anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 22 april 2010

Van je familie moet je het hebben...

Een collegaatje gaf me de tip het boek “Van je familie moet je het hebben” van David Sedaris te lezen. Ik mocht het meteen van haar lenen. Het bleek voor mij één van de leukste boekentips van de laatste tijd te zijn. Ik had nog niets van Sedaris gelezen maar daar gaat zeker verandering in komen na het lezen van dit boek.
David Sedaris is een Amerikaanse schrijver. Hij is een fenomeen in de Verenigde Staten: van zijn boeken zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Zijn verhalen verschijnen in The New Yorker, hij leest voor op National Public Radio, en is regelmatig te zien bij David Letterman: zie video onder!
Hij heeft inmiddels een indrukwekkend aantal korte verhalen op zijn naam staan.

In “Van je familie moet je het hebben” vertelt hij o.a. over zijn volslagen gestoorde familie van Griekse afkomst. Het boek bevat een (door Aaf Brandt Corstius samengestelde en ingeleide) selectie van zijn mooiste, ontroerendste en vooral geestigste verhalen: ze gaan over de dood, over nudistencampings, over roken, over de zes tot acht zwarte mannen die Sinterklaas assisteren, over dwangneuroses, lichamelijk verval, etc.
Wat heb ik genoten van en gelachen om de maffe verhalen over die stapelgekke familie! Geweldig! Ik raad iedereen die een opkikker kan gebruiken dit boek aan als tonicum!

'Wie Sedaris leest, voelt onmiddellijk een hartverwarmende vriendschap, niet alleen voor de schrijver zelf, maar ook voor zijn hilarisch-neurotische personages. Wat mij betreft is Sedaris een van de geestigste schrijvers van dit moment.'
Sylvia Witteman

'Ik zeg het niet snel, "dit moet je lezen" sterker, ik zeg nooit "dit moet je lezen" maar....dit moet je lezen!'
Marc Marie Huijbrechts

'Soms voel je je een paar dagen, maanden of jaren down. Als het leven ronduit stom is. Dan is er gelukkig nog altijd Sedaris, want hij vrolijkt op zonder de ellende te ontkennen.'
Paulien Cornelisse

8 opmerkingen:

 1. Je hebt me heel nieuwsgierig gemaakt!
  Zeker met je recensie van Sylvia....ik ga dit lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat grappig. Ik ga in november naar het Apollo Theatre in New York om David Sedaris te zien! Ik verheug me nu al!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga maar gauw een exemplaar kopen...is 'ie al digitaal te verkrijgen? Jij bent toch ook zo'n e-reader-fan? En Midlife Me....van jouw absoluut jaloersmakende uitstapje verwacht ik toch wel een schriftelijk verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En ik heb nu ook al een paar andere boeken in huis. Je wordt gewoon zo vrolijk van zijn verhalen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eens kocht ik in een impuls het boek van John Cleese: hoe overleef ik mijn familie. Ik dacht dat wordt lachen, maar het bleek een serieus boek te zijn waar ik eigenlijk niet voor in de stemming was. Jouw kan ik wel gebruiken. Wat lezen betreft kan ik voorlopig nog even vooruit, want Midlife Me had ook nog een leestip (in combinatie met een glaasje Grappa...)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha! Dat wordt een gezellig leesclubje! Ik ga absoluut bloggen over mijn bezoekje aan David Sedaris, ik was even bang de aswolk roet in het eten zou gooien, maar het lijkt goed te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Roelien: ja, die recensies triggeren je nieuwsgierigheid wel, he?
  MM: wat toevallig! Leuk zeg. Ik wil er alles over weten, hoor.
  Emilie: nee, volgens mijn korte speurtocht nog niet digitaal verkrijgbaar.
  Ageeth: nou, ik kom zeker weer om advies!
  Mirjam: het boek van Cleese ken ik wel. Heb ik gelezen om andere redenen dan de humor:-)
  MM: Nou...november en dan nog last hebben van de aswolk? Dat lijkt me wel heel pessimistisch!
  Leuk dat je erover gaat bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. je hebt me nieuwsgierig gemaakt, ik ga toch eens kijken of ik het boek in de bieb kan vinden.

  BeantwoordenVerwijderen