anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 10 februari 2012

kerstpakket...

Gisteren maakte ik een niet-veel-gebruikte kast schoon. Nu zou dat feit op zich al een logje waard zijn, want geloof me: dat is hier een bijna uniek gebeuren! Maar ik schat in dat veel van mijn lezers dan hier zouden afhaken.
Nee, het gaat ditmaal over iets heel anders! Namelijk over kerstpakketten!
Dat is nog eens een logisch vervolg, hè?
Het zit nl. zo: Hubbie en ik werkten heel veel jaren aan dezelfde hogeschool. Elk jaar kregen we een kerstpakket. Elk jaar kreeg hij ook nog een kerstpakket als raadslid. En als er nu iets is dat ik verspilling vind dan zijn het kerstpakketten.
In bovengenoemde niet-veel-gebruikte kast staat de grootste helft van die kerstpakketten maar te staan. Ik kan aan de voorwerpen zien welk thema er aan verbonden was: twee enorme mokken met een heel groot logo uit het jaar van de fusie. Een set bruine pindaschaaltjes als teken van samenwerking met China. Twee geel-witte mokken met ingegraveerde rietstengels uit de duurzaamheidperiode. Een windlicht van grote gedraaide kronkeltakken vertegenwoordigt het energiethema. Twee dozen met lelijke gerecyclede glazen, ook iets met duurzaamheid, vermoed ik. Twee schalen in knaloranje en twee grote koffiecontainers… waar die voor staan weet ik niet meer. En zo staat er nog het één en ander aan goedbedoelde spullen. Opgeborgen en ogenblikkelijk weer vergeten totdat je ze tegenkomt met een poetsbeurt. En dan moet je weten dat ik drievierde van alles al heb weggegeven (of kapot heb laten vallen). Ik begrijp echt de reden van die pakketten niet. Wie zit er nu te wachten op nog meer spullen? En zeker spullen die je zelf nooit zou kiezen. Bovengenoemde zaken gaan nu bijna allemaal naar de kringloopwinkel. En ik ben ervan overtuigd dat het niet alleen bij ons zo gaat maar bij velen.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over die ontelbare potjes, pakjes, blikjes etc. die weggegeven zijn, of toch maar opgegeten omdat het "anders zo zonde is".
De voorlaatste jaren kon je een cadeau kiezen middels een bon en het mooie hiervan was o.a. dat je het ook aan een goed doel kon geven. Zo hadden we het idee dat het geld toch nog nuttig besteed werd.
Dus werkgevers: kunnen we dan alvast één ding afspreken voor Kerstmis 2012??
Geef je personeel iets waar ze zelf een keuze kunnen uit kunnen maken. En laat ze de mogelijkheid het aan een goed doel te besteden. Daar maken jullie heel veel mensen blij mee, dat weet ik zeker.
Misschien uitgezonderd de eigenaar van de kringloopwinkel:-)

18 opmerkingen:

 1. Ik vind kerstpakketten wel leuk. En het liefst een traditionele. Twee jaar geleden mochten we iets kiezen, ik koos uiteindelijk een mixer, maar ik vindeen pakket met allerlei levensmiddelen toch het leukste.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens! Het is waarschijnlijk ontzettend lief bedoeld, maar negen van de tien dingen daar ben je gewoon niet blij mee! Ooit kreeg mijn man eens een hammetje van zijn baas, dat was een succes bij man en kinderen... wij kopen zoiets nooit! Wat hebben ze gesmuld toen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wacht altijd met de kerstinkopen tot we het pakket hebben. Dan eten we ook echt het pakket op. Dit jaar hebben we enorm gelachen. Het was een friteuse met een zak aardappelen, sausjes en frietzakjes van porselein. Het zijn vooral vaak de blijvende dingen waar niemand iets mee doet. Inderdaad die mokken, bakjes, koffers, tassen en andere rommel die er kennelijk bij moeten. Gewoon goed kwalitatief voedsel gaat hier dus meestal wel op. Maar een eigen keuze zou nog leuker zijn inderdaad.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah, dat roep ik ook al jaren. Man vindt het leuk, zo'n verrassingspakket, maar ik vind het zonde van het geld. De helft gaat de prullenbak in. Geef dan niets, of aan het goede doel. Of laat me zelf iets kiezen inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het helemaal met je eens. Mijn man gaf het personeel vroeger gewoon een geldbedrag. Dat vonden ze veel fijner.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch hoor je van veel mensen dat de voorkeur uit gaat naar het ouderwetse kerstpakket. Van mij hoeft het ook niet. Ik zou de spullen ook niet zo lang bewaren dus op naar de kringloop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het moest maar eens gezegd inderdaad. Het is goed dat jij dat hier doet. Wij kregen ooit een keuzemogelijkheid als kerstpakket, maar een jaar later was alles weer vanouds. Eenmaal in de VUT kreeg ik nog twee maal een kerstpakket. Daarna werd het hele fenomeen voor Vutters afgeblazen want het werd te duur. Da's ook een oplossing.

  Mijn werkgever heeft daar een leuke oplossing voor bedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn allebei zelfstandigen dus hebben geen pakketten. Wel krijg ik van cliënten kleine zelfgemaakte cadeautjes, helemaal super! Een gebreide sjaal, een voederplankje voor in de tuin, dat soort dingen.
  Op zich lijkt zo'n pakket me wel leuk, het is toch een cadeautje! Alles wat ik niet nodig zou hebben, zou ik weer weg geven, of is dat gek???

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee hoor Roelien, dat is niet gek. Dat doe ik dus al jaren lang. Maar waar slijt je twee enorme mokken mét logo of oranje schalen of draaadmanden van papier of gifgroene kandelaars? Ik raak ze niet kwijt in familie- of vriendenkring. Dus breng ik ze naar de kringloop. En dat is nu nét mijn punt: zonde van het geld! Doe met dat geld iets nuttigs of laat mensen zelf iets uitkiezen.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind kerstpakketten leuk om te openen. Maar vaak is het teleurstellend wat erin zit. Ik herken het mokkenverhaal en de thema's. Wij krijgen nu geen pakket meer, maar kunnen iets via internet bestellen of voor een goed doel kiezen. Eerlijk gezegd mag het van mij helemaal afgeschaft worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. in de gezondheidszorg krijgen we helemaal niks ... ik zag ooit eens een kerstpakket met allemaal verwennerijtjes in en dat leek me wle leuk, zal waarschijnlijk van de inhoud afhangen, denk ik...maar iets krijgen is meestal wel leuk ...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je hebt helemaal gelijk
  IK was van de week ook wat keukenkastjes aan het schoonmaken ,elke keer weer zie ik die megagrote bruine chocolademelk mokken staan (drink nooooit geen chocolademelk ,zo wel dan niet uit zo n mok !)
  Maar dan vindt ik het zonde om weg te gooien !
  Zal wel kringloop worden dan
  Dit jaar WEER mokken (koffiemokken?melkmokken?)oke dit keer zagen ze er gezelliger uit maar ik hebbbb al zoveel mokken ,deze aan zoonlief meegegeven ,die was er wel blij mee ,ik vindt weggooien ook zooo zonde ,ik geef het dan liever weg ......maar ja ....aan wie?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zit het met een grote grijns te lezen.... En ik twijfel. Wel of niet de gangkast opruimen...? Ik doe het maar niet.... Hihihihi

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. INg schafte,enkele jaren geleden de kerstpakketten voor het personeel af.Het geld gaat nu naar een goed doel.
  Je wilt niet weten wat dit teweeg heeft gebracht .Bij elke discussie worden de kerstpakketten erweer bijgehaald .Voor sommige mensen is dat kennelijk onoverkomelijk ,het leed is nog steeds niet verwerkt.
  Werkgevers wees gewaarschuwd !!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ware woorden! veel kerstpaketten zijn ook hier rechtstreeks naar de kelder - en later naar de kringloopwinkel verdwenen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Helemaal mee eens, weg met die kerstpakketten!!! Doneer het geld aan goede doelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dit jaar krijgen we als gepensioneerden geen kerstpakket vanwege de bezuinigingen en ik vind het zóóóóó jammer! Ik ben namelijk net een klein kind en dolblij met onbekende cadeautjes. Ieder jaar hield Jan zijn bon verborgen en kwam dan op een voor mij toch weer onverwacht moment, heel trots met zijn grote kerstpakket aanlopen. Het moment van uitpakken stelden we soms uit tot na het eten en dan lag de kamer bezaaid met sliertjes verpakkingsmateriaal en misschien inderdaad wel overbodige cadeautjes. Alles heeft toch altijd een bestemming gekregen en met de etenswaren maakte ik altijd iets speciaals. Ik zal het missen, dat zo heel speciale uurtje samen met Jan ...

  BeantwoordenVerwijderen