anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 30 maart 2011

als ik dat eens over kon doen...

Verzucht jij het bovenstaande ook wel eens?
En dan heb ik het niet over dingen waar je spijt van hebt want spijt is een slechte raadgever.
Wat ik bedoel is het herbeleven van bepaalde gebeurtenissen in je leven.
Er bestaat een film (waarvan me de naam niet te binnen wil schieten) over het hiernamaals waarin de doden wordt gevraagd welk moment ze voor eeuwig willen herbeleven. Voor eeuwig ja... want dát blijkt (in de film) het Paradijs te zijn!
Je kunt dus niet voorzichtig genoeg zijn bij het kiezen van wat je nog wel eens wil overdoen:-)

Ik heb nare herinneringen, maar ook heel mooie.
Onder de mooie zijn veel gebeurtenissen die ik wel een keer zou willen herbeleven (hoewel: éindeloos herbeleven is natuurlijk wel iets anders!)
Er zijn momenten die voor eeuwig in mijn geheugen staan gegrift.
Maar als ik een keuze moest maken zou ik iets heel gewoons kiezen, denk ik.
De keren dat mijn toen nog kleine kinderen aan het spelen waren, ik met een haakwerk en een mooi muziekje erbij zat, een vriendin die binnen kwam lopen voor een kop thee.
Of een mooi feest met iedereen waarvan je houdt om je heen.
Met Hubbie in ons fijne huis, mooie boeken en een glaasje wijn binnen handbereik.
Of de flow herbeleven van het creëren van iets moois: een verhaal, een beeld, een torso.
Dat gevoel zou ik wel willen terughalen.
Grappig vind ik dat je vaak achteraf pas tot de ontdekking komt wat écht belangrijk voor je is geweest.

Wat zou jij kiezen?
Welke gebeurtenis zou je nog een keer willen herbeleven?
De eerste keer dat je je geliefde zag?
De dag dat je je diploma ontving? Je trouwdag? De geboorte van je kinderen?
Of een dag dat je als kind op schoolreisje ging?
Of de keer dat je eindelijk dat belangrijke gesprek voerde?
Of de reis van je leven maakte?
Of…

18 opmerkingen:

 1. Onze huwelijksreis en de thuiskomst in ons eigen huis (april/mei 1975) zou ik graag nog eens herbeleven. Maar niet eindeloos! Ook de euforie na de geboortes van onze 4 kinderen en het trotse gevoel zijn geluksmomenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoveel mooie momenten. Maar wat je zegt, eindeloos herbeleven, dat is het toch ook niet.

  Het moment dat ik een blije klein kindje uit bed haal 's ochtends? De keer dat man en ik voor het eerst flink zoenden? De prachtige liefdesbrief die hij me schreef (de eerste, er volgden er nog vele)? Geboorte van mijn kinderen - en dan vooral het moment dat ze op je buik liggen en je uitgepuft bent. En inderdaad iets heel "simpels" als de flow die je hebt als je iets produceert,v an muziekstuk spelen tot tekenen tot een briljante oplossing van een wiskundig probleem (-;

  BeantwoordenVerwijderen
 3. die middag in de zonnenschijn onder een stralend blauwe hemel, op een deken op het grasveld met mijn zus terwijl we samen speelden met onze babies. Die middag had eeuwig mogen duren.
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, mooie vraag... ik ga er nog eens even over denken, er komen meteen al een heleboel momenten op. Kleine en grootse, heel divers...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ...de eerste zoen van Manlief ('t werd ook wel tijd, na twee jaar achter 'm aan te hebben gelopen;-))Na die loodzware bevalling thuis een gezond kind met rode haartjes...Mijn dochter die de hoofdrol zong in de groep 8 musical van de Westside story...De prijs voor de meeste kilometers van de wielerclub. Maar ook die stille maandagochtend de ontdekking doen van een nest jonge konijntjes in het hok. Zonlicht dat door de ramen valt en dan schilderen...liefde voelen voor je dierbaren...een zak bitterkoekjes leegeten...varens die in krullen omhoog groeien na de winter...het allerlekkerste ijs dat mijn oma vroeger zelf maakte...

  Oh Janny, ik kom tot de gelukkige ontdekking dat ik de lijst tot vanavond laat kan blijven aanvullen. Wat bof ik toch!
  (Ik denk dat ik het op ga schrijven in een mooi schriftje en aan mijn moeder ga geven,met wat mooie foto's of plaatjes erbij. Ze zit een beetje in een dip. Wie weet helpt het haar een beetje.

  En inderdaad, dat je pas achteraf weet welk moment echt belangrijk is.Zou dat een reden hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk onderwerp om eens over na te denken, maar ik zal wel weer niet kunnen kiezen, er zijn zoveel mooie momenten al duurden sommigen maar even.
  Fijne dag, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De film waar je naar verwijst, is heel mooi en heet After Life. Een Japanse film. Een aanrader!
  http://www.cinema.nl/films/509781/wandafuru-raifu
  Er is ook een opera van gemaakt, een minder succes wat mij betreft. En wat betreft die herinnering, dobberen op een luchtbed op zee in de zon. Vaak genoeg gedaan, maar ik kan er geen genoeg van krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Magreet: ik heb nog even overwogen of ik aan jou de naam van de film zou vragen. Ik weet dat jij een "filmofiel" bent.
  Dank je wel voor de aanvulling.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er zijn veel dingen die ik nog eens een keer wil beleven. Het aanzoek bijvoorbeeld. De eerste keer dat we in ons nieuwe, eigen huis gingen kijken. De geboorte van mijn kinderen (wel na afloop dan). Maar ook veel vakanties en trips. De hereniging met mijn broer in Amerika, na 37 jaar. Zoveel meer ook nog.
  Ik ga er nog eens over denken.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat het veelal om reizen zal gaan... Met ons hele gezin. De geluksmomenten van een klim naar de top van een berg, met z'n vijfjes, het overwinningsgevoel. Geluksgevoel. En dan overnachten in zo'n berghut. Lekker kneuterig, met z'n allen om de tafel. Houtkachel aan. Kaarsjes op tafel. En spelletjes doen. Praten en lachen met elkaar. Muziek maken...
  *zucht*

  Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is inderdaad iets om over na te denken.
  Het mag maar 1 moment zijn begrijp ik?

  Ik hoop dat het in de hemel ook meerdere momenten mogen zijn. Een collage van meerdere momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zonder nadenken, het moment dat mijn vader hertrouwde met mijn stiefmoeder en alles daarna.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie vraag....je hebt me aan het denken gezet.Een van de meest indrukwekkende momenten in mijn leven was de komst van ons adoptiekindje. Ik zie me nóg staan op Schiphol, hyperventilerend en stuiterend van de spanning bij de gate. Het bruine bundeltje dat opeens in mijn armen lag, de tranen van blijdschap die over m'n wangen rolden. Eigenlijk te heftig om nog eens over te doen, maar zeer zeker een dierbaar en mooi moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie post Janny, ook ik heb gelukkig vele momenten die ik zou willen herbeleven. Maar een echt hoogtepunt voor ons allevier was toch wel onze Nijlcruise! Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Naast allerlei gebeurtenissen die met het gezin te maken, zou ik ook nog wel een keer het gevoel willen beleven toen ik de mail kreeg met daarin de mededeling dat mijn ingezonden column geplaatst werd. Zo gaaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als het gevoel eeuwig herhaald wordt,kies ik :

  Hoe het voelt als ik uit huis/kantoor buiten kom en een zachte zwoele lucht mijn huid streelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Janny, door de vraag die je stelt ben ik helemaal een beetje in de war geraakt want ik lijk wel de enige die daar geen verlangen naar heeft. Ik ben denk ik liever blijf bij het moment van "nu". Ik werd wel meteen erg ontroerd toen ik las over jouw herinnering aan je spelende kinderen toen ze nog klein waren en jij er rustig naast. Bij zulke dingen schieten de tranen meteen in mijn ogen, zulke mooie tijden, maar ik word er eerder weemoedig van en of ik dat nu zou willen herhalen ... de terugkeer naar het heden zou wel heel moeilijk worden. De filmtip heb ik opgeslagen, lijkt me erg mooi. Hebben jullie "What dreams may come" gezien, ook mooi!
  Mooi log Janny!

  BeantwoordenVerwijderen