anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 27 september 2009

Waarom blog ik...?

Waarom blogt een mens eigenlijk?
Dat vraag ik me, ongetwijfeld net als iedereen die blogt, regelmatig af. Ik denk dat ik (soms) iets te vertellen heb dat leuk, interessant of informatief kan zijn voor een ander. Soms een gedachte of overtuiging van mezelf, soms iets dat ik meemaakte of iets dat ik las of op Internet tegenkwam. Ik heb geen specifieke bedoeling en heb geen aspiraties met mijn blog de wereld te verbeteren. Van mij hoeft het geen hoogwaardig literair gehalte te hebben (gesteld dat ik daar al toe in staat zou zijn) en het mag best luchtig zijn. Geen echt doel eigenlijk...
Ik doe het dus voornamelijk omdat ik het leuk vind te schrijven en omdat ik graag hoor hoe een ander ergens over denkt.
Nu vind ik dat laatste toch wel onbevredigend. Hoe bereik je mensen nu? Hoe kun je mensen triggeren te reageren op een blog? Ik hoor wel vaak dat men mijn blog leest maar krijg weinig commentaren.
Is de kwaliteit niet goed? Bereiken mensen mijn blog niet? Laat de kwantiteit te wensen over? En blijft bloggen op den duur leuk als je geen wisselwerking ondervindt?
Ik hoor wel dat medebloggers met dezelfde vragen zitten.
Waarom we het dan eigenlijk doen...? Het antwoord zal voor iedereen wel anders zijn maar voor mij is het puur en alleen omdat ik het leuk vind. Punt.
Maar als iedereen die mijn blog bezoekt ook nog een reactie zou achterlaten (interactie), dan wordt het toch echt leuker!

7 opmerkingen:

 1. tja, lieve Janny,met veel belangstelling lees ik je schrijven.
  inmiddels heb ik mijzelf geleerd,dat het zeker niet altijd wat toevoegd,te reageren,soms is kennis nemen van het onderwerp al voldoende.en door de omstandigheden ontbreekt ook wel eens de tijd hiervoor.
  uit ervaring sprekend kan ik zeggen,dat het een verradelijke val is,om uit te gaan van verwachtingen,het pakt soms om onverklaarbare zaken zo heel anders uit.
  maar ja,het is wel moedig om zo je gedachten open en bloot te willen ventileren.
  tja, en dan om terug te keren naar je uitgangs vraag: waarom blog ik? lijkt me dat dit vooral gebeurd om mensen te betrekken in jouw gedachte goed,en soms tref je het,is het iets wat meer mensen aanspreekt.soms is het een razend drukke tijd ,en ben je al blij om de dagelijkse post enigzins te kunnen berrappen.
  en verder zou ik niet weten wat andermans[vrouws] redenen kunnen zijn om niet te reageren.
  Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vind je blog echt leuk maar geef ook jniet altijd een reactie. Beterschap beloofd!
  Dora Witte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij is het puur nieuwsgierigheid,wat schrijft Janny op haar blog,mm interessant.
  even binnengluren ,Vooral doorgaan dus.
  Een beetje respons is natuurlijk wel gewenst ,maar kennelijk is gewoon even lezen voor de nieuwsgierige mens vaak al genoeg,
  neem de krant ,ik lees hem dagelijks zou hem niet graag missen.maar een ingezonden stuk schrijf ik hoogst zelden.
  ook een beetje luiheid wellicht.
  eigenlijk een leuk afstudeer onderwerp.
  Zie je dinsdag liefs jarry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je even reageert, Jarry.
  Natuurlijk heb je gelijk. Ik doe het zelf ook vaak, lees wel bepaalde blogs maar reageer ook niet altijd. Maar voor een blogger is het toch wel leuk om respons te krijgen. Dat stimuleert enorm.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jenny,
  Ik zou je blog niet meer willen missen.
  Hoewel ik niet dagelijks kijk vind ik het heerlijk om door jou op andere gedachten gebracht te worden of ze mee te wegen.
  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oeps,
  je naam verkeerd geschreven,
  sorry Janny
  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb je via via gevonden en ben nu al je logjes aan het lezen vanaf de oudste terug naar boven. Natuurlijk heb ik niet 66 reacties achter gelaten. Dan word jij helemaal gek van de mailtjes. Op dit logje moet ik wel reageren. Je hebt er een volger bij. Ik vind het super! Je blog is afwisselend en spreekt mij bijzonder aan.
  Kom je ook eens bij mijn blogjes kijken.
  Groetjes uit zonnig Vlaanderen.
  Marja.

  BeantwoordenVerwijderen