anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 5 augustus 2010

weer terug...

Weer terug in het land!
Terwijl ik dit schrijf kijk ik uit op een weliswaar prachtig groene, maar natte tuin.
Wat een verschil met de eilanden waar we waren!
Daar was het droog en warm; zeg maar heet; 39 graden, gemeten om half zeven ’s avonds op een beschaduwde plek! We hebben het er echter heerlijk gehad!

Het eerste eiland dat we bezochten was Mykonos. Daar hadden we een fijn hotel dat prachtig uitkeek over de zee en het hele eiland. Nu is dat niet zo uitzonderlijk want de gehele oppervlakte van Mykonos is maar 86 km2. Ook hadden we er prachtig zicht op Chora, de schilderachtige hoofdstad van het eiland en de haven. De witgekalkte straatjes van Chora met de blauw geschilderde deuren en luiken zijn heerlijk om in rond te dwalen. De kleine mooie kerken, schilderachtige restaurantjes en winkeltjes; alles is zeer de moeite waard. We huurden een quad (ja, je leest het goed!) en verkenden het eiland bijna geheel.
Door een telefoontje naar huis, waar plagend gevraagd werd of we al van het uitbundige nachtleven van Mykonos genoten hadden, kwamen we er achter dat er klaarblijkelijk in de nachtelijke uren een heel ander Mykonos bestaat! Niks van gemerkt en nooit gemist ook overigens!

Het tweede eiland was Naxos; het grootste eiland van de Cycladen, met een oppervlakte van 448 km2.
Ook hier een schitterend hotel met een bescheiden strand en Naxos stad (of Chora, zo noemt men hier een hoofdstad) op loopafstand. En ook hier waren we weer erg onder de indruk van de smalle steile straatjes en de oude stenen huisjes in het oude centrum.
We verkenden het eiland per bus en per gehuurde auto. De wegen die over het Zas-gebergte lopen geven overal grootse vergezichten en alleen al het rijden hier is spectaculair.
We bezochten veel kleine dorpjes, bv. het bergdorp Filoti en het nabije kerkje Fotodoti Moni. We gingen naar Apollonia, een mooi kustplaatsje aan de andere kant van het eiland. We bezochten de antieke marmergroeven, de enorm grote Kouros beelden op diverse plaatsen, nog meer kerkjes (en dat voor een fanatieke ex-katholiek!) en nog meer dorpjes!
In het Venetiaanse kasteel in Chora woonden we een traditionele zang- en dansavond bij. De prachtige zandstranden, de schilderachtige dorpjes en de indrukwekkende natuur van Naxos maakten grote indruk op ons.

Het derde en laatste eiland was Santorini, een niet al te groot (72 km2) droog en bergachtig vulkaaneiland met aan de westkust steile rotsen en kliffen. De oostelijke kant is vlakker. Het heeft zijn huidige vorm (halve maan) te danken aan diverse vulkaanuitbarstingen die hier hebben plaatsgevonden.
Het lava op dit eiland is bijzonder doordat er drie kleuren van zijn: rood, wit en zwart.
Hier verkenden we het eiland ook per bus. Santorini heeft veel bezienswaardigheden en dat zijn vooral de dorpen die op de steile kliffen liggen. Er is een zonsondergang die tot de mooiste van de wereld behoort (hoewel ik vind dat dit te betwisten valt, hoor).

Zoals gezegd was de temperatuur erg hoog. Normaliter waait het op de Cycladen altijd behoorlijk maar deze weken was er helaas ook weinig wind.
En zoals ik eigenlijk wel wist is dit erg warme weer niet iets waar ik dol op ben. We hebben deze vakantie dan ook vaker dan gepland, in en aan het water gelegen. Geen straf overigens, onder de parasol; met een heerlijk glas en een mooi boek binnen handbereik!
De noodzakelijke afwisseling van actief en passief maakte wel dat het een heel ontspannen vakantie was.

Overigens is het ook heerlijk weer thuis te komen en te zijn!
Hier in ons mooie boshuis is alles overstelpend groen! Veel struiken en planten staan in bloei en het geheel doet weldadig aan na de droogte van de Cycladen!
Bedankt voor jullie vakantiewensen en aan iedereen die weg is geweest: welkom terug!

16 opmerkingen:

 1. Hallo Janny, wat een leuke vakantie heb je gehad. Griekenland is een mooi land, ik ben er twee keer geweest , 1 keer met het vliegtuig en 1 keer met de auto. De autoreis was erg avontuurlijk, maar de afstand was erg pittig, niet voor herhaling vatbaar.Ben je alweer een beetje gewend in het groene natte Holland?
  Leuk dat je er weer bent hoor.
  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je het naar je zin hebt gehad. 'k Heb ook warme herinneringen aan Griekenland.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke vakantie!!! En ja, het is hier heel groen vanwege de regen....maar af en toe ook zon hoor en hele mooie luchten!
  Blij dat je er weer bent. Groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Janny, gezellig dat je er weer bent, al was het alleen maar voor je geweldige commentaar op mijn 'Bella het Beest'. Ik heb er zo om gelachen. Fijn dat Griekenland je zo'n warm gevoel gegeven heeft; volgens mij ben je weer helemaal opgeladen. Enneh... je blog kan zo in een reisbrochure!
  Poot voor Bruun

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Janny, jij ook welcome back! Heerlijk om te lezen, jouw reisverslag. Het is haast alsof je er zelf bij bent...Mijn complimenten. En wat het Nederlandse weer betreft, inderdaad. Heel mooie luchten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gevoelsmatig kan ik heel veel van harte onderschrijven nadat ik vorig jaar op het eiland Kos was. Ik weet niet of ik dergelijk hoge temperaturen had kunnen uithouden. Maar de sfeer op die Griekse eilanden is toch wel heel bijzonder en zeker een reden om ze nog een keer te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Marlou
  Klinkt als een mooie vakantie, Janny.
  Maar ik vind het ook weer fijn dat je terug bent. Ik kijk uit naar je verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn dat je er weer bent. Ik heb het lezen van je blog gemist. Ziuet er goed uit, je vakantie!
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Welkom thuis, Janny. Fijn dat je zo genoten hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Janny, wat kun jij toch beeldend schrijven! Daar verbaas ik me iedere keer weer over :-) Toen ik je vakantieverslag las (lekker met een beker koffie) was het net of ik even bij een goede vriendin aan de keukentafel zat. Heerlijk!! Fijn dat je weer terugbent.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oooo, wat ziet dit er weer heerlijk (bekend!) uit!! Fijn dat jullie het zo geweldig hebben gehad!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Janny,
  Wat een verrassing om je bij mijn 'Rendez vous aux jardins' te zien. Ik ga jouw blog lezen, ziet er creatief en mooi uit.
  Fijne dag, en houd nog even de herinneringen aan je vakantie vast. Dat blauw van Griekenland ... dat blijft nog wel even hangen in je hart.
  Groeten,
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooi reisverslag, Janny.
  Inderdaad heel beeldend. Heerlijke tijd toch die zomervakantie. Als het weer ook eens meewerkt is het hier ook mooi hoor.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor je reaktie op m'n blog!
  Ik ben ook al regelmatig op vakantie geweest in Griekenland maar dan altijd in mei. En 1 van m'n wensen is om ooit ook nog eens naar Santorini te gaan, het lijkt me daar zo ontzettend mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk, ik heb zelf deze eilanden, behalve Mykonos daarvoor in de plaatst deden wij Paros aan, 7 jaar geleden bezocht tijdens onze huwelijksreis!
  Heerlijke herinneringen heb ik hier aan!
  Groetjes Michaja

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank je wel Janny voor een bezoekje aan fontaine fleurie. De tocht die jullie hebben gemaakt lijkt heel veel op de hoppingtour die ik als eerste vakantie met mijn man maakte, nu al weer bijna 20 jaar geleden. Het zijn prachtige eilanden en je verhaal brengt vele goede herinneringen naar boven. Nu zoeken we ons geluk dus in een oude vakantieboerderij. Wie weet als de kids het huis uit zijn en we meer tijd hebben, dat de reiskriebels weer toe slaan.

  BeantwoordenVerwijderen