anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 9 mei 2010

pais en vree...

Vanuit mijn werkkamer heb ik een mooi uitzicht over de achtertuin.
Er is momenteel heel veel leven in deze tuin. En daar heb ik ook heel veel plezier in.
Buiten alles wat uitbot en bloeit zijn het vooral de dieren die het zo leuk maken. Gisteren, juist toen ik ging zitten om een “stukje” te schrijven, vloog er laag over het dak een eendenpaar de vijver in. Zo’n idioot, maar heerlijk gezicht: twee eenden in deze bosvijver!
Ik herinner me dat ze ook verleden jaar een paar dagen in deze vijver hebben gelogeerd, tenminste: ik denk dat het dezelfde eenden waren! Op een dag waren ze ineens weer verdwenen. Zouden ze onze vijver als een soort midweekarrangement beschouwen?
Verder is ook alles in de tuin prachtig om te zien… de insecten boven de vijver waar de bladeren van de waterlelie zich al stevig aan het ontwikkelen zijn, allerlei insecten in struiken en bomen, de eekhoorns en konijnen en de vogels…vooral de vogels.
En hoewel ik soms baal van alle flodders die ze op de ruiten, terrasstoelen en –tafels en de terrassen zelf achterlaten, is het wel leuk ze van dichtbij te kunnen bekijken. Zo nu en dan neem ik daar de tijd voor. Met behulp van mijn vogelboek en een kijkertje ga ik ze zo langzamerhand een beetje herkennen.
Er zijn o.a. verschillende soorten mezen, mussen, roodborstjes, merels, boomklevertjes en de onvermijdelijke vlaamse gaaien. Er zit zelfs wel eens een reiger in een boom: idioot gezicht zo’n grote vogel op een wiebelende tak.
Verleden week toen ik me, moe van een vervelende autorit plus een tergend langzame wandeling met Bruun, heerlijk in een luie stoel wilde laten zakken, zag ik van veraf een libelle(tje) boven het water. Het leek me wel heel vroeg maar hij (of zij, dat zag ik niet zo snel) had het wel naar de zin, zo te zien.
Bruun, de hond, vindt het allemaal minder gezellig. Hij staat vaak voor de glazen terrasdeuren te blaffen naar al dat gefladder in de tuin. Ik durf hem vaak niet eens los te laten; met zijn Jack Russell jachtinstinct jaagt hij alle dieren op.
Maarre.. denkt nu menigeen.. vogeltjes kijken?
Was dat niet iets voor oude mensen?
Ja, dat dacht ik eigenlijk ook altijd. Grappig toch dat je klaarblijkelijk ook vanzelf “oude-mensen-hobbies” krijgt en ze nog leuk vindt ook!
Zo ontdek je ook nog kanten aan jezelf die niet echt voor de hand liggen (maar ik heb nog geen onbedwingbare neiging tot theezakjeskaarten maken of zo, hoor!)
Nee, naast al deze pais en vree in de tuin is er genoeg opwinding en drukte in dit 50+ leven, hoor. Soms meer dan me lief is! Juist daarom vind ik het thuiskomen in dit huis en deze tuin zo heerlijk!

8 opmerkingen:

 1. Nee, hoor, dat vogeltjes kijken doe ik ook graag en ik heb precies hetzelfde boekje!

  Mooi sfeervol stukje, groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zouden eenden inderdaad zo'n ijzeren geheugen hebben? Ik geloof het graag! En ja, ik kijk ook graag naar de vogels rondom onze nestkastje, dus... vooral blijven kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marlou (ik zet nu maar eerst mijn naam anders vergeet ik het weer zoals laatst)
  Jij hebt ook een tuin met een heel mooie en vredige uitstraling. Die vogeltjes horen daar gewoon thuis, dus dat je wil weten hoe ze heten kan ik me voorstellen. Daar hoef je niet oud voor te zijn. En dat boek moet ik ook ergens in huis hebben maar waar?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het klinkt heel erg relaxed! Volgens mij is vogels observeren inderdaad iets voor als je wat bedaagder wordt. Mij viel de wisseling van seizoenen pas op toen ik zelf wat ouder werd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij oud? Echt niet! Vogeltjes kijken doet mijn kleinzoon ook. Wat een heerlijkheid weer dat het lente is: maar wanner we dat gaan merken is nog even de vraag.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, vogels spotten doe ik niet. Zou niet weten wat er hier allemaal fladderde. Maar genieten van de tuin ja dat kan ik me wel voorstellen. En juist afwisseling is leuk toch, drukte en rust. Wat wil je meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Roelien: ja dat boekje is een bekende voor veel mensen, heb ik inmiddels ontdekt. En gelukkig dat iemand die véél jonger is dan ik ook vogeltjes kijkt!
  Wondelgijn: jij ook al? Ik ben hartstikke hip met dat vogeltjes kijken, geloof ik. Zal je je vogeltjes in het huisje missen als je verhuisd ben?
  Marlou: jij ook dat boek al? Moet een bestseller zijn geweest.
  MM: nou, ik had wel wat eerder in de gaten dat de seizoenen wisselen, hoor:-)
  Dora: ja, ik heb zo'n zin in warmte!
  Miriam: ben ik helemaal mee eens: afwisseling is fijn. Ik zou niet altijd druk willen zijn maar ook niet altijd rust willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen