anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 21 december 2011

stille nacht...

Ondanks mezelf word ik in dit jaargetijde soms toch wat sentimenteel.
Dankzij een levenslange, diepgewortelde tegenzin in sentimentaliteit kan dit nog wel enigszins in de hand worden gehouden. Maar eerlijk gezegd met moeite....
Zo zat ik vannacht (slaap soms slecht) in het pikkedonker in onze huiskamer. Met slechts de kerstboom aan en gewikkeld in een warme plaid, kop warme thee en mooi boek binnen handbereik. Een situatie die vanzelf in mijmeren overgaat, natuurlijk!
In mijn hoofd passeerden de kerstmissen van lang geleden tot nu. Van de wandeling in de kerstnacht aan mijn vaders hand, door een dik pak sneeuw (want het sneeuwde vroeger áltijd op Kerst, zeker weten:-) De Kerst als puber, zo ver mogelijk van de religieuze beleving van de huiselijke Kerst. De eerste Kerst met Oudste, in het wipstoeltje, verbaasde en blijde blik bij het zien van de boom met lichtjes. De Kerstbomen in de jaren erna: véél, heel véél kleur en zelfgeknutselde versieringen. De zelfgeschreven verhaaltjes van Jongste onder de boom. De latere Kerstmissen in Oostenrijk, op de ski's. Met de ultieme kerstsfeer om je heen maar in het gezelschap van zwaar puberende dochters...! De huidige Kerstmissen, gewoon thuis, niks bijzonders, fijn met zijn allen, samen eten, praten en lachen.
Ja...er is veel veranderd! Maar gelukkig niet zo veel als in onderstaande video!
(met dank aan Avalanche die me op deze video wees)

11 opmerkingen:

 1. fijn on af en toe heel even terug te mijmeren en dan die sentimentaliteit maar even toe te laten...daar is helemaal niks mee hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die video is heel bijzonder. En mijmeren hoort gewoon bij deze periode. Ik hoop dat je goed slaapt de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou het bij het ouder worden horen ?
  Dat terug denken ?mijn vader doet het nml ook heel erg ,zelf begin ik ook al
  T is nu ook zo n hectische tijd ,overal druk ,mensen slepen hele karren boodschappen mee ,tlijkt wel of de wereld vergaat ,kweet niet ,moet dat nou allemaal denk ik dan (of ligt het aan mij ?)

  Mooi filmpje ,knap gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is ook echt een tijd van mijmeren deze donkere dagen voor kerst. Ja, leuk he dat filmpje?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige overpeinzing, waar een slapeloze nacht toch al niet goed voor is...! Geweldig filmpje overigens, had het al eens eerder gezien, maar leuk om er nog eens van te genieten! Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig filmpje! Laat hem morgen tijdens de kerstborrel even aan m'n collega's zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij heb ik vorig jaar dit filmpje op Margreet d'r blog gezien, maar ik vind 't niet erg, hoor, want het is een hele leuke!

  Sentimenteel gedoe is aan mij ook niet zo besteed, maar soms schijnje er niet onderuit te komen. Vandaag is de korste dag. Vanaf nu kan het alleen maar beter worden.
  Ik wens je een fijne Kerst, Janny.
  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Janny,
  Ik begrijp je wel, ik denk dat wij dat allemaal hebben. Terug willen gaan de geborgenheid. Tegen een vriendin zeg ik altijd: wij willen natuurlijk allemaal dat kindje Jezus zijn, warm gewikkeld in doeken, waar iedereen blij om is.
  Voor mij is Kerst ook vooral herinneringen aan het 'thuis' met lichtjes, wandelingen in de bossen, de sinaasappel en het boekje van WG van der Hulst als Kerstcadeau van school. Kreeg jij dat ook? Of zat je op een andere school daar?
  Recent heb ik je niet gelezen, veel gaande hier, en een nieuwe puppy.
  Jij zit in ieder geval op mooie stoelen met de Kerst en ik wens je veel warmte en gezelligheid met je gezin!
  Liefs,
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb dat ook, dat gemijmer en ik geniet daar ook van, het hoort een beetje bij deze donkere tijd, terugblikken op het jaar of op het leven..Liefs Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk die mijmeringen en de video blijft prachtig. Ik plaatste de link vorig jaar op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kon er niet afblijven ,als het goed is heb ik hm nu op mijn facebook.
  Heel leuk bedankt Janny en voorgangers ,wel toepasselijk:)

  BeantwoordenVerwijderen