anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 11 mei 2012

een sterke vrouw...

Bovenstaande woorden hoor ik de laatste dagen heel vaak. Ja, mijn moeder was en is een sterke vrouw. Letterlijk en figuurlijk. Nog steeds, terwijl ze steeds dieper wegzakt, geeft haar tengere lijfje het niet op. De laatste keer dat ze nog enigszins bij bewustzijn is geweest, was toen ze de Laatste Sacramenten ontving. Vanuit een diep onderbewustzijn keerde ze heel even terug, haar lippen bewogen op de woorden van het gebed en ze probeerde haar arm op te heffen om een kruisteken te maken.
Daarna zakte ze weer weg in diezelfde, steeds dieper wordende morfineslaap, en dat is ze nu al dagen.
In het tehuis waar ze woont wordt ze met veel liefde en zorg verpleegd. Het is goed om te zien dat steeds weer iemand naar haar komt kijken. Van directie, verpleging, stagiaires tot huishoudelijke hulp aan toe.
Er worden gezamenlijke herinneringen aan haar opgehaald. Door mijn zussen en mij, maar ook door het personeel. Voor ons soms heel herkenbaar, want hoewel mijn moeder een lieve vrouw was, was ze wel een pittige tante.
Afscheid genomen heb ik eigenlijk al eerder. Steeds weer moesten we zien dat er een stukje minder contact was, dat ze minder kon, en dat ze naar het einde verlangde.
We hebben zoveel mogelijk alles in orde gemaakt, voor als het zover is. Het is louterend om je in de gedachten van je moeder te verplaatsen, en proberen de zaken zo te regelen als ze het graag zag.
In tegenstelling tot mijn moeder ben ik niet gelovig. Maar nu zou ik willen dat ik iemand kon vragen haar te komen halen!

15 opmerkingen:

 1. Sterkte in deze moeilijke afscheidsperiode.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moeilijk hoor, dit. Heel veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sterkte, het komt meestal toch nog onverwachts. Mijn moeder 1,5 jaar geleden..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wateen mooi eerbetoon aan je moeder , Janny.

  Sterkte in deze moeilijke tijd....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ontroerend, ik krijg er tranen van in mijn ogen... wat mooi om, ondanks het afscheid wat er al eerder was, zo deze laatste fase met je prachtige en krachtige moeder te mogen beleven! En wie weet, engelen komen ook bij hen, die niet in hun geloven...! Liefs Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sterkte toegewenst Janny!

  ( Taalfoutje in m'n vorige berichtje, heb de reactie even verwijderd).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon vragen Janny,veel sterkte in deze heel bijzondere periode ,Liefs Jarry
  Moeilijk om te verwoorden wat je voelt ,vandaar een tweede bericht

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij mijn schoonmoeder duurde het ook zo lang voordat ze definitief de ogen sloot en niet meer open deed. Wij gunden haar ook zo haar rust. Heel veel sterkte de komende tijd. Het blijft tenslotte altijd je moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is een moeilijke maar ergens ook een heel mooie en kostbare tijd als je op zo'n manier afscheid kunt nemen. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. het is misschien merkwaardig maar ik heb heel mooie herinneringen aan de laatste maanden, weken, dagen van mijn vader. o.a. ook omdat hij de laatste dagen zo liefdevol werd verpleegd op een palliatieve afdeling. hij had zelf het gevoel dat hij al in het voorportaal van de hemel was ...
  ik wens jullie veel sterkte toe!

  BeantwoordenVerwijderen