anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 11 april 2012

een beetje integer?

Al eerder in dit blog besteedde ik aandacht aan het begrip Integriteit.
Wat is eigenlijk de definitie van integriteit?
Rechtschapen, ter goede trouw, onomkoopbaar, zich niet laten corrumperen voor geld, seks of macht.
Ja, dat weten we wel... ik ook. Maar waarom krijg ik dan steeds meer het gevoel dat het een leeg begrip is geworden?
De tijdschriften en cursussen waarin met het item Integriteit wordt geschermd, zijn talloos. Integer leven met respect voor anderen, met respect voor de omgeving en voor de natuur, bezinning op je motivaties...wie er in is geïnteresseerd kan materiaal genoeg vinden.
Maar het is echter wel jammer dat we in ons dagelijkse leven steeds meer met het tégendeel van integriteit worden geconfronteerd. We lezen over de bonuscultuur en maken ons ontzettend boos. We horen over wetenschappelijke onderzoekers wiens grote duim de belangrijkste rol in hun werk speelt. We zien therapeuten die hun patiënten nog verder de put in helpen. Kamerleden die volledig de mist ingaan omdat ze doen alsof ze van alles op de hoogte zijn, zelfs van niet bestaande feiten. En zo kan ik gerust nog een uurtje doorgaan. Want hoewel integriteit tegenwoordig hoog scoort op belangrijkheid zijn er steeds meer grote en kleine schandalen aan de orde van de dag.
En de integriteitsvraag beperkt zich niet tot publieke figuren, al horen we daar het meest van.
Ook in ons eigen leven krijgen we ermee te maken, of liever gezegd met het gebrek eraan.
In het huidige tijdperk, waarin het ego van een persoon belangrijker is dan ooit tevoren, is integriteit m.i. steeds zeldzamer aan het worden. Ik moet nog wel eens aan de woorden van Ien Dales denken. Voor iedereen die niet weet over wie ik het heb: zij was minister van Binnenlandse Zaken in het derde kabinet Lubbers en zette hier onder meer het thema integriteit van overheid en politie op de agenda. Ze sprak toen de prachtige woorden “een beetje integer kan niet”. En terecht: je kunt niet min of meer integer zijn; je bent het of je bent het niet.

En dan kom je uiteraard tot de vraag hoe integer je zelf bent. Vaak zijn we veel minder integer dan we zelf denken. Eigenbelang is niemand vreemd en manipuleren doen we soms onbewust. Natuurlijk zeggen we dan allemaal dat we próberen integer te zijn. Maar proberen is hetzelfde als "een beetje integer", lijkt me.
Wat betekent integriteit voor jou en vind je jezelf altijd integer?

17 opmerkingen:

 1. D as een moeilijke ......
  Ik ga daar es over na denken ,kom nog terug :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind integriteit ontzettend belangrijk en denk wel dat ik zelf integer ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het enige wat je denk ik kunt doen, is zelf integer zijn! Als je dit uitstraalt, is het net als met de waterdruppel in de vijver: de rimpels zullen verder reiken dan je ooit kunt vermoeden... Misschien naïef, maar hoeveel tegenbeweging er ook lijkt te zijn, ik ben er van overtuigd dat elk echt integer mens het verschil kan uitmaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk wel dat ik het ben. Maar ik denk ook dat een ander dat misschien helemaal niet van mij vindt. Omdat een ander zijn/haar mening vormt op basis van wat hij/zij wel of niet integer vindt. Dus wie bepaalt de norm waar het integriteit betreft?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mrs T.: daar geloof ik niet in. Integriteit is niet iets dat je op verschillende niveau's kunt beoefenen. Je bent integer of niet. Zie de door mij geciteerde woorden van Ien Dales!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik durf niet van mezelf te zeggen dat ik integer ben. Ik doe mijn best om eerlijk te zijn, me te schikken, geen (onnodige)conflicten aan te gaan, niet te zwichten voor oneigenlijke argumenten, of uit te zijn op gewin. Maar ja, ik ben niet onfeilbaar en bedenk weleens een smoes als ik geen zin heb in een avondje van het een of het ander. Integer is zo'n groot woord...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om te zien dat je ook een blog hebt! Heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel moeilijke vraag, ik weet het niet, eerlijk gezegd, hoe kan je dat nu van jezelf zeggen? Ik probeer het wel te zijn, maar of het lukt? Ik geloof niet in mensen die van zichzelf zeggen dat ze integer zijn. Lijkt me tamelijk hoogmoedig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. je hebt volkomen gelijk: je bent integer of je bent het niet. ik kan me volkomen vinden in de reactie van balsemien. ook ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn, te leven volgens m'n principes. maar, integriteit is natuurlijk een rekbaar begrip. wat voor de ene integer is, wordt door anderen als niet integer beschouwd.
  bedankt voor het doordenkertje, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben het met Margreet eens: van jezelf kun je niet zeggen dat je integer bent. Sommige woorden worden uitgehold en op een gegeven moment kun je ze niet meer horen. Bijvoorbeeld de term: "normen en waarden."
  Gewoon eerlijk zijn/blijven en jezelf niet meer waard vinden dan een ander. Moeilijk, maar wie zegt nou dat het leven makkelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik vind integer zijn bijzonder belangrijk. maar 'deugden' zijn in zijn algemeen niet meer erg populair. en natuurlijk zijn we allemaal maar mensen en dus feilbaar

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer mooi geschreven Janny, lastig om een antwoord te geven... Ben niet helemaal bij de les, heb een paar vervelende zorgen aan m'n hoofd. Volgende keer hopelijk beter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een gewetensvraag, Janny. Ik ben het met Ien en jou eens: een beetje integer zijn bestaat niet. Ik denk dat ik het over het algemeen wel ben, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het niet altijd lukt. En daar baal ik soms enorm van.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier moet ik even voor gaan zitten want het begrip integer is volgens mij een manier van een levenshouding en..hoe je met normen omgaat. Als je daar zelf veel waarde aan hecht verwacht je dat ook van een ander. Gebeurt het dan niet, dan ben je diep teleurgesteld. Zeker van mensen in openbare functies mag je een grote mate van integriteit verwachten, mede omdat zij daarin een voorbeeldfunctie hebben.
  Mooi inhoudelijk stukje hoor Janny!!
  Fijn weekend, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor mij is integer: eerlijk zijn en handelen naar je geweten, niet naar bevrediging van dat EGO wat je er terecht bijhaalt. Andere definities zijn misschien beter.

  Ik erger me ook af en toe groen en geel aan die onderwerpen die jij noemt. Toch denk ik ook: de tijd die ik besteed aan frustraties ten opzichte van anderen kan ik beter besteden aan het bestuderen en verbeteren van mijn eigen houding. Beginnen bij mezelf mag geen loze kreet zijn.

  Eerlijk ^proberen kun je niet wegzetten als een beetje integer. Het is een poging tot...

  Een beetje integer is: nou ik doe het zo, maar dat en dat laat ik lekker zitten. Tja, dat is natuurlijk niks.

  Enfin... waardevol logje. Het doet denken en dat is goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Toevallig is het hot item bij ons op het werk nu! We volgen allemaal (verplicht) de workshop integriteit op de werkvloer en daarbuiten.... Mét dit Jiskefet-filmpje!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Tja, ben ik integer? ik denk het wel.
  Toch vind ik het moeilijk om van mezelf te zeggen.

  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen