anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 14 december 2011

uitkomst...

Geruime tijd geleden hadden een vriendin en ik het over onze levens en hoe het gegaan was. Een beetje mijmeren, zeg maar, dat mag op onze leeftijd:-)
Na vele herinneringen ophalen, lachen en ontroering, stilstaan bij nare en mooie momenten in ons beider levens kwamen we, uiteraard zou ik zeggen, tot de conclusie dat het leven heel anders was gegaan dan we als jonge vrouwen hadden bedacht en verwacht.
Toen we elkaar tegenkwamen zaten we in vergelijkbare situaties: moeder van jonge kinderen, niet werkend (maar dat wilden we eigenlijk wel), wonend in een kinderrijke buurt in een buitenwijk.
We hadden allebei onze bagage: een jeugd die niet erg stimulerend was, om het mild te stellen. Beiden wisten we zeker dat we het heel anders zouden doen. Punt. Dat was zo duidelijk dat we niets eens precies definieerden wát we eigenlijk anders wilden doen. Onze kids stonden altijd voorop maar we zouden écht een ander leven leiden dan onze ouders.
Is dat ons gelukt? Ja en nee.
Ja, we hebben een ander soort leven gehad dan onze ouders. We creëerden een fijn thuis, met gelegenheid tot ontplooiing voor onze kinderen en onszelf. We probeerden ontwikkeling, cultuur en natuur binnen bereik van onze kroost te brengen en stonden voor ze klaar als dat nodig was.
Wijzelf liepen de achterstand op allerlei gebied goed in. We volgen avondonderwijs, cursussen en workshops, we kregen goede en soms minder goede banen. We verbreedden onze kijk op maatschappelijke ontwikkelingen in de loop der tijd. We "draaiden goed mee".
Waar lukte het niet?
Al pratend kwamen we tot de conclusie dat we weliswaar een andere richting in waren gegaan dan onze ouders, maar was het eigenlijk wel de richting waarin we hadden willen gaan?
Nee, veel van de plannen die we hadden toen de kinderen klein waren zijn niet uitgekomen, verwachtingen zijn bijgesteld en in de loop van ons leven kwamen we onszelf meerdere malen tegen, ook in negatieve zin. Er kwamen dingen op ons pad die we niet hadden kunnen zien aankomen. Sommige doelen hebben we kunnen verwezenlijken, sommige werden niet gehaald en andere zijn een zachte dood gestorven.
Is dat erg, zit ons dat dwars? vroegen we elkaar.
En raar genoeg, nee… dat zit ons niet echt dwars.
In de loop van ons leven kwamen we erachter dat het best gezond is om niet te star te zijn in onze plannen. Dat het verstandig is om steeds de kunst van het loslaten te beoefenen, hoe moeilijk ook. En dat het geen zwakheid is om je verwachtingen bij te stellen.
Misschien dat bovenstaande beschrijving enigszins genoegzaam klinkt, maar dat is absoluut niet de bedoeling. Ik moest aan dit gesprek denken bij het lezen van een tweetal blogs die ik volg.
Je levensweg gaat soms anders dan je denkt, maar de uitkomst kan even mooi zijn!

17 opmerkingen:

 1. Dit klinkt helemaal prima. Nuchter, praktisch, tevreden en realistisch. Twee wijze mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede kijk op het leven zet jij neer. Je kan nou eenmaal niet alles hebben...... dus volgens mij mag je best tevreden zijn. Mooi logje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzonder logje, mooi hoe je verwoord hebt hoe je beschouwelijk teruggekeken hebt op je/een leven... Want dat is toch, waar het leven voor is denk ik: hoe ga je om met de kansen en mogelijkheden die op je pad komen! Met je eigen beperkingen en geschiedenis... Dank voor dit verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een heel mooi logje dit. Mild zijn voor jezelf, dat leer je volgens mij ook tijdens het ouder worden. En da's toch wel heel handig. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi geschreven Janny, de foto vind ik ook erg geslaagd! Tja, ouder worden...je kijkt eens wat vaker achterom. En achterom kijken helpt je weer om verder vooruit te zien nietwaar? We zijn er maar druk mee...jammer dat de tijd in een mensenleven maar zo beperkt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi geschreven en o zo waar denk ik. Goeie foto ook erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve Janny, de tekst is zo herkenbaar ook al ben ik zelf kinderloos. Nu ik even over de 50 ben, maak ik ook soms de balans op. Sommige dromen werden waar, andere idealen verwaterden "onderweg". Dankzij jouw post heb ik vanavond weer een beetje mijmerwerk. Liefs, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik had vroeger andere gedachten over hoe mijn leven zou moeten worden, maar ik ben erachter gekomen dat af en toe het roer om moet, voor de wind varen is soms heel ongunstig.
  Al met al ben ook ik tevreden, maar ik zou wel een sprong terug in de tijd willen doen.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi stukje overdenking.... zo is het precies!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. het is mooi te dromen als je jong bent en wijs als je ouder bent om te aanvaarden dat het leven gaat zoals het gaat ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het woord genoegzaam kwam hier niet een keer in me op. Je hebt het over loslaten, iets wat de meeste mensen maar moeizaam en met vallen en opstaan leren. En je hebt het gedaan. Dat daar een heel verhaal bij hoort, is meteen duidelijk. Nee, genoegzaam is het niet. Wel tevreden. En daar is niets mis mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toevallig heb ik van de week ook daarover zitten denken
  Als ik het over mocht doen ,zou ik het dan anders doen ?
  IK denk het wel
  Maar ik weet niet of het dan beter zou zijn geworden ,dus ja ??
  Sommige dingen gaan zoals ze gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi Janny! En zo ontzettend waar.....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hej Janny mooi beschreven en heel herkenbaar.
  Ik denk wel eens, hoe zou het als .... Maar goed dat we dat nooit te weten komen. Ik ben tevreden zo.
  Fijne week, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ontzettend mooi en goed beschreven. Je wilt het altijd anders en beter doen dan je ouders, maar vaak volgt er dan om de een of andere reden een andere weg, ook goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank je wel voor je lieve woorden Janny..

  Prachtig stukje heb je hierboven geschreven...
  Life is what happens while you are busy making other plans. (John Lennon)
  Liefs, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha Janny,
  Mooi en bedachtzaam verwoord. Moest gelijk aan Gary Snyder denken die er een gedicht over heeft geschreven, zij het dat de hoofpersoon uit het gedicht er minder 'tevreden' over is. Alhoewel, als je er naar luistert als de dichter het zelf voorleest er een ander gevoel bij krijgt. Veel lichter.

  Hay for the Horses

  He had driven half the night
  From far down San Joaquin
  Through Mariposa, up the
  Dangerous Mountain roads,
  And pulled in at eight a.m.
  With his big truckload of hay
  behind the barn.
  With winch and ropes and hooks
  We stacked the bales up clean
  To splintery redwood rafters
  High in the dark, flecks of alfalfa
  Whirling through shingle-cracks of light,
  Itch of haydust in the
  sweaty shirt and shoes.
  At lunchtime under Black oak
  Out in the hot corral,
  ---The old mare nosing lunchpails,
  Grasshoppers crackling in the weeds---
  "I'm sixty-eight" he said,
  "I first bucked hay when I was seventeen.
  I thought, that day I started,
  I sure would hate to do this all my life.
  And dammit, that's just what
  I've gone and done."

  Hier leest hij het zelf voor: http://vimeo.com/11342453

  BeantwoordenVerwijderen