anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 1 september 2011

op weg naar...

Ik zag een poos geleden een lijst met doelen die mensen zich gedurende de reis door het leven stellen. Voor de meesten zijn dat: goede cijfers halen. Een gedegen opleiding volgen. Een fijne baan vinden. Een goede indruk maken. Er goed uitzien. Een fijn sociaal leven leiden. Een leuke partner vinden. Een goed salaris verdienen. Promotie maken. Erkenning krijgen. Trouwen. Geld sparen. Een huis kopen. Zwanger worden. Gezonde, slimme kinderen opvoeden. Hopen dat ze het geluk hebben om:...(daar begint het van voren af aan: vul maar in: goede cijfers, goede opleiding, goede baan, goede partner, fijn huis, zwanger) Et cetera, et cetera.
Ik word al moe van het opschrijven alleen:-)
En als we geluk hebben (want niet iedereen krijgt de kans) zijn we van dag tot week, van week tot maand, van maand tot jaar op weg naar de uiteindelijke verwezenlijking van dit alles. De één bewuster dan de ander, maar toch op pad naar vervulling van welke doelen dan ook.
En als dan die doelen in je leven min of meer zijn bereikt, vraag je je wel eens af hoé je op dit punt bent terecht gekomen. Was het een bewuste keuze of was het toeval?
Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze willen dat ze bepaalde gedeelten van hun leven over konden doen met de wijsheid die ze in de loop der jaren hebben verzameld.
Ik kan me daar wel wat bij voorstellen. Ik heb geluk gehad, het leven is goed voor me; veel van mijn doelen heb ik kunnen verwezenlijken. Maar soms zou je willen dat je, net zoals in de film, nog eens bepaalde delen van het leven kon overdoen. Hoewel het eindresultaat wellicht niet anders zou zijn, zou je de kleine weerhaakjes kunnen verwijderen die hardnekkig blijven zitten en waar je van tijd tot tijd tóch last van hebt.

14 opmerkingen:

 1. Die wijsheid is mede verzameld dankzij de weerhaakjes. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach ja, dan maken we toch weer nieuwe fouten :-)
  Zovast een fijn weekend gewenst Janny, groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je al die doelen min of meer hebt bereikt dan heeft dat alles met GELUK te maken. Dan neem je die paar weerhaakjes op de koop toe. Dat maakt een mens tot wat hij / zij is. Ik zeg maar wat ;-)
  FIJN WEEKEND
  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat vindt je van ...... ieder moment intensief beleven?
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. gelukkig heb ik op mijn 36ste beslist om niet meer op mijn tenen te lopen om al dat ´goede´te bereiken en gewoon te doen en te aanvaarden en ondanks alle weerhaken, ik koos als ziel blijkbaar geen leien dakje , voel ik me prettig gelukkig ....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Doelen stellen geeft het leven zin en inhoud. Er dagelijks achter komen dat gewoon DOEN veel belangrijker is (en daarvan genieten natuurlijk), lijkt te simpel om waar te zijn. Toch is dat wat ik geleerd heb ik de afgelopen jaren. Door te DOEN ben ik geworden wat ik wilde (heel dicht bij mij zelf gekomen) terwijl mijn doelen vaak anders waren (ander beroep, andere studie). Toch gek. Interessant nadenkertje. Ik houd de gedachte nog even vast.

  PS. Ik stel me trouwens weinig doelen meer en laat de dingen maart gewoon gebeuren (zonder passief te zijn), dat voelt ook heerlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kan me er wel iets bij voorstellen, bij je laatste alinea. En dat stripje is wel heel grappig (-;

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou een paar gebeurtenissen in mijn leven wel willen overdoen, ja. Met de kennis van nu, zeg maar. En wat die doelen betreft, ik vind dat iedereen doelen nodig heeft. Als het je allemaal niks uitmaakt wordt het leven wel erg vlak.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij moet je het niet hebben van geluk alleen. Door "dwars" te worden heb ik meer bereikt dan door het meezwemmen met de stroom. Juist door de weerhaakjes hebben we geleerd dat we het beter anders hadden kunnen doen. Qua levensweg zijn die haakjes noodzakelijk. En volgens mij ook onvermijdelijk. Maar wel elke dag je zegeningen tellen. Heel stoffig en ouderwets, maar het helpt echt!

  Fijn weekend, Janny.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. natuurlijk had je sommige dingen beter kunnen doen maar als je je leven met die wetenschap opnieuw wou leven, zou je weer andere dingen 'fout' doen. het leven is, zoals het is ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Doelen zijn belangrijk, maar intuïtie en impulsiviteit hebben mij het verst gebracht in het leven. Bepaalde dingen overdoen? Nee,dat is een beetje zonde van de tijd, mooie herinneringen zijn dierbaar, maar ik concentreer me liever op dingen die nog in het verschiet liggen, want voor het streven naar en het bereiken van doelen ben je nooit te oud. Wijsheid en weerhaakjes komen nu op latere leeftijd goed van pas. Het frustrerende is alleen dat de klok gestaag doortikt en dat de tijd steeds krapper wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Die weerhaakjes zullen wel bij het leven horen, wie heeft dat niet.
  Fijn weekend, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo is het maar net Janny! Blij dat ik jouw column pas las toen de mijne al klaar was...Ik had anders wellicht ongewild plagiaat gepleegd!

  BeantwoordenVerwijderen