anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 6 december 2009

December...

December, de gezelligste maand van het jaar!
Tenminste: dat willen alle bladen en onze middenstand ons wel doen geloven. En natuurlijk trappen we er ieder jaar weer met zijn allen in. Mooie Sinterklazen zie je, met een dieprode fluwelen mantel en een mooi passende albe en kazuifel (tja: katholieke achtergrond:-), diepzwarte Pieten in een felgekleurd glanzend pak, een witte schimmel, pakjes en veel plezier alom.
Wat je nooit ziet in die bladen maar wel in een willekeurig dorp rondom 5 december: een Sinterklaas met een mantel die eerder een gordijn was, een veel te korte vergeelde albe en een verschoten kazuifel. Vergezeld van soms twee maar meestal één Piet in een wollen maillot, een veel te klein verkleurd pak en met een crêpepapier baret op. Ze wurmen zich moeizaam in een Twingootje met het grote boek en de mijter op schoot, de staf dwars uit het raam.
Hetzelfde beeld bij Kerst:
Foto’s van knusse huiselijke taferelen: vader, moeder, opa, oma, ooms, tantes, vrienden en een reeks prachtige kindertjes. Allemaal feestelijk aangekleed aan een mooie dis. Kerstboom met lichtjes. Kaarsjes op tafel. Vrede op aarde.
In die bladen zie je nooit foto’s van bijvoorbeeld een vader die met rood aangelopen hoofd in de kist met verlengsnoeren en stekkers graait en niet kan vinden wat hij zoekt. Een moeder die drie dozen met gebroken kerstballen uitpakt. Familieleden aan de telefoon: bij jou...bij mij…met wie...wanneer?? Feestgerechten die mislukken. Een zorgvuldig gedecoreerde tafel die door de schattige kindertjes “verkend” is. Kaarsvet op het nieuwe parket. De zoveelste maal George Michael’s “Last Christmas”! Een omgevallen kerstboom met gebroken (net nieuw gekochte) ballen!
Oud en Nieuw als galafeest: wederom prachtig geklede mensen in een feestelijke setting. Prachtig ronde oliebollen op de schaal, geen vette vingers op de champagneglazen.
Nep, mensen…..allemaal nep.
Waarom ik toch elk jaar weer van die feestjes, lichtjes, liedjes (behalve die van George dan!) de boom, de oliebollen en de feestelijkheden geniet is mij dan ook een volslagen raadsel!

10 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh Janny... wat een recht uit het hart, herkenbaar stukje! Ik heb 25 jaar elk jaar geprobeerd. De kerstdecoraties uit de Libelle, de gerechten uit de Allerhande, de kleding uit de Nouveau...en toch, toch ging er altijd wat fout. De kerstklok in de hens, de hond die er met het tafellaken vandoor ging, de kat die de ballen uit de boom sloeg en mijn man en ik die ALTIJD ruzie kregen over de snoeren... Mijn man is er niet meer, dochterlief moet worden gedeeld met haar schoonfamilie en de kat is te oud om zich voor de ballen te interesseren. En nu? Nu mis ik het en zou ik nog wel eens één keertje in de lekkere kerststress willen schieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat geloof ik wel. Zo is het met meer dingen in het leven, toch? Als je er midden in zit lijkt het alsof het altijd zo zal blijven. Maar dat is natuurlijk niet zo. Kerststress heb ik gelukkig niet meer. Een beetje drukte omdat we met meer mensen aan tafel zitten. En dat vind ik niet erg omdat ik van koken houd. Maar voor de rest kan ik me er nu goed onder ontspannen. Dat is dan wel weer het voordeel van ouder worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens. Ik haat Kerst! Al jaren. Maar heb met het klimmen der jaren besloten er maar mee mee te gaan in plaats van me met hand en tand te verzetten. En dat helpt .. een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat ik nog steeds probeer een Kerst te krijgen zoals in de tijdschriften. Stom, ik weet het wel. Maar ik ga er wel in mee en koop toch weer een groot stuk vlees en zo. En ik kan eigenlijk niet goed koken en vind er ook niks aan. En ik koop een feestjurk die ik eigenlijk niet nodig heb. Hoop dat Erik dit niet leest trouwens. En voldoening heb ik pas als alles weer achter de rug is en die boom eruit is en de frutsels weer weg en we gewoon pasta eten of zo. Maar ik zal me dit jaar inhouden en aan jouw woorden denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Och Marlou, het is niet mijn bedoeling jou de Kerst tegen te maken, hoor. Wat ik bedoelde te zeggen is dat alles zonder die overtrokken verwachtingen veel leuker is. Feestelijke pasta is veel lekkerder dan vlees dat je met tegenzin klaarmaakt. We moeten al zoveel in ons leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O je had gezien dat ik het was! Vergat weer mijn naam!
  Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Duh... zoveel Erikken ken ik niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er kan geen enkele maand tippen aan december, mam! Ik heb geweldige herinneringen aan al die dingen die je daar zo opsomt. Ik kan daarom ook niet wachten op 1e kerstdag, ik verheug me enorm op jouw heerlijke minimaal 4 gangen menu, het mooi versierde huis en het gezellig lange natafelen. December rules!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje! Heb ik toch zo maar al die tijdschriften eer aan gedaan zonder het te weten!

  BeantwoordenVerwijderen