anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazaterdag 17 september 2011

het nieuws...

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om het nieuws tot je te nemen. Hier doen wij dat nog steeds door de papieren versies van onze kranten aan de grote eettafel te lezen. Zowel ’s morgens als ’s avonds. En soms nog tussendoor. Er liggen hier dan ook altijd wel kranten op tafel. Aan het ontbijt wordt meestal het hoofdnieuws doorgenomen en later op de dag de andere artikelen.
Bij mijn dochters en hun partners zie ik dat daar al geen papieren krant meer in huis is. Daar hebben de digitale abonnementen het overgenomen. Ook van sommige vriendinnen hoor ik dat ze het nieuws op PC of I-pad lezen.
Door internet besef ik ook wel dat "de krant" eigenlijk een vreemd iets is.
Er staan beurskoersen in, sportberichten en een bioscoopoverzicht. Hier staat een verslag van een gebeurtenis in Libië, daar een recept voor sucadelappen. Tussendoor staat het weerbericht. Internet verschaft veel gespecialiseerder informatie. Voor sommige categorieën zijn er nu al veelbezochte sites. Denk aan nu.nl, buienradar.nl., etc.
Kranten zijn historisch uitgegroeid tot informatiebron van bevolkingsgroepen. Iedere krant is eigenlijk daarmee ook vertegenwoordiger van een levenshouding geworden. Zoiets als de zuilen bij de publieke omroep.
Zou deze overweging ook nog meespelen bij het on-line lezen van nieuws?
Door een logje dat ik onlangs las werd ik nieuwsgierig naar de leesgewoonten van mijn bloglezers.
(Wees gerust hoor; hier houdt mijn nieuwsgierigheid naar jullie privéleven ook op:-)
Lees je een ochtend- of avondkrant? Lees je één of meerdere kranten? Lees je de papieren versie of de digitale? En waar en wanneer lees je je krant?
Laat eens weten hoe jullie het nieuws tot je nemen.

(Onderstaande video is erg grappig. Hoewel ik niet denk dat de titel waar is.)

10 opmerkingen:

 1. Ik lees een (regionale) ochtendkrant, de rest van 't nieuws lees ik op bijv. nu.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het abonnement van onze dagelijkse ochtendkrant een jaar of 5 geleden opgezegd. Wij lezen alles online (ook de kinderen). We hebben trouwens ook alle tijdschriften opgezegd.

  Even terug naar de krant. Traditie is wel dat één van ons op zaterdag bij de boodschappen, de krant meeneemt (Volkskrant) en die lezen we dan bij de zaterdagmiddagborrel, zondagochtendontbijt en zondagmiddagborrel). Heerlijk!

  Voor de rest mis ik de kranten en tijdschriften niet. Helemaal niet. Oh ja, we kijken wel elke avond het tien uur journaal en de nieuwsrubrieken daarna.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Volkskrant, elke ochtend aan de keukentafel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben jaren geleden alle abonnementen opgezegd omdat de centjes op waren. Mijn man leest de krant dagelijks online en ik snuffel her en der.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zoals alle forensen lees ik de pers in de trein.
  en 's avonds blader ik de echte krant door ...
  tussendoor klik ik voortdurend op nu.nl (ik ben een nieuwsfreak!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier word onder het genot van een 1ste kopje koffie, in bed de Volkskrant gelezen. Verder lezen we nog op pc . Door twitter word ik naar regionaal nieuws verwezen. Is allemaal niet zo gek met schoonzoon bij de radio en dochter die les geeft/en promoveert in Journalistiek. Je begrijpt dat we nou eenmaal niet graag met een mond vol tanden zitten als er weer eens een discussie losbarst. En wij al helemaal niet voor stoffig willen worden versleten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ontbijt- en avondjournaals. Krant krijgen we 's avonds omdat we die als derde lezen en er overdag geen tijd voor hebben, veel nieuws is dan al weer oud. In het weekend, worden de regiokrantjes en de dikke zaterdaguitgave van de krant doorgespit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Veel radio en 's ochtends de Volkskrant. Ik kan niet online nieuws lezen, alhoewel ik voor de rest (bijna) alles digitaal doe!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De video is leuk!

  Wij hebben een weekend abonnement op het AD, omdat mijn man s'ochtends om 5.50 uur de deur uit. De vrijdagkrant lees ik aan de grote tafel met veel (nep)koffie. Zaterdag wordt er flink gebladerd en gelezen. Hebben we geen tijd, dan vechten we op zondag om de restanten.

  Voor mij geldt hetzelfde al Margreet: ik kan digitaal geen krant lezen. Geen overzicht.

  Liefs!
  Mirjam Kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik lees bij mijn ontbijt De Volkskrant. Aan de eettafel. Om acht uur kijk ik Journaal. Daarmee houdt het op. Dat vind ik wel genoeg op 1 dag!
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen