anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 24 februari 2012

grenzen verleggen...

We hebben veel vrienden die de hele wereld afreizen maar tot nog toe hadden wij geen gelegenheid en ook niet veel behoefte om dit zelf te ondernemen.
Want eigenlijk zijn we geen trekkers. Onze vakanties worden meestal op één, hooguit twee verschillende plaatsen doorgebracht. Vanuit daar verkennen we dan de ruime omgeving. We zijn allebei geen strandliggers of zonaanbidders, dus er moet altijd wel het één en ander ondernomen worden. We gaan meestal naar Frankrijk of Italië, een enkele keer naar Spanje. Vroeger was Engeland vaak een geliefde bestemming en met onze dochters en soms met vrienden maken we wel stedentrips door heel Europa. We hebben ooit een lange trektocht door Marokko gemaakt met een aantal vriendenstellen.
We zouden dit jaar, als gebruikelijk, weer naar Frankrijk.
Maar in onze omgeving gebeuren de laatste jaren steeds meer nare dingen. We hebben meegemaakt dat familie en vrienden stierven, of ernstig ziek werden of lichamelijke beperkingen kregen. Dat bracht ons er toe eens ernstig na te denken over hoe we momenteel zelf functioneren en wat we in ons leven kunnen doen om het levensplezier vast te houden of te verhogen. Dat daarbij onder meer "grenzen verleggen" naar voren kwam was natuurlijk geen verrassing. Want zoals Herman de Coninck zegt: "Reizen is een manier om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet per se over het land in kwestie maar ook over jezelf".
Nu zijn we nog (redelijk) jong, hebben we de lichamelijke en geestelijke conditie en flexibiliteit om eens uit onze comfortzone te treden.
Daarom hebben we, een voor ons, belangrijke stap gezet!
In het kader van "je grenzen verkennen" hebben Hubbie en ik deze week dus een beslissing genomen. We gaan, deze zomervakantie, heel letterlijk onze grenzen verkennen.
We hebben besloten een trektocht van ruim een maand te gaan maken door Indonesië!
De vliegreis is geboekt maar verder gaan we totaal op de bonnefooi. Gaan reizen door Java en Sumatra en zien wel wat het ons brengt. Natuurlijk lezen we ons wel in en nemen we de voorzorgsmaatregelen in acht, maar verder laten we het gewoon op ons afkomen.
Vrienden van ons gaan mee en we verheugen ons nu al ontzettend op alle belevenissen die we gaan meemaken, want...
REIZEN IS HET HART VERWIJDEN.
Allard Pierson

18 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig vooruitzicht. Ik hoop dat je ons via een reisblog op de hoogte blijft houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, Janny, wat super! Mijn familie (en ik dus ook) woonden op Sumatra. Ik hoop dat jullie een geweldige reis zullen maken en zullen genieten van de overweldigende natuur.
  Fijn weekend en veel plezier met de voorbereidingen!
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een nieuws! ik denk dat er bij jullie een mix is van 'yeah! er gaat wat gebeuren' en 'oei, wat hebben we nu besloten?' zal zijn. maar ik hoop vooral veel voorpret ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi plan! Zelfs al voordat jullie er zijn, zijn er grenzen overtreden, innerlijke grenzen, misschien wel de belangrijkste!! Wat zal dit een 'ruimte' scheppen...! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf! Ik wens jullie alvast veel voorpret!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi voornemen. Ik wens jullie een heel goede tijd en veel plezier vooraf.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldig plan! Op de bonnefooi....spannend! Geniet alvast van alle voorpret!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O wat heerlijk!! Het land van mijn moeder.... ;-) Ik ben 'jaloers'!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. idd ...het leven heeft soms zo zijn plotse verrassingen waarbij je dan plots beseft dat er dingen niet meer kunnen... ik heb geleerd steeds te kijken naar wat wel kan ... ik vind jullie paln schitterend ...geniet er maar heel erg van...misschien wel het eerste in een hele reeks vernieuwingen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, geweldig! Dat wordt genieten!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je blog is me uit het hart gegrepen Janny! Afgelopen week overleed een zwager van mijn zusje en zwager, toch nog vrij plotseling op veel te jonge leeftijd. Je hoeft maar de tv aan te zetten om het verdriet van de Koninklijke familie te zien. In één klap kan je leven totaal veranderen. Ik vind het dan ook supergeweldig dat je deze stap gaat zetten! Ik herken veel in je reispatroon tot nu toe... Dus wie weet! Heel veel plezier met de voorbereidingen en ik hoop dat jullie je grenzen verlegd hebben als je terugkomt...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je hebt groot gelijk
  Ook wij zijn geen reizigers ,eens in de zoveel tijd trekken we eropuit ,ook hier geen zonaanbidders maar mensen die veel willen zien dus komen we vaak helemaal versleten thuis
  We hebben ooit Amerika aangedaan en willen dat nog wel es doen maar we zien allebei tegen de vliegreis op ,dus blijven we het maar uitstellen
  Eigenlijk moet je gewoon boeken he ?
  Jij hebt een leuk vooruitzicht iig
  Geniet maar van de voorpret vast
  r amy

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sow Janny, wat dapper! Jullie lachen vast in het vuistje bij dit grauwe weer. Heerlijk om naar uit te kijken, en ik geef jullie groot gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een geweldig plan....ik vind de citaten die je gebruikt heel inspirerend,reizen doet echt iets met je!
  Liefs Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Platoonline28/2/12 14:55

  Een spannend plan. Vooral dat bonnefooi. Dat moet je maar durven. Dat wordt een heel avontuurlijke vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. bedankt voor het kaarsje. veel sterkte voor je vriendin! liefs, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Reizen verlegt je grenzen, inspireert en schenkt je herinneringen die niemand je meer afneemt. En Indonesië is meer dan prachtig. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. fantastisch Janny jij gaat mijn droom waarmaken........... heel veel plezier wens ik je!
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen