anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 3 juli 2011

les memoires de Provence...

We zijn weer terug van onze vakantie in de Provence.
Het was een echt heerlijk verblijf, midden in de Vaucluse. Onze gîte lag in Oppède-le-Vieux. De bewoning van deze plek gaat terug tot in de pre-historie toen het een belangrijke vestigingsplaats was. Aan de noordzijde grenst het dorp aan de Via Domitienne en in het zuiden aan de petit Lubéron. Onze gîte is onderdeel van de Mas Malpertuis, het hoofdhuis zeg maar, samen met nog twee andere gîtes.
Als eerder gezegd waren de gîtes prachtig ingericht, in een landelijke brocantestijl die origineel is en eigen aan de smaak van de eigenaresse.
We zijn vaker naar de Provence geweest maar dit gedeelte was merendeels nieuw voor ons. Het is echt schitterend met zijn gedifferentieerde natuur. Sommige gedeelten bergachtig, woest, onontgonnen en andere gedeelten juist weer lieflijk en slaperig.
We hebben, zoals gezegd, erg genoten. Van de leuke marktjes, van de kleine bergdorpjes met de mooie vergezichten. Van Bonnieux bijvoorbeeld of l'Isle sur le Sorgue, Menérbes, Bedoin, Roussillon, Lourmarin, Saint Rémy-de-Provence (en zelfs Uzés in de Gard, toch nog wel zo'n 70 km. rijden.)
En ook genoten van de kunst en cultuur die je er overal vindt. Het kleinste dorp heeft nog een galerietje. Ook op dit gebied hebben we heel veel moois gezien.
We hadden prachtig weer, zo tussen de 28 en 34 graden.
Naast zelf koken (met heerlijk smakende ingrediënten, echt een genot!) zijn we vaak uit eten geweest, heerlijk op de terrassen van mooie restaurants, genieten van alles wat er aan je voorbij trekt. En van het verrukkelijke eten en de prima wijntjes natuurlijk.
Je kunt je voorstellen dat we niet echt stonden dringen om naar huis te gaan.
Maar goed: plicht riep na zo'n dikke twee weken (al moest ik goed mijn best doen om het te horen:-) En na nog een genoeglijk avondje met onze gastheer en gastvrouw zijn we dus toch maar richting Nederland vertrokken.
Vanwaar ik onderstaande impressies van onze Provencaalse dwaaltochten aan jullie laat zien!Het was heerlijk toeven op ons grote privé terras bij de gîte. We hebben er heerlijke maaltijden gegeten en diverse "wijnproeverijen" gehad!


We hebben heel wat marktjes bezocht. Heerlijk al die verse en mooi uitgestalde groenten, fruit, kazen, etc.
Op de markt is je gulden een daalder waard is niet helemaal waar in Frankrijk, heb ik de indruk. Voor 8 van onderstaande macarons moest ik bijna 10 euro betalen!
Zo duur zijn ze bij Ladurée nog niet eens!

15 opmerkingen:

 1. O, wat heerlijk. Ik zit hier te kwijlen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan me zo goed voorstellen dat je moeite had deze heerlijke plek te verlaten Janny. Wat een prachtige foto's, geweldig mooi! De Provence heeft ook mijn hart gestolen, ben helemaal verliefd op de lavendelvelden. Heerlijk hoor al je lavendelspulletjes. Gelukkig gaan wij heel binnenkort ook weer die kant op. Geniet lekker na van je heerlijke vakantie, lieve groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Janny je bent weer thuis :-)
  Wat een heerlijke vakantie heb je gehad zeg. Het landschap, de temperatuur, de pittoreske omgeving, wat een genot!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke sfeer laat je ons proeven door middel van je foto's.
  Een vakantie dus om nog lang van na te genieten.
  De Provence.........ik denk, dat als je er eenmaal geweest bent, je er steeds weer naar terug verlangt.
  Groeten
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk begin van de maandagmorgen. Je zult dit na twee weken verblijf zeker gaan missen. Hopelijk komt het zonnetje er hier snel door, dat maakt het wennen in Nederland iets makkelijker.
  Groetjes Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Janny, fijn dat je er weer bent. Thuis zal het inderdaad wel weer even wennen zijn. Prachtige sfeerfoto's heb je gemaakt. Ik kan de lavendelvelden bijna ruiken. Ik krijg er spontaan heimwee van.

  Leuk je spreuk bovenin je blog. Blijkbaar heb je in de vakantie niet alleen energie opgedaan, maar ook nieuwe ideeen.

  Liefs
  mirjam kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, wat heerlijk. Ik ga nog ;) en heb er zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie indruk van een fijne vakantie, Janny.
  Goed dat jullie de Provence zo verkend hebben. Wij zijn er ook dol op. Dit jaar trouwens naar Zweden maar volgend jaar toch weer richting Frankrijk, denk ik als ik jouw foto's zie.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. fijn dat jullie zo genoten... het is idd een heerlijke streek ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je foto's en alleen al de naam Oppède-le-Vieux doet mij zwelgen in nostalgie.
  Wat heb ik daar dagenlang zitten schilderen.
  En de prijzen op de markten..... ik denk wel eens dat je dubbel moet betalen omdat alles er zo mooi uitziet.
  Maar de Fransen kunnen leven van wat hun eigen land oplevert, dat is bij ons al lang niet meer waar.
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Janny, de muren worden niet behangen, maar er worden metershoge behangpanelen gebruikt die overal in huis worden neergezet. Het is een heisa hoor, een stylingteam, een fotografe, en al m'n meubels en spullen worden verschoven. Leuk om eens mee te maken maar niet iets om heel vaak te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hou het nog lang vast in je hoofd! Ziet er allemaal heerlijk uit. Geen wonder dat jullie nog niet naar huis wilden.
  Ik vind alles achterlaten altijd heel moeilijk, maar zodra ik op de snel weg zit is het OK en vervolgens wil ik eigenlijk nooit meer terug, ha ha!!
  Leuk, je vignet 'A meal without wine is like day without sunshine'. En zo is het ook. Je banner is ook leuk. Altijd weer wat nieuws te verzinnen in creatief blogland.
  Groeten,
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 13. welkom terug! 't Is niet voor niets dat men spreekt over 'leven als god in frankrijk'. hou het vakantiegevoel nog even vol ...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oooh, dit is wat je noemt 'VOORgenieten'!! Voorgenieten ja, want over een paar weken gaan wij die kant op!! Ik kan niet wachten nu ik jullie foto's zie!! *snak*
  Fijn dat jullie zo genoten hebben trouwens!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Syl Buck9/8/11 10:20

  ..Hallo Janny..Naar aanleiding van je Provence fotos hebben we een optie op een gite genomen.Helaas kunnen we pas eind januari bevestigen als onze werkgevers het goedkeuren.
  ..Zou zeer mooi zijn als het door kan gaan...

  BeantwoordenVerwijderen