anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 22 augustus 2013

brocantemarkt Wijchen...

Vorige week was ik op de brocantemarkt rondom kasteel Wijchen.
Was er nooit eerder geweest en ik had eerlijk gezegd ook geen hoge verwachtingen. Ik had altijd de indruk dat Wijchen een saai dorp was, met weinig opzienbarends. En dat die markt dan ook wel zo zou zijn. Vooronderstellingen....zullen jullie ook wel eens hebben, toch?
Maar het viel me dus ontzettend mee. Eigenlijk was het een leuke, overzichtelijke brocantemarkt, met goede en professionele standhouders. Geen overbodige troep of zolderopruimingen.
Ook het kasteel is heel mooi, klein maar goed onderhouden en boeiend, ik  ben daar dus nog niet de laatste keer geweest. En ondanks de aanhoudende druilregen die ochtend was het dus het helemaal niet vervelend daar rond te sjouwen.
Ik kocht er een mooie kruik bij een goede standhouder, die alles over kruiken wist en er in gespecialiseerd was. We kregen een heel boeiend verhaal over alle ins en outs van kruiken.
De door mij gekochte is een oliekruik uit het Loiregebied en stamt uit 1870. Dat staat ook aan de onderkant ingebakken, samen met de initialen van de maker. De deuken die in echt antieke kruiken zitten komen omdat de kruikenmakers ze aan de zijkanten vastpakten om in de oven te zetten. Ook andere, veel voorkomende "gebrekjes" hadden een verklaring. Zó leuk om te horen allemaal.
Ook zag ik een prachtig houten paard. Ik ben een paar maal langs de kraam gelopen, geaarzeld, maar ik vond hem te duur. Heb hem dus niet gekocht, maar ik heb er eigenlijk best een beetje spijt van. Want zulke mooie exemplaren zie je echt niet vaak. Ik durfde hem ook niet meer te fotograferen nadat ik afgehaakt was. Ach ja...ik loop er vast nog wel eens tegen aan, maar hopelijk een goedkopere.
We lunchten nog heerlijk daar in Wijchen, bij een goed restaurant.
Alles bij elkaar dus weer een ervaring, zullen we maar zeggen: in niet te snel oordelen, niet te snel kopen (of sneller?) én geen goede schoenen aantrekken naar een fair op een nat en modderig grasveld:-)
(De twee donkere kruiken had ik al, de lichte is de "nieuwe").
 
 

12 opmerkingen:

 1. Wat een mooie kruik Janny, de lichte kleur ervan steekt mooi af tegen de donkere exemplaren. Ondanks alles hadden jullie toch een heerlijke dag en daar ging het om!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtige compositie! inspecteur Speurneus!

  Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, dat je het een en ander te weten bent gekomen over kruiken.
  Mooie combinatie zo, dat licht en donker.

  Fijne Avond,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach, een mens is nooit te oud om te leren, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf kruikje, ben er ook zo gek op. Ze staan hier ook in alle soorten en maten, de meeste van de rommelmarkt. En de volgende keer gewoon af gaan dingen, misschien had je nog wat van het paard af kunnen krijgen??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Alie, ik heb natuurlijk geprobeerd af te dingen maar de uiteindelijke prijs was me nog te hoog. En de verkoper was heel stellig: meer wilde hij er niet af doen. Tja...
   Ik probeer wel kruiken te kopen met een geschiedenis. Dat probeer ik trouwens met alles wat ik aanschaf, want geeft het voor mij meerwaarde. En dat vind ik er zo leuk aan.

   Verwijderen
 6. o wow !
  die lichtbruine vind ik erg mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig, daar zou ik ook direct voor vallen.
  Ze staan heel mooi zo bij elkaar.
  Altijd leuk hoor struinen over een markt, ik hou er ook zo van!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Janny, mooie kruik en leuk om er ook iets meer over te weten. Dat lijkt me dan ook wel een leuke fair in Wychen.
  Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt er in ieder geval weer een prachtige kruik bij.

  Fijn weekend
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk hè dat je er dan ook een mooi verhaal bij krijgt.
  Een mooie kruik heb je.

  Fijn weekend, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooi exemplaar, en wie weet vind je toch nog een houten paard!

  BeantwoordenVerwijderen