anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafka



dinsdag 4 december 2012

onze taal...

Lang geleden bestond onze taal nog uit varianten op het Fries, Duits, Engels, etc. Deze oertaal heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot wat wij nu Nederlands noemen.
In de loop der tijden en zeker in de meest recente taalgeschiedenis, hebben zich heel veel mensen bezig gehouden met het ABN. Daardoor is er nu een taalnorm ontstaan waaraan we ons vast kunnen houden als we het niet weten. Natuurlijk weet ik wel dat er vaak onzekerheid is over de juiste spelling van woorden, over een al dan niet goede zinsbouw of andere begrippen in onze taal. Nederlands zit ook vaak onlogisch in elkaar, hoor ik soms van buitenlanders.
Ik ben altijd in de Nederlandse taal geïnteresseerd geweest. Dat wil overigens niet zeggen dat ik er ook écht goed in ben. Ik duikel steeds weer in dezelfde taalvalkuilen en het beroerde is dat ik het soms niet eens in de gaten heb. Bijvoorbeeld "groter dan..." of "groter als"... vind ik nog steeds lastig. Ook "je kunt" of "je kan" is me vaak onduidelijk. Mijn taalgebruik is dan ook allesbehalve perfect.
Maar desalniettemin stoor ik me aan taalfouten:-) Tja...
Veel van de fouten die we kunnen maken zijn tegenwoordig eenvoudig te vermijden door de spellingscontroller op onze PC te gebruiken. En anders kunnen we de Van Dale of het Groene Boekje raadplegen. We kunnen we er dus echt wel wat aan doen en daarom begrijp ik niet dat er bijvoorbeeld nog steeds blogs zijn die wemelen van de fouten.
Pasgeleden kwam ik, op dezelfde dag, op twee van die blogs terecht. In één klein stukje zag ik maar liefst 8 taalfouten. En dan heb ik het echt niet over kleine foutjes, maar bijvoorbeeld over het gebruik van d/t en ei/ij. Fouten die dus eenvoudig waren te voorkomen door de controller in te schakelen.
En hoezeer ik de inhoud van zo'n blog soms ook kan waarderen, ik zal er niet snel terugkomen.
Nu ben ik benieuwd: ben ik daarin alleen of lees jij ook geen blogs die veel taalfouten bevatten?

24 opmerkingen:

  1. Ook ik maak wel eens een taalfout, meestal ontdek ik het te laat en dan schaam ik me echt hoor. Ik check vooraf altijd mijn spelling, maar soms sluipt er toch een foutje in de tekst. Dat er op sommige blogs joekels van taalfouten staan was me ook al opgevallen, komt toch een beetje knullig en onverzorgd over hoor. Meestal "zap" ik snel verder...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou dit zelf geschreven kunnen hebben. Er zijn alleen een paar blogsters, die na een ernstig ongeval, medicijngebruik of infarct niet goed meer kunnen schrijven. Daar blijf ik dus wel meelezen en dan probeer mijn taalklier even uit te zetten. ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het woordje "ik" vergeten in de laatste zin. Sorry.

      Verwijderen
  3. Ik snap precies wat je bedoelt. Ik probeer altijd op mijn taalgebruik te letten maar zie achteraf ook wel eens een d i.p.v een t staan. Wat ik ook wel een probleem vind is het gebruik van k of c. Jaren geleden was het modern om een c door een k te vervangen. Ik word dus wel eens gecorrigeerd door de kinderen als ik een k gebruik voor iets waar zij een c voor gebruiken. Laatst mailde ik iets over een kontrakt....kreeg ik een mail terug met grote vraagtekens achter kontrakt. Tja, contract dus volgende keer.
    Maar het allerergste vind ik toch wel als mensen ik werdt schrijven....

    En nu maar hopen dat ik geen rare dingen heb getypt.

    Groetjes,
    Debby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi hi, herkenbaar! Ik denk dat de Nederlandse taal niet de meest eenvoudige is om aan te leren, zeker niet wat schrijven betreft. Onze oudste, die dyslectisch is, bakt er ondanks spellingscontrole nog steeds niet veel van.. terwijl hij super intelligent is en bijzonder creatief! Maar toch kan ik er bij een aantal blogsters goed overheen lezen. Omdat ik weet dat zij dit aspect van de taal gewoonweg niet beheersen, maar verder wel heel leuke en creatieve vrouwen zijn. Wie ben ik dan om daar een oordeel over te hebben..? Zelf doe ik wel erg mijn best om foutloos te schrijven, maar ook hier zullen zo af en toe nog wel wat typefoutjes insluipen.. ;) Leuk thema!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het irriteert me vooral als mensen ellenlange verhalen schrijven zonder kop en staart. Meer de stijl dus dan de taalfouten, hoewel ook dat irriteert (en ik maak ze zelf ook hoor, ben gewoon te slordig vaak om nog even na te lezen!)

    Wat knap van je hondje, dat hij lezen kan! (-;

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi,hi, dat is ons hondje niet, hoor. Wij hebben een Jack Russell. Die kan niet eens luisteren, laat staan lezen:-)
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Iedereen maakt wel 'ns taalfouten zelfs ik. ;-)
    Waar ik me echt verschrikkelijk aan erger is bijvoorbeeld het gebruik van 'me fiets' of 'hun hebben'.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik lees en herlees mijn stukjes voordat ik ze online zet en dan nog ontdek ik soms foutjes. Ik ben hier in huis de enige van de vijf die (bijna ;-) ) foutloos Nederlands schrijft, allevier mijn mannen hebben namelijk dyslexie. Zij zouden ook echt niet beginnen met een eigen blog :-) Ik vul iedere werkdag een spellingstest in, met wisselend succes .... www.beterspellen.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die maak ik ook elke dag. En ook niet altijd foutloos,hoor!

      Verwijderen
  9. Ik ben zelf ook niet helemaal zonder foutjes denk ik, maar ik kan me wel ergeren aan hele erge spelfouten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben zeker niet altijd foutloos. Maar sommigen maken er een potje van. Meestal mijd ik die blogs. Maar soms zie ik ook wel dat het geen opzet is en dat iemand, ook met die fouten, toch een bijzonder persoon is. Dan kijk ik over de fouten heen.
    Ik heb een buurtvrouw die ook blogt. Ik ken haar en weet dat zij heel slecht in taal is. Ik weet ook waarom. Daar kom ik gewoon en negeer alle fouten.
    Het is voor mij dus niet zwart of wit.

    Overigens merk ik dat ik vroeger veel puristischer was. Tegenwoordig denk ik sneller: ach, waar maak ik me ook druk om, het gaat me om het goede hart dat er achter zit.
    Zo verschuift het perspectief van een mens soms. Ik denk dat dat zijn goede kanten heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oei, ik heb me hier al eens aan gebrand door dit ook te zeggen. Kreeg ik heel veel reacties over dyslexie en inhoud belangrijker dan vorm etcetera. Ondanks dat vind ik het nog steeds afschuwelijk die onnodige taalfouten en nee, ik kom ook niet graag terug op die blogs.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik neem aan dat er niet met opzet fouten worden gemaakt. Een slechte kennis van de Nederlandse taal moet geen belemmering zijn om een blog te hebben of reacties te plaatsen. Zelf ontdek ik naderhand ook nog wel eens een foutje in mijn tekst/reactie.
    Fijne avond, lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tja, beroepshalve ben ik natuurlijk uitermate geïnteresseerd in alles wat met (correct) taalgebruik te maken heeft. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er soms nogal in door dreig te slaan. Als ik een foutje op een van mijn eigen sites ontdek, moet en zal ik dat meteen veranderen. Bij anderen blijven mijn ogen altijd haken achter storende fouten, zodat de rest van de boodschap me ontgaat. Een enkele spelfout: oké. Een heleboel: ik haak af.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. tja, ik zie taalfouten zelf meteen (hoewel ik zelf niet zonder zonde ben). taal is als kleding: zoals je andere kleren draagt op je werk en aan het strand zo gebruik je verschillende 'taalregisters' bij sollicitaties en in het cafe. maar je moet je ook prettig voelen in taal - en dan moet er geen taalpolitie over je schouder mee kijken in het 'gewone leven'.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben zo blij dat onze kinderen in ieder geval geleerd hebben om niet 'hun zeggen...' te zeggen, maar 'zij zeggen'! Daar stoor ik mij misschien wel het meest aan.... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik zie mezelf absoluut niet als taalpolitie!
    Ik ben echt niet overdreven gefixeerd op mensen die fouten maken. Zeker niet als je weet dat die mensen dyslexie hebben en/of andere beperkingen. Maar blogs stikvol fouten die echt vermeden hadden kunnen worden door er even kritisch naar te kijken vind ik echt niet te lezen. Want tussen af en toe een foutje en veelvuldig voorkomende dikke taalfouten zit echt een verschil!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben zelf taaldocent, maar ik maal eerlijk gezegd niet om een paar foutjes. Belangrijker vind ik dat het verhaal goed loopt. Maar als er teveel fouten in een verhaal staan, ben ik weg. Zo is het dan wel.

    Leuke foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik probeer altijd op mijn taalgebruik te letten. In mijn stukjes probeer ik te streven naar foutloos. Ook de stijl krijgt bij mij veel aandacht. Als ik dan later roch een fout ontdekt vind ik dat heel vervelend. Fouten bij anderen, vooral d/t gebruik storen mij wel, maar ik blijf er niet om weg.
    In mijn reacties bij anderen maak ik door de snelheid nog wel eens storende typefouten. Daar moet ik wat zorgvuldiger in zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heerlijk: taal! Ik heb een abonnement op "Onze Taal" en voor Sintekrlaar het boek van de Nederlanse taalcanon gekeregen.
    Ik zie overal taalfouten, net zoals mijn dochter overal spinnen ziet ;-) Gelukich maac ik zelv nooit voute!
    Ik ken iemand die nog geen tien woorden achter elkaar kan schrijven zonder taalfouten te maken. Maar zij kan er niets aan doen, omdat ze dyslectisch is. Dat leest toch heel anders dat iemand het geen fluit interesseert.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik ben soms ook verbaasd omdat ik soms meer van de persoon verwacht. Ik hoop dat je bij mij nog wel terug kunt komen ;-)

    Groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  21. "Groter dan" of "groter als" is toch niet lastig? Ik heb er een aantal maanden geleden een blog over geschreven: http://www.groesbeekmc.nl/blog_taalergernis.html . In de tweede alinea geef ik uitleg over als/dan. Misschien heb je er iets aan?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo Janny,

    Wat ontzettend leuk dat je een reactie op mijn blog achtergelaten hebt! Dat waardeer ik bijzonder en het is altijd weer leuk om te lezen dat iemand graag komt buurten op mijn blog.

    Dat ik deze post eruit pak om een reactie bij achter te laten, is niet voor niets. Hoewel ik er vanuit ga dat niemand met opzet slordig is in het taalgebruik, vind ik het ook altijd jammer een tekst te lezen dat veel taalfouten bevat. Het gebruik van als en dan wordt mij thuis overigens wel geleerd, mijn jongste dochter is allergisch voor de verkeerde toepassing hiervan en gooit er meteen een correctie overheen als wij het onjuist gebruiken. Mij valt op dat 'jouw' vaak niet goed wordt geschreven, op diverse blogs kom je 'jou huis' in plaats van 'jouw huis' tegen. Ik probeer er zelf altijd goed op te letten een post zonder storende taalfouten te publiceren. Nu maar hopen dat deze reactie ook geen fouten bevat hihi!

    Ik wens je een fijne dag! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen