anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazaterdag 26 maart 2011

tuinieren… leuk?

Tuinieren ís leuk, tenminste vaak.
Maar soms, zoals nu het nieuwe tuinseizoen begint, vraag ik me af wat er nu ook al weer zo leuk aan was.
Als ik de schade van afgelopen winter opneem zie ik dat veel van wat ik verleden jaar pootte teruggevroren is en niet zo’n beetje ook.
De hortensia’s die zo prachtig in verschillende kleuren stonden te bloeien in de tuin zijn zeker de helft aan hoogte kwijt. Evenals de sierwilgen en de helleborussen. Ook de rest ziet er allesbehalve florissant uit. Die dorre bosgrond, al die stompen die ineens zichtbaar zijn, alle afgestorven planten en uit hun krachten gegroeide struiken: op dit moment vind ik er niks an!
Voorlopig houd ik het bij wat snoeien en wegwerken van blad en het uitharken van oneindige bergen naalden van alle lariksen in het bos rondom ons huis. Ik maak een lijst van gesneuvelde planten en struiken en van planten die nodig zijn om nog lege plaatsen op te vullen.
Over een paar weken ga ik hiermee naar de kweker en met het poten van nieuwe tuinplantjes komt meestal het tuinplezier wel weer terug.
Bijna alles wat je in een tuin doet heeft geen effect op de korte termijn, een tuin heb je eigenlijk voor de toekomst.
Voor een tuin heb je in de eerste plaats onuitputtelijk veel geduld nodig en geduld is niet een van mijn sterke kanten...zucht.
Over een poosje, als de ergste schade weggewerkt is en de planten weer volop in het blad zitten, zal deze defaitistische stemming heus wel omslaan.
En dan ga ik, net als alle andere jaren, weer enthousiast aan de slag.

12 opmerkingen:

 1. Hier is ook het nodige gesneuveld. Triest. We zijn deze week al uren in de tuin bezig geweest. De eerste maaibeurt, onkruid wieden, struiken verplaatsen en rommel ruimen.
  Het is lastig om een gat te vullen in onze 40 jaar oude tuin. Gaat een conifeer dood dan laat hij bij de buurstruik een kale plek achter of zelfs een gat. Hoe moeten we dat nou weer opvullen?
  Toch vind ik het heerlijk om al weer zoveel uren buiten bezig te zijn. Het echte lentegevoel.
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hehe! see the sunny side! het is juist mooi om te zien dat de natuur zich niet laat dwingen! in mijn tuin zijn ook al een fortuin aan planten verdwenen. maar dat geeft toch het gevoel dat de natuur ook in mijn kleine stadstuintje de baas is - en dus heel levend. het is een les in nederigheid ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo is het Janny, laat je niet kisten door de vorst. Gewoon opnieuw aanplanten en kijken wie de langste adem heeft;)

  Gr. Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, eerst de P van Plicht en dan de P van Pret. Klinkt wel erg calvinistisch. Volgens mij is het precies hetzelfde als met de winter. Dat je door dat koude flutseizoen dubbel zo blij bet als de lente er is. Bijt nog ff door de zure appel heen, Janny, straks kun je alleen maar genieten van al je inspanningen!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik verbaas me telkens weer wat er toch nog na die barre winter overblojft en dan weer zo prachtig bloeit ...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me goed voorstellen dat je er van baalt, het is ook zo zonde om te zien wat er kapot gegaan is. Planten die je met zoveel liefde verzorgd hebt... Maar toch laat de natuur je zien, dat alles in beweging is, en dat vind ik altijd wel heel mooi! Het geeft je ook weer nieuwe kansen, al is het op het moment zelf vaak moeilijk te zien... Toch een fijne zondag gewenst, groetjes van Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier geen bosgrond, maar ook sneuvelt er af en toe wat, zelfs bomen en struiken door ziektes.
  Toch sta je er ook weer versteld hoe snel nieuwe planten aangroeien.
  We hebben wel weer kunnen genieten van een heerlijke dag, fijne zondagavond nog, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dankzij de zomertijd vroeg eruit. Meteen maar jouw blog lezen en reageren. Wat is er gebeurd met jouw tuinplezier? Jij was toch altijd iemand die uren aan het tuinieren was? Je laat je toch niet uit het veld slaan door een paar kapotte planten?
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt er erg veel geduld voor nodig. Dat is zo, je krijgt er wel iets voor terug. Gewoon even afwachten als de planten opkomen. Dan ziet het anders uit.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja zo is het hier ook, opruimen en afwachten. Pas als ik zie wat de uiteindelijke schade is kan ik beslissen wat ik weer nodig heb.
  En met het verse groen komt de tuinierzin weer terug..
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk als al het frisse groen weer tevoorschijn komt. Ik kan er enorm van genieten, maar eerst moet ik ook nog een berg werk verzetten! Zooi opruimen, dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Janny,
  Je zult zien dat het allemaal weer prachtig wordt, planten zijn zo sterk en alles moet nog volop tot bloei komen.
  Maaaarrr - ik moet je zeggen dat ik hier ook visioenen heb van appartementen, penthouses, dakterrassen - 'ontsnappen' aan al het werk in de tuin in maart ....
  Groeten,
  Cootje

  BeantwoordenVerwijderen