zoals "way down deep inside of me" of "in bed met een dictator" of "wat ik graag wil". Dat waren klaarblijkelijk titels die bepaalde mensen voldoende vonden om de meest schunnige dingen als reactie te geven.
Uiteraard heb ik ze allemaal verwijderd (Joost mag weten hoe lang ze er al op hebben gestaan, ik lees nooit terug) maar het gaf me een rot gevoel.
Voortaan zal ik vaker de reactie-pagina eens bekijken en ik hoop dat ik verder verschoond blijf van die akelige commentaren.
Hebben jullie dit ook wel eens gehad?

16 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook gehad. Bij mij zag ik ze dan niet bij de reacties staan, maar kreeg ik ze via de mail binnen. Nu heb ik het zo ingesteld dat je niet meer anoniem kan reageren. Sindsdien is het een stuk rustiger en wordt mijn mailbox niet meer bestookt met mailtjes die nou niet echt met interieur te maken hebben, ahum :)
  Nu maar hopen dat het wegblijft.

  Een fijn weekend, liefs Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had hier ook last van. Nu heb ik de instelling aangepast, zodat reacties op oudere berichten (14 dagen) door mij worden gemodereerd. Dat helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik heb er last van gehad...gelukkig werden ze niet geplaatst...ook moest ik op linkjes klikken...dat heb ik niet gedaan, ik heb alles meteen verwijderd...op dit moment is het rustig.
  Fijn Weekend.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij heb ik dat nog niet gehad, maar wat ik me dan afvraag: hebben die mensen nu echt niets beters te doen? Fijn weekend. Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb laatst ook mijn reactiepagina volledig opgeschoond.
  Sindsdien kijk ik elke week even, maar het is momenteel rustig..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vervelend is dit hè, ik heb er ook flink last van gehad. Daarom heb ik al een hele tijd geleden de optie tot anoniem reageren uitgeschakeld en ook aangevinkt dat ik eerst de reactie wil moderaten voordat de reactie op mijn blog verschijnt. Zo lees je altijd eerst een reactie voordat het op je blog verschijnt en pak je meteen mee dat reacties op oudere posten je ook niet ontgaan.

  Deze week bekeek ik bij toeval ook even mijn statistieken. Er is ook een onderdeel waarbij je kunt zien via welke link je blog is bezocht. Meestal zijn dat mede(woon)bloggers, maar nu zag ik er een naam bij staan die ik niet kende. Ik klikte er op en tot mijn grote verbazing kwam ik op een site waar foto's op stonden die prima pasten bij de spamreacties, die jij hier hebt genoemd. Op het helpforum van blogger zag ik dat dit onderwerp eerder was aangekaart, niet meer op klikken was het advies. Bij geen aandacht verdwijnt het weer vanzelf, het is ook niet zo dat je blog dan aan zo'n site gelinkt is...pffttt...laten we het hopen, want daar zit ik écht niet op wachten.

  Fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Janny, ik heb dit probleem als volgt opgelost:
  Alle reacties die op een logje gezet worden na 48 uur na plaatsing moeten eerst door mij goedgekeurd worden. Dit kun je instellen. De berichtjes die binnenkomen op de dag van publicatie van een logzie je toch wel. Daarnaast blijkt Blogger - in elk geval bij mij - ook vaak al rare berichtjes in de spmbox te plaatsen. Die gooi ik regelmatig leeg en controleer ik. Geen of weinig last meer van allerlei foute reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Janny, ik heb ook anoniem reageren uitgeschakeld en heb veel minder last.
  Op het moment ben ik alle linkjes aan het controleren die ik in mijn logjes plaats, o.a. naar andere blogs. Als iemand zijn url van het blog veranderd, wat af te raden is, wordt het een spamblog. Je kunt namelijk wel je naam van je blog veranderen, maar niet het blogadres (url). Ook kwam ik in de linkjes websites tegen die door spammers in gebruik zijn. Heel vervelend dat spam gedoe.
  In de statistieken moet je geen vreemde linkjes aanklikken, daar zit ook veel spam tussen.
  Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik krijg een e-mail voor iedere reactie die geplaatst wordt, en verder modereer ik reacties op berichten ouder dan 10 dagen. Het valt best mee trouwens, er komt nauwelijks spam binnen en al zeker niet met zulke titels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inge: de titels zijn geen spam:-)
   Dat zijn namen van drie posten van mijn blog uit het verleden. Maar die hadden zeer fatsoenlijke inhoud, hoor. Maar voor sommigen was het dus een uitnodiging andere betekenissen daar aan te geven.

   Verwijderen
  2. ha, men voelde zich dus wel aangetrokken :-)

   Verwijderen
 10. Gelukkig heb ik er geen last van. Net even gekeken bij Spam, dat was er 1, en daar kan ik mee leven.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een heleboel spam helaas. Rare fratsen vind ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb het ook de reacties moderaten ingesteld, heel handig, want daardoor bepaal jij of de reacties geplaatst worden of niet.
  Heb het ook een hele tijd gehad maar nu is het ook rustig.
  Momenteel word ik ook niet goed van het gezeur of bedrijven reclame mogen maken via jouw blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gelukkig geen last van spam. Er is een spamfilter geplaatst en die schijnt goed te functioneren. Het zou mij ook vreselijk irriteren. Verder kan ik op een sitebalk zien op de site zien wat er binnenkomt en ik krijg meldingen op mijn telefoon. Reuze handig.

  BeantwoordenVerwijderen