Veel mensen die ooit de film The Magdalene Sisters hebben gezien, denken dat dit een verzonnen verhaal is. Nee … de film ging over waargebeurde geschiedenissen in de Magdalena-kloosters in Ierland. Daar ontfermden katholieke zusters van liefde zich over meisjes die een bedreiging vormden voor de maatschappelijke orde en het katholieke geloof. Om hun zonden weg te wassen mochten ze werken in de wasserijen. Zo brachten de “zondaressen” nog aardig wat geld in het laatje. De katholieke kerk deed de film in de ban wat tot gevolg had dat hij juist een groot succes werd.
En denk niet dat dit uit een ver verleden stamt! Het laatste klooster werd pas in 1996 gesloten!
Nonnen en naastenliefde! Ook ik zat ooit op een instituut dat werd geleid door nonnen. De meest gevreesde leraressen waren inderdaad die nonnen. Vaak waren ze harteloos, gemeen en in sommige gevallen zelfs wreed. Natuurlijk niet elke non maar de meerderheid was (denk ik nu) zwaar gefrustreerd en vierde dat bot op ons: jonge meisjes die gevormd moesten worden naar het ideale model van vrome, kuise en ijverige vrouw. In een periode (jaren 60 en 70) waarin veranderende opvattingen over persoonlijke vrijheid en ontplooiing steeds belangrijker werden was dat natuurlijk vechten tegen de bierkaai.
Nog kan ik met terugwerkende kracht boos worden over de vernederingen en pesterijen die destijds dagelijkse kost waren en waarvan we de impact pas veel later ondervonden.
Wat ik eraan overgehouden heb is een diepgewortelde aversie tegen instellingen zoals kostscholen, internaten en dergelijke, net als tegen het instituut Kerk.
En vroom, kuis en ijverig ben ik nooit geworden...gelukkig!!
Janny, ik moet hier echt even overnadenken, natuurlijk heb ik ook op een nonnenmeisjesschool gezeten. Hoewel er in die jaren al wat ging veranderen. Drie jaar later kregen we bv gemengd onderwijs en een mannelijk hoofd der school. Ik was laatst bij een mailvriendin in Limburg, ze werkt in een verzorgingshuis voor missiezusters, toen we daar in de kloostertuin wandelenden en in de verte door handgeklap tot de orde werden geroepen kwamen er wel heel oude herinneringen naar boven, er was vroeger een heel vreemde manier van communiceren....
BeantwoordenVerwijderenSuzanne
Ja Suzanne, jij zat er waarschijnlijk in een latere periode. In mijn tijd hadden de nonnen de absolute heerschappij op school. Ik heb natuurlijk gezien dat er later wel wat veranderde (overigens minder snel dan in de "gewone" maatschappij). En wellicht dat het ook van orde tot orde verschilde. Maar ik kan diverse voorbeelden van de "naastenliefde" van de nonnen vertellen die nu onvoorstelbaar lijken.
BeantwoordenVerwijderen