anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafka



maandag 11 januari 2010

Mindmapping...

Wie van mijn lezers heeft wel eens gemindmapped? (Of mind gemapped?)
Sinds enige tijd probeer ik de kunst van het mindmappen onder de knie te krijgen. Dat vind ik nog niet meevallen.
Mindmapping is een techniek die je kan helpen om gedachten en denkpatronen in beeld te brengen, nieuwe verbanden te zien en/of op andere ideeën te komen. Het basisprincipe is associeren.
In onze rechter hersenhelft vinden overwegend creatieve processen plaats. De linker hersenhelft wordt vooral gebruikt voor analytisch denken en structureren.
Normaal gesproken schakelen we van de ene naar de andere hersenhelft. Dit kost echter extra energie en vaak gebruiken we de ene helft meer dan de andere.
De mindmap techniek laat je eerst concentreren op de informatie en ideeën (linkerhelft) en pas daarna op de volgorde en structuur (rechterhelft).
Bij het mindmappen maak je een visueel schema van een onderwerp, idee of gedachte. Die plaats je, omkaderd, in het midden van een blad papier. Vanuit dit kader trek je lijnen en daarop schrijf je de belangrijkste begrippen die hiermee te maken hebben. Door deze laatste stap telkens te herhalen kun je een mindmap zo gedetailleerd maken als je wilt. De mindmap wordt op een creatieve manier gevormd, dus met veel kleur en vorm.
Mijn pogingen begonnen toen ik in onze Hogeschoolbibliotheek het boek van Tony Buzan, de godfather van Mindmapping, tegenkwam. Ook een docent van een van onze studierichtingen had er een boekje over geschreven. Beide boeken heb ik gelezen en daardoor begon ik er thuis mee.
Het leek me een nieuwe, ongewone en creatieve manier om vraagstukken voor jezelf scherper te krijgen. Bovendien kan het geen kwaad om bij het ouder worden niet steeds de ingesleten denkpatronen te volgen.
Maar ik ontdekte dat ik het eigenlijk wel moeilijk vond. Ik ben tientallen keren begonnen en even zoveel keren weer gestopt. Ik kwam steeds tot de ontdekking dat ik hoofd- en bijzaken door elkaar heen gebruikte. De verbanden waren niet goed te zien en ik vond het verwarrend. Het stimuleert je inderdaad wel creatief te zijn en ik gebruikte dan ook mooie golvende lijnen, symbolen en kleurtjes. Het maakte het er echter niet duidelijker op voor mij.
Na enige tijd stopte ik ermee met in mijn achterhoofd het idee dat ik het wel weer eens zou oppakken. Toen ik het weer tegenkwam op de site van De Ideeënmaker (zie blogroll) herinnerde ik me dat voornemen weer.
Binnenkort zal ik dus weer eens aan de slag gaan om me het Mindmappen toch eigen te maken. Intussen zou ik graag iets willen horen van mensen die hier ook mee werken en/of ervaring mee hebben.

8 opmerkingen:

  1. Ik heb ooit een workshop mindmapping gedvolgd, maar heb er later nooit meer iets aan gedaan. Nu ik jouw stukje lees, komt er weer het een en ander bovendrijven. Ik denk dat het vooral steeds opnieuw 'doen' is, waardoor je het uiteindelijk goed kunt. En dan pas heb je er waarschijnlijk pas profijt van....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, zelfs nooit van gehoord. En als ik je stukje lees denk ik niet dat ik eraan begin...
    Dora

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het nog nooit gedaan, wel van gehoord. Ik heb het altijd beschouwd als een soort trend die wel voorbij zou waaien. Het klinkt op zich best interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh ,Jannie wat een moed om daar aan te beginnen.
    ik heb mezelf voor de kerst eeen cursus mandala tekenen ,met mooie kleurpotloden kado gedaan.
    ook al om die gedachten te oredenen .
    Tot nu toe ,heel mooi om naar te kijken en tot mijn schande blijft het daarbij.
    Het lijkt me trouwens wel interessant.
    Iets voor een presentatie op de chapteravond?
    Lijkt me best wat voor al die warhoofden van ons!Jarry

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja Emilie: ik denk ook dat ik het veel vaker moet doen. Maar omdat je het toepast om uiteindelijk zaken duidelijker te krijgen is de verleiding om toch weer "gewoon" schema's en aantekeningen te maken wel groot!
    Midlifeme: ja, misschien is het een trend. Maar weet je: ook van trends moet je weten of het voor je werkt of niet.
    Jarry:nou, laten we die presentatie voorlopig maar even laten zitten. Wellicht in een later stadium als ik het werkelijk ond de knie heb.
    Maar wat denkt je van een presentatie Mandala's tekenen? Overigens geestig dat je jezelf een kerstcadeautje geeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, ik ken het wel. Ik heb samen met een collega een cursus mindmapping gedaan. Dat vond onze baas nodig om de opdrachtgevers beter te kunnen begrijpen. Ik vond het nuttig en heb plezier in de cursus gehad. In sommige brainstormsessies wordt het zakelijk ook wel gebruikt.
    Yvon

    BeantwoordenVerwijderen
  7. over Mindmapping wel eens wat gelezen,lijkt me een soort worteltrekken met gedachten en actie s. Ga in de bibl. maar eens op zoek.
    Mandala s is bekend werk,waar k in het verleden beroeps matig mee heb gewerkt,dus Jarry: doen,word je ook lekker rustig van in je hoofd!
    geeft overzicht in je denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. heb helaas te snel weg gedrukt, maar bovenstaand was van Gazeuse

    BeantwoordenVerwijderen