anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadinsdag 3 december 2013

open huizen...

Leuke dag...afgelopen zaterdag.
Op stap met manlief, wat gezien zijn drukke werkzaamheden, al een gebeurtenis op zich is:-)
Afgelopen weekend bezocht ik het Open Huis van Eden Interieur in De Klomp.
Dit is het mooi verbouwde en ingerichte huis van Minke Scherrenburg.
Net zoals meerdere blogdames vind ik het bezoeken van dergelijke openstellingen leuk, maar ook een beetje ongewoon. Je komt toch in het huis en privédomein van een ander (zo ben ik niet op de bovenetage gaan kijken, die ook opengesteld was). Nu doen deze interieuradviseurs dit natuurlijk niet zo maar; het is de gelegenheid om hun stijl te laten zien en daardoor opdrachten te verwerven.
Wij werden ontvangen door een spontane vriendin van Minke, die ons uitlegde hoe bijvoorbeeld de mooie aanbouw tot stand is gekomen. In deze uitbouw is de keuken gehuisvest, met een sober en stoer keukenblok. Mooie kleuren op muren en kasten en een prachtige grote deurpartij van ijzer en glas. De huiskamer is ook ingericht volgens het sobere principe, met kalkverfmuren, houten vloer, strakke schouw, mooie stoffen voor meubels en gordijnen en goedgekozen decoratie.
Kortom: alles wat ik prachtig vind.
Ik weet dat een aantal blogsters ook is geweest, daar hoef ik geen aanbeveling meer voor te doen maar aan alle andere lezeressen zou ik willen zeggen: mocht er weer eens een Open Dag zijn, ga er zeker eens kijken.
De foto's zijn (met toestemming) van Minke's website....
 
 
Na een heerlijke lunch in een favoriet restaurant reden we nog even door naar Lienden, waar De Stamkamer ook Open Huis had.
Daar was ik al enkele keren eerder en elke keer doet het huis me weer denken aan het huis van mijn grootouders. Hoewel: veel comfortabeler en meer van deze tijd natuurlijk.
Ook De Stamkamer heeft een stijl die me bekoort. Ik moet er echter wel bij vermelden dat ik persoonlijk niet voor zulke donkere kamers zou kiezen. Want hoewel ik erg veel van de sobere kleuren van de kalkmuren houd, was het hier wel heel erg donker en moesten er midden op de dag lampen aan. In de avond vind ik dat gezellig maar ik moet er niet aan denken overdag in het donker te zitten. Ik ben blij dat ons huis rondom ramen heeft en er overal licht naar binnen stroomt, zelfs op donkere dagen buiten. Maar de sfeer en de warmte van De Stamkamer vind ik heerlijk. Je waant je gerust een eeuw terug.
Hubbie is nogal gecharmeerd van de Godin kachel bij de Stamkamer en is vast van plan onze openhaard te vervangen voor een dergelijke kachel.
Ik moet er nog even over denken.....kweetniet. Wat vinden jullie ervan?
 
Toen we uit Lienden vertrokken belde onze schoonzoon (die een weekendje alleen met zijn zoontje was) om een borrel te drinken. Hij reed, wat een toeval, op de hoogte van Lienden:-) Samen met Ernst, ons kleinkindje, arriveerde hij nog geen vijf minuten later!
Met een gezellige, onverwachte borrel met twee leuke kerels:-) sloten we deze leuke dag dus af.
Ik zou er wel aan kunnen wennen, hoor! 

32 opmerkingen:

 1. WAt gezellig allemaal en leuk om die huizen te bezoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn wel boven geweest bij Minke en daar kon je zo mooi de constructie van de aanbouw zien. Volop geïnspireerd reden wij weer naar huis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat kan ik me voorstellen. Ik had echt schroom om zo erg in het privédomein van iemand te kijken. Misschien een kwestie van wennen?
   Wat is die aanbouw mooi, he? Het is dat wij hier al ruimte genoeg hebben met zijn tweetjes maar wat zou ik dat gaaf vinden. Zelfs mijn man was enthousiast (en dat zegt wat, hoor:-)
   Janny

   Verwijderen
 3. Zalig dagje. Ik vind Ernst het leukste puntje. Huizen kijken is niet mijn hobby. Kleinkinderen wel. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind Ernst ook een heel leuk puntje:-)
   Maar Ernst zie ik heel vaak, en mooie, inspirerende huizen wat minder!
   Janny

   Verwijderen
 4. Ziet er erg leuk uit! Helaas moest ik deze dagen door een drukke agenda overslaan.. Maar de volgende keer hoop ik er zeker naartoe te gaan.

  Groetjes, Cynthia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doe dat eigenlijk nooit, (open) huizen van anderen bekijken. Zou zomaar kunnen dat dat hier nergens wordt gedaan? Lijkt me wel leuk! ik vind zulke inrichtingen wel leuk, maar hou het hier toch maar bij onze eigen stijl: antiek gecombineerd met modern.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat ik dit vooraf niet wist, al moet ik toegeven dat onze agenda al aardig vol zat. Het huis ziet er prachtig uit, ik vind die sfeer zo mooi. Maar van mij hoeft het ook niet té donker, anders zit je bijna somber te zijn in je eigen huis ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is een mooie binnen kijker...bij de Stamkamer ben ik wel eens geweest...voelt toch een beetje onwennig, kijken in het huis van een ander.
  Gelukkig komt er bij mijn voldoende licht binnen...ik moet er niet aan denken om overdag de lichten aan te doen...kaarslicht mag dan weer wel....het moet ook niet te somber worden.
  Fijne dag.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk toch zo'n dagje? Ik was vrijdagavond bij De Stamkamer, ik vind het altijd weer fantastisch daar.
  Ik hou juist wel van dat donkere, in mijn huis is het ook altijd al vrij snel donker, zodat ik al vrij vroeg de lampen aan moet doen. Mijn zitgedeelte is in het midden van het huis, waar geen ramen zijn en daar heb ik dan ook nog eens voor hele donkere kalkwanden gekozen, gezellig hoor!
  Dan is het natuurlijk niet zo gek dat ik 300 waxinelichtjes in een week opbrand ;-)
  Ik word daar echt niet somber van hoor.

  Op zaterdag ben ik altijd druk met de sporten van de kinderen,
  maar ja, ik kan niet overal naartoe he ;-) Ik heb laatst de reportage gezien in de WLS van het huis van Minke, mooi hoor!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is wel een verschil: of je er tegen kunt of niet. Hoewel ik erg van donkere tinten houd, moeten ze voor mij wel in een licht huis zitten:-)
   Ik heb echt behoefte aan daglicht op de dag en pas tegen het late middaguur vind ik het gezellig om kaarsen en lampjes aan te doen.
   Maar gelukkig zit iedereen weer anders in elkaar, toch?
   Janny

   Verwijderen
 9. Wat gezellig, zo'n dagje uit! Lijkt me ook wel eens leuk om te bezoeken.
  Ook ik houd van daglicht en vind het nu in de namiddag niet erg om een kaarsje aan te steken, maar ben blij als het zonnetje heerlijk de kamer in schijnt!

  Groet, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor mij ook geen somber interieur. Mijn huis is licht en omdat ik aan het water woon direct vrolijk als de zon schijnt. Ik geniet iedere dag van mijn huis. De sobere sfeer bij anderen vind ik heel mooi, maar mij lukt dat niet. Ik heb een kijkhuis, er is n.l.veel te zien. Misschien moet ik eens gaan ruimen ;-))
  Wel ben ik dol op binnenkijken, misschien volgend jaar?
  Zelf moet ik er niet aan denken al die mensen in mijn huis.
  Heerlijk hè, een kleinkind.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb er nog nooit van gehoord dat huizen bezichtigd kunnen worden. Ik denk dat ik het ook wel een beetje lastig zal vinden er rond te kijken. Wij komen regelmatig in het Open Lucht Museum en daar staat een boerderij uit recente tijden. Ik blijf het raar vinden (ook heel leuk en mooi) er doorheen te lopen, maar ook onwennig en dat terwijl er nu geen mensen meer wonen. Waarom zetten deze mensen hun huizen open voor publiek?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik lees nu pas dat je het antwoord al hebt gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lijkt me heerlijk om daar eens rond te neuzen, helaas veel te ver voor ons. Hier heb ik ook eens 300 mensen langs gehad toen ik meedeed aan een huizentocht. Ja, zelfs boven liepen mensen! De Stamkamer is echt één van mijn favorieten, prachtige inrichting!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja,ik heb dat nog nooit gedaan dus ik zou niet weten of ik me onwennig zou voelen. Ik denk het wel, ik zou het zelf ook niet zo prettig vinden als mensen bij mij boven in huis zouden gaan kijken( maar ja dat is ook het bekijken niet waard hoor, haha!)
  Ik wilde ook gaan, het is dicht in de buurt maar kleindochter moest afzwemmen en dat is een eindje rijden. Ja, wat is dan belangrijker hè. Mijn tijd komt wel weer.

  Groet
  Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtig huis , ik ga de website eens proberen te zoeken ...

  Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat gezellig allemaal.....klinkt goed...ik hou ook niet zo van donker.....maar hou wel van die styl...ik ga toch ook eens naar de stamkamer hoor....nog nooit geweest.....liefs van mij...x !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat ziet er wel heel gezellig uit, ik ben bij beide nog niet geweest wie weet komt dat nog eens.

  Liefs, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Fijn dat je het leuk hebt gevonden bij Minke. Ze heeft ook echt een super leuk huis.
  En vrijdagavond was ik bij de Stamkamer, en dat vind ik ook heel mooi hoor. Het is inderdaad wel wat donkerder, maar moet zeggen dat het 's middags ook wel vroeg donker word. Zelf heb ik ook wel een donkere keuken, maar heb ook wel graag licht in huis.
  Het was dus een heerlijk weekendje. Ik had de koffie al op bij Minke, anders had ik graag weer even bij je aangeschoven. En boven was trouwens heel leuk om te kijken.

  Liefs lia

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een leuke dag heb je gehad!, ik kon helaas niet naar Minke en ook niet naar de Stamkamer, maar je hebt er mooie plaatsjes van geschoten.....
  Wie weet de volgende keer.
  Liefs, Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Best sfeervol die donkere wanden, maar soms ook een beetje teveel van het goede. Ik hou van licht en ruimte, heb een huis met heel veel ramen , dus het (zon)licht stroomt hier altijd naar binnen, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ben ik nog vergeten te zeggen Janny. Een kachel is heerlijk en knus. Toch weer anders dan een open vuur. Ik heb hier een open haard, maar in Frankrijk een kachel (fornuis) waar ik ook op kook. De warmte is zo heerlijk, daar kan geen centrale verwarming tegenop.

  Lieve groet nogmaals
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Volgende keer toch maar wel gaan denk ik. Ik krijg tegenwoordig een beetje het gebrek van al die mensen die Zo druk met wonen en hebben zijn, om daar dan ook weer aan mee te doen..
  Maar mooi is het wel! En donker ook vaak, heel erg mooi voor de sfeer maar ik kan er ook echt niet tegen thuis, je gaat dan niet echt is ondernemen wel veel koffie drinken..

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp wat je schrijft Petra. Soms denk ik ook wel eens als ik de blogs lees....ons leven houdt meer in dan wonen en decoreren. Maar dit is maar een klein stukje wat we als bloggers laten zien natuurlijk. Zo lang het een leuke hobby blijft en geen bezetenheid valt het wel mee. En inspiratie opdoen vind ik persoonlijk altijd leuk. Te zien hoe anderen dingen hebben aangepakt, hoe je een moeilijke hoek bijvoorbeeld leuker kunt maken, hoe meubels er in het "eggie" uitzien, enz.
   Ik mis jouw leuke logjes wel hoor. Je blogt niet veel meer, he?
   Janny

   Verwijderen
 23. Leuk om daar ideeën op te doen. Ik hou wel van deze stijl, maar ook niet van dat donkere. Fijne avond,

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ga ook eens naar de potstal in valburg,dat zal dan ook wel je steil zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo anoniem, dank je wel voor de tip. Ik kom echter al jaren bij De Potstal, zeker een keer in de twee, drie weken. Heerlijke winkel en inderdaad helemaal mijn stijl!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik krijg na het bezoeken van dergelijke evenementen altijd een bitter smaakje in de mond. Gewoonlijk ben ik heel tevreden met mijn woning, maar dan even niet meer. Ik blijf graag gewoon tevreden zoals ik ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, dat heb ik totaal niet. Ik ben blij met mijn huis, en vind het juist leuk om te zien hoe het bij anderen is. Ik doe veel inspiratie op en zie soms dingen die ik kan toepassen in mijn huis. Maar op zich kan ik al erg genieten van het vakvrouwschap van anderen die een talent hebben waarmee ze huizen mooi inrichten en /of verbouwen.

   Verwijderen
 27. Heb je gevonden janny, mooi huis van minke. Heb haar reportage ook al in wls gezien. Geweldig huis. De stamkamer is ook een van mijn favoriete woonwinkels.
  Liefs Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen