anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 21 februari 2016

er even tussenuit....

Eén van de leukste dingen om te doen vind ik het zo nu en dan logeren in een fijne B&B, het liefst in één van de Erfgoed Logies; vaak vind ik dat leuker dan een lange vakantie.  We doen dat dan ook nogal eens.
Afgelopen week gingen we richting Brabant. Wel eerder waren we er doorheen gereden, meestal op weg naar het buitenland, maar echt langere tijd waren we er nooit geweest. We hadden beiden eigenlijk niet zo'n goed beeld van Brabant, ondanks de verkenning op Internet bleef het een beetje wazig wat we konden verwachten.
Nou, dat beeld is nu behoorlijk gunstig bijgesteld.
We logeerden in Hoogeloon, in Gasterij Landschot, een mooie B&B met een natuurspa. Clean en helder, strak en natuurlijk. Gebaseerd op een natuurlijke manier van leven, heel sympathiek geleid en met een verzorging van eerlijke en regionale producten.
(Foto's komen van hun site).

 
   
We verkenden het Brabantse land uitgebreid; het gebied waar we zaten was prachtig, zelfs in de winter. Veel bos en veel boerderijen, al dan niet prachtig verbouwd. Wat ons opviel waren de langgevel huizen/boerderijen met gedeeltelijk gepotdekselde zwarte wanden. Ik vond ze prachtig.
Leuke kleine dorpjes, met gezellige restaurantjes en cafeetjes.
We vermaakten ons uitstekend.

We gingen ook een middag naar Antwerpen, dat vinden we allebei een heel leuke stad.
Slenteren door de brede straten met prachtige winkels in mooie historische panden. Hier en daar eens naar binnen, vooral de mooie kledingzaken hebben we aangedaan (en natuurlijk niet met lege handen verlaten, ha, ha!) Koffietje en/of glaasje ergens....
De achterafstraatjes die we nog in gedachten hadden van vorige keer, konden we dit keer niet meer aandoen ivm tijdgebrek.
Helaas waren we in ons enthousiasme vergeten hoe druk Antwerpen is in het spitsuur. Het duurde dan ook zo'n anderhalf uur voor we weer op de snelweg terug zaten. Om bij de grens weer een enorme file tegen te komen :-) Ach ja....het was het allemaal waard!

Eén van de dagen gingen we, na een verkennende tocht in de omgeving, naar een tweetal woonwinkels waar ik altijd al eens naar toe wilde, nl. Het Markthuys in resp. Etten-Leur en in Zundert. Ook het Potterieke stond op mijn lijst, maar klaarblijkelijk kun je daar niet zo terecht: het was een ruimte bij een huis in een woonwijk en zag er erg verlaten uit. Dat hebben we dus maar zó gelaten.
De beide winkels van het Markthuys waren in elk geval de moeite meer dan waard. Wat een prachtige zaken, met vriendelijke bediening en veel te zien.
Ik vroeg mijn man foto's te maken, omdat ik vergeten was mijn telefoon op te laden.
En tja...aan de foto's is te zien hoe Rein woonwinkels ervaart: hij verzuchtte: "ik word hier gek met zoveel spullen, ik zie door de bomen het bos niet meer". Ach ja...toch lief dat hij wel meegaat en enthousiasme probeert op te brengen :-)

Ik moet ook wel eerlijk bekennen dat me steeds meer het gevoel bekruipt wel érg vaak dezelfde items tegen te komen. In bijna alle woonwinkels zie je dezelfde kleuren, dezelfde verf op de muren, dezelfde meubels, dezelfde potten, dezelfde lampen, dezelfde decoratiespullen, kortom veel van het zelfde.
Ik kan er heus nog wel van genieten, maar de neiging om wat aan te schaffen wordt steeds minder. Ik kijk dan liever bij wat andersoortige zaken, die nét weer andere items hebben.
Ik was op zoek naar wat kleine en grote glazen kaarsenhouders (of windlichten, ik weet nooit hoe die dingen heten). Ik vond ze ook, bij resp. Habitat, bij Chopard en bij Flamant, in verschillende steden. Andersoortige winkels dus, maar ook heel leuk om in rond te neuzen. Geen enorme aankoop, hoor, zal ze in één van de komende blogs wel eens laten zien.

Op de terugweg belandden we nog in Oisterwijk. Ook zo'n leuke plaats waar we nog nooit waren geweest. Heel gezellig...we aten daar buiten op een groot terras, met twee grote warmtelampen op ons gericht en een plaid om de beentjes. Uniek in februari!
Het was een ontspannen en fijn uitje. Die dagen vliegen om! Maar we kunnen er weer even tegen.
In april staat nog een dergelijk uitje gereserveerd, dit maal weer naar ons geliefde Limburg.

En dames: sorry, maar zoals altijd zijn de foto's weer "Jannyproof" kwaliteit :-) 30 opmerkingen:

 1. Tuurlijk is Brabant mooi Janny...en je bent in mijn woonplaats geweest....Etten-Leur.
  Jammer dat je niet in de achteraf straatjes in Anrwerpen geweest bent, daar zitten hele mooie zaakjes, maar Antwerpen is sowieso leuk...en wij gaan dan met de trein...geen file.
  Leuk dat je er even tussenuit bent geweest...ik hoop dat je nog eens terug komt in ons gezellige Brabant.

  Fijne dag nog.
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog even...wat betreft dezelfde woonwinkels...ik ben ook op orientatietocht de laatste weken naar de andere winkels...ik heb ze gevonden in Breda...en inderdaad, er zijn nog zoveel mooie andere spulletjes...wel in de sobere sfeer maar anders...in Breda ben je niet geweest?
   Groetjes,
   Inge, my choice

   Verwijderen
  2. Nee Inge, in Breda zijn we niet geweest, wel even overwogen, maar drie dagen zijn zó voorbij. Ben overigens wel benieuwd naar die winkels. Zou je mijn die eens door kunnen geven voor het geval we weer eens in de buurt zijn?
   Alvast dank.
   Janny

   Verwijderen
  3. Ben ik weer...met leuke woonwinkels....
   Mijn favoriet...MOSS deze zaak zit op de Ginnekenweg in Breda...honderd meter verderop Mevr. Janssen...veel brocante, maar ook heel leuk...verrassende combinatie's
   't Sas in de binnenstad van Breda...is een leuk winkelpkeintje en daar zit de Toren antiek....ook heel mooi en heel groot.
   In Princenhage...10 min. Met de auto vanuit de binnenstad zit New Vermont...deze zaak zit op de Haagdijk...is in het centrum en heel pitoresk....New Vermont is een echte aanrader...spullen die je niet overal ziet.
   Veel plezier als je er eens naar toe gaat...lukt zeker.


   Verwijderen
  4. Dank je wel Inge. Ik heb ze opgeslagen en als we weer die kant uitgaan, zal ik zeker wat van deze winkels aandoen.
   Liefs,
   Janny

   Verwijderen
 2. Aan Brabant verloren wij al 40 jaar geleden ons hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie hebben je zeker niet verveeld.
  En het klopt dat veel zaken hetzelfde verkopen. Ik kom ook niet zo heel vaak meer met iets thuis. Maar soms vind je door juist ergens anders te kijken de leukste dingen.
  Fijne zondag nog.....

  liefs, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het markthuys wil ikbinnenkort ook nog eens naar toe. Maar ik ben het met je eens er is veel van hetzelfde en dat is jammer. Veel van de assessoires in de winkels staat al bij ons thuis. En er is niet zo veel vernieuwing vind ik. Ik zou ook graag iets vernieuwends willen zien, maar ik hou nog steeds van het sobere en ik ben nog steeds gek op Hoffz. Dus tja wat nu hihi.
  Lieve groet.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk zo'n korte vakantie in eigen land. Dat lijkt me wel wat. Daar ga ik ook eens over nadenken.
  Gr Margo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat hebben jullie een paar heerlijke dagen gehad. Overnachten in een B&B, een bezoek aan Antwerpen...het klinkt allemaal bijzonder goed. Ik deel je mening over de winkels, in veel zaken zie je veel dezelfde spullen. Ik zeg eerlijk dat ik ze ook vaak heel mooi vind, maar ik wil er voor oppassen dat mijn huis geen eigen stijl meer heeft. Vind ik soms best lastig hoor. Gelukkig heb jij genoten!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk zo'n een paar dagen weg , en vooral als je man dan nog eens mee wil naar woonwinkels , wat een lieverd .( De mijne is ook zo lief hoor ;-))
  Wat je ziet in woonwinkels in Nederland is niet hetzelfde dan hier in België, al gaat mijn voorkeur wel naar jullie woonsmaak.Al is het dikwijls hetzelfde .
  Toch blij dat je hebt genoten .
  Groetjes
  Christel , garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi landje hè, Brabant?? Ook omgeving Breda is mooi hoor! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk een paar dagen weg.
  Men zegt wel eens ...je kunt beter een paar keer per jaar een korte vakantie houden dan 3 weken achter elkaar. Het blijft je langer bij en je knapt daar elke keer weer van op. Ik geloof dat wel...ik denk dat ik binnenkort ook maar een weekendje weg ga hahaha!
  De B&B zit er ook goed uit. Fijn dat jullie hebben genoten!

  Fijne avond verder,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het leven is goed in het Brabantse land ... lalala ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat vindt ik ook jammer dat je in de woonwinkels veel de zelfde spullen tegen komt, en dan ben ik er al helemaal zat van.

  Fijn dat je paar leuke dagen hebt gehad, dat moeten wij ook maar eens weer doen.

  Fijne avond!
  Liefs, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie B&B, ziet er heel goed uit.
  Lekker dat jullie zo genoten hebben.
  Het is altijd leuk om inspiratie op te doen in mooie woonwinkels.
  Groetjes Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een gave B&B is dat, ziet er echt onwijs mooi uit zeg!
  Liefs,Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben net gisteren een B&B in Breda geboekt. Ook Etten-Leur en Bavel staan op ons lijstje ;-)
  Ik wil er even geweest zijn, maar ik hou er absoluut niet van dat alle woonitems op elkaar lijken.. De uitdaging is het dan om juist dat unieke stuk te vinden. Fijn dat jullie zulke heerlijke dagen hebben gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk zo een aantal dagen weg...ik heb jaren in Brabant gewoond dus ik weet waar je het over hebt Janny...en de B&B ziet er werkelijk schitterend uit ! Éen om te onthouden!

  Liefs Dinka

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een stijlvolle B&B Janny, jullie hebben volop genoten lees ik wel. Ik heb ondertussen snel de woonwinkels in Breda die Inge doorgaf genoteerd, is vanaf hier 30 à 40 min rijden dus goed te doen.
  Het Potterieke is alleen op zaterdag open van 10 tot 13 uur, het adres wat vermeld staat op FB klopt niet, het is helemaal vooraan als je Bavel binnen rijd in een champignonnen kwekerij schuur 😉

  Fijne dag nog,
  Liefs, Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie B&B zeg.....daar zullen jullie genoten hebben!
  En Antwerpen blijft ook altijd zo leuk: wij komen er graag.Zijn daar ook eens in een B&B geweest in een kasteeltje, dat was een bijzondere ervaring.
  Het gevoel bij de winkels herken ik wel, dat is hetzelfde als bij de webshops: alweer die houten bak, alweer die hoorns....ik blijf het leuk vinden om er doorheen te lopen maar ik koop er bijna nooit iets!
  Daarom vind ik die brocantemarkten in Frankrijk zo leuk: daar vind je vaak nog eens iets origineels!
  Fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad....vast leuker dan de Boschhoeve, haha!

  Groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooie B&B zeg.....daar zullen jullie genoten hebben!
  En Antwerpen blijft ook altijd zo leuk: wij komen er graag.Zijn daar ook eens in een B&B geweest in een kasteeltje, dat was een bijzondere ervaring.
  Het gevoel bij de winkels herken ik wel, dat is hetzelfde als bij de webshops: alweer die houten bak, alweer die hoorns....ik blijf het leuk vinden om er doorheen te lopen maar ik koop er bijna nooit iets!
  Daarom vind ik die brocantemarkten in Frankrijk zo leuk: daar vind je vaak nog eens iets origineels!
  Fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad....vast leuker dan de Boschhoeve, haha!

  Groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Die B&B ziet er mooi uit zeg. Heerlijk om er even tussen uit te gaan, en wij zijn het binnenkort ook van plan. Soms is het leuk om wat te zien hier en daar, maar ik rijd voor dat soort winkels niet ver, want net wat jij zegt, het komt toch allemaal op hetzelfde neer. En ik ben niet zo kooplustig.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk zeg die B&B, kan me voorstellen dat jullie genoten hebben. Die soort winkels zien er altijd prachtig uit, leuk om doorheen te lopen en sfeer te proeven, maar of je nou die spullen nog echt uniek kunt noemen hmm. Het is nou eenmaal de trend en het verkoopt als een tierelier zeg maar hihi, dus ik snap die winkels wel ;-)

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Prachtige b&b, heb het adres opgeslagen. Ik wil binnenkort nog eens naar Potterieke en het Jagershuis in Nunhem. Dit zou een mooi startpunt zijn. En ook nog eens een prachtige plek. Leuk.

  groetjes Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, het Potterieke zal wel lukken, dat is niet zo heel ver rijden, zo'n 30 km. denk ik. Maar het Jagershuis is volgens mij een ander verhaal, dat ligt in Limburg!

   Verwijderen
 22. Heerlijk uitstapje Janny en wat een fraai B&B adres!
  Inderdaad veel van hetzelfde in de landelijke woonwinkels en helaas ook in de webwinkels.......

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuk om op die manier het land te verkennen.
  Maar ik merk het ook dat het steeds moeilijker word om een bijzonder winkeltje te vinden.
  Jammer maar dat maakt het zoeken misschien nog uitdagender (en als je dan eindelijk weer een adresje hebt gevonden kun je twijfelen of je het wel zal delen anders gaat iedereen daar heen en blijft het niet bijzonder)
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtig he, 't Markthuys. 2 jaar geleden eens geweest maar voor ons (Achterhoek) ook best ver weg. Ik herken mezelf in jouw verhaal. Overal waar je komt ook persé een paar woon-adresjes aan willen doen en dan toch ook steeds dezelfde spullen tegenkomen. Maar ja, het blijft mooi, die stoere landelijke stijl! Onze huidige woonstijl begon trouwens met de muurverf (capuccino) van Flamant. Zó'n mooie kleur! Leuk verhaal heb je ervan gemaakt. Ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een leuke foto's. Zelf ga ik wat betreft woondecoratie altijd naar Antwerpen of Breda (dan niet de gewone binnenstad, maar iets daarbuiten). Mijn voorkeur gaat toch wel uit naar Breda, aangezien we daar altijd naar hetzelfde hotel gaan, namelijk Hotel de Klok. Dit is precies in het centrum op de Grote Markt dus als je na het shoppen nog even een drankje wilt doen ben je er zo. Ideaal voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen