anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazaterdag 3 december 2011

de eerste oplossing...

Wat een leuk idee van Wondelgijn klik!
Ik was meteen enthousiast. Ik lees graag en veel en heb vele lievelingsboeken. Ik toog meteen naar de boekenkast om het boek te pakken dat ik mijn absolute lievelingsboek noem: De Gifhouten Bijbel van Barbara Kingsolver. Maar toen ik de hoofdstuktitels zag, herinnerde ik me ook gelijk dat ik hier niks mee kon. Die dragen nl. allemaal de naam van een Bijbeltekst. En regelmatige lezers hier weten dat ik helemaal niks heb met religie, ofschoon de titel van mijn lievelingsboek anders laat lijken.
Op zoek dus naar een ander boek onder de lievelingsboeken. Na nog een paar boeken in overweging te hebben genomen, heb ik uiteindelijk gekozen voor “Laten wij aanbidden” van Ann-Marie MacDonald.
Het verhaal speelt zich af op Cape Breton Island, Nova Scotia, rond 1900.
Tegen de zin van haar ouders trouwt de dertienjarige Libanese immigrante Materia Mahmoud met de zes jaar oudere Schot James Piper. Het tweetal wordt verbannen naar een afgelegen huis, waarna het noodlot hen blijft achtervolgen. Dochter Kathleen overlijdt op negentienjarige leeftijd in het kraambed, een gebeurtenis die grote invloed heeft op de andere twee dochters. Later komt Kathleens dagboek boven water, en worden de familiegeheimen bij flarden ontrafeld. Tegen de achtergrond van dit verhaal speelt de geschiedenis van Canada aan het begin van deze eeuw.
Een adembenemende geschiedenis die bijna een eeuw omspant. Dit was het debuut van de schrijfster die hier meteen de Commonwealth Best First Book Award mee won.
Nu heeft dit boek héél veel hoofdstukken (70!)dus ik heb heb blind een tiental hoofdstukken geprikt. En wat Wondelgijn ook al opmerkte: bij sommige denk je: wat moet ik daar in vredesnaam mee en bij anderen kun je wel iets voorstellen.
Maar het is weer een andere insteek om je fantasie te laten gaan.
Want laten we eerlijk zijn: soms is het best handig een kapstok te hebben waaraan je je logje kunt hangen;-)
Hierbij dus mijn bijdrage in dit kader: De eerste oplossing!

7 opmerkingen:

 1. Wat een bijzondere uitdaging, dit lijkt me heel interessant en boeiend! Ik ben heel benieuwd naar de verhalen die bij jou gaan komen nav dit alles! En laat ik nou jouw (tweede) lievelingsboek ook gelezen hebben, in 1 ruk uit! Wat een bijzonder verhaal, ongelofelijk intrigerend en met een heel onverwachte plot! Fijn weekend, groetjes van Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee...Je moet er natuurlijk wel voldoende tijd en inspiratie voor hebben. Ik noteer in ieder geval de titel , dan kan ik het boek lezen zodra ik tijd heb. Schitterende foto trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je het idee van Wondelgijn meteen hebt opgepikt. En bedankt voor de leestips.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Janny. Bij Wondelgijn zag ik jouw reactie staan en ik ben meteen naar jou doorgeklikt. Dapper dat je met haar initiatief meedoet, maar inderdaad, het is fijn als je een kapstokje hebt.
  Ik kijk al naar je volgende blog uit!

  Het door jou genoemde boek ken ik niet, maar ik ga het vanavond nog reserveren bij de bieb. Bedankt en liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. veel plezier en veel succes met je schrijfavontuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi idee, ik ga het volgen. Veel plezier ermee en een fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ken al die boeken niet. Kennelijk ligt onze voorkeur wat uiteen. Maar leuk dat je het initiatief oppikte.

  BeantwoordenVerwijderen