Een week of wat geleden stond in de NRC een artikeltje over onderzoek en onderzoekers.
Drie Amerikaanse psychologen hebben aangetoond hoe gemakkelijk onderzoekers onjuiste conclusies trekken uit hun onderzoek.
Het was een vermakelijk artikeltje. Zo konden ze in een door hen opgezet onderzoek de conclusie trekken dat de Beatles-song “When I’m sixty-four” mensen anderhalf jaar jonger maakt.
Volslagen onzin, ja natuurlijk. Ze voerden dit onderzoek alleen maar uit om aan te tonen hoe gemakkelijk wetenschappers onjuiste onderzoeksresultaten voor waar kunnen aanzien.
Het team stelt dat onderzoekers héél veel vragen stellen en héél veel metingen doen. Daarmee komt er altijd wel iets uit zo’n onderzoek en is misinterpretatie niet echt verwonderlijk. Bovendien schijnen onderzoekers, overigens zonder kwade bijbedoelingen, de proefpersonen “bij te draaien” totdat het gezochte resultaat zichtbaar is. Ze toonden aan dat onderzoeken die op deze wijze tot stand komen een willekeurige uitslag hebben tot boven de 60%.
Ik moet zeggen dat het mij eigenlijk niet eens zo verbaast. In verschillende banen zag ik soms van dichtbij hoe onderzoeken werden ontworpen, tot stand kwamen en er conclusies aan werden verbonden. Vaak op maar een heel smalle basis maar dat scheen niet uit te maken. Zo lang de conclusies welkom waren vroeg niemand zich iets af.
Nu waren deze onderzoeken nog niet eens bestemd om naar buiten te komen, maar meer om interne processen te verdedigen of af te remmen. Politiek gericht, zeg maar.
Wat ik veel kwalijker vind, is het feit dat er gerenommeerde wetenschappers zijn die frauderen. Die onderzoeksdata verzinnen en onderzoeksuitslagen volledig uit hun duim zuigen.
Onlangs werden we opgeschrikt door de fraude van Diederik Stapel op het gebied van de sociale psychologie. Kort daarna werd voor een zelfde feit hoogleraar in de geneeskunde Don Poldermans ontslagen bij Het Erasmus Medisch Centrum. En heel eerlijk gezegd ben ik er niet zeker van dat alleen deze twee betrapte wetenschappers zich schuldig maakten aan fraude.
Ik ben bang dat het slechts het bekende topje van de ijsberg is.
Het is jammer dat we in deze onzekere tijden niet kunnen meer vertrouwen op het enige dat altijd vast stond: als het door wetenschappelijk onderzoek was vastgesteld dan was het wáár. Punt!
Natuurlijk weet ik ook dat er tegenwoordig veel meer druk op wetenschappers staat. Maar het is me niet duidelijk waarom de wetenschap niet tot zélfcontrole in staat is.
Bij het voorkomen van toekomstige fraudegevallen kan wetenschappelijk onderzoek wellicht aanknopingspunten opleveren:-)
Dat laatste lijkt me een geweldige oplossing. :o)
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is het de trend dat iedereen een entertainer moet zijn, die een showtje moet kunnen weggeven. Het gebeurt ook met schrijvers. Ook die moeten mooi, gevat en ad rem op de teevee verschijnen, gewapend met pittige oneliners of een emo-verhaal. Hetzelfde geldt voor wetenschappers: ze moeten scoren, leuke, begrijpelijke dingen aan het publiek vertellen. Kamergeleerden (met eigen kapitaal) zijn er niet meer, wetenschappers moeten scoren, het liefst met hun snuit op de buis.
BeantwoordenVerwijderenUniversiteiten hebben een naam hoog te houden. Als de onderzoekers niet optimaal integer zijn, is het zaak datde procedures worden aangescherpt. Bijvoorbeeld: niet eerder publiceren dan na brede controle door een aantal ter zake kundige disciplines. En in de opleiding mag best wel wat meer aandacht voor beroepstrots. Niet het scoren, maar gewoon degelijk onderzoekswerk en interpretaties zijn van belang. Dat moet van meet af aan duidelijk zijn.
BeantwoordenVerwijderenZijn ze nou helemaal stapel.
Ongeloooflijk he ? met die fraude
BeantwoordenVerwijderenIk kon mn oren niet geloven
Dat dat nog kan in deze tijd
Aan de andere kant denk je :ach ik kijk ook nergens meer van op ,tkan allemaal maar !
Leuk dat je op mn blog was ,ik had wel pas mooie takken met oranje besjes ,staat schattig
Maar net wat je zegt ,die met rode besjes is ook erg leuk met de kerst!
Maar dit waren dus rode pepers op een tak ,had ze nog nooit gezien ,zo apart!
alleen daarom zou je ze al kopen!
Fijn weekend hoor!
Gr Amy
Jan en alleman wordt op van alles beknot en elders spenderen ze geld als water, wat dan ook nog verkeerde resultaten oplevert. Hoogst irritant. Maar ja, uitspattingen heb je overal, dus waarom niet in de wetenschap? Met je laatste regel ben ik het dus meer dan van harte eens!
BeantwoordenVerwijderenwaarheden zijn tijdelijke feiten...zodra er nieuwe feiten optreden kan alles veranderen dus ik hecht niet zo veel waarde aan die dingen ...
BeantwoordenVerwijderenCri-Cri. Dat is een vrij kortzichtig standpunt. Dat zou betekenen dat echte wetenschap met een klein veegje van tafel kan? Omdat toch alles verandert?
BeantwoordenVerwijderenPlato: ik ben het met je eens. Als we niet van wetenschappelijk vaststaande feiten uit kunnen gaan, waarvan dan wel?
BeantwoordenVerwijderenJanny
Uitermate teleurstellend dat je dezer dagen zelfs vraagtekens moet stellen bij het begrip 'wetenschappelijk aangetoond'.
BeantwoordenVerwijderenDan nog iets anders....
Ik was niet blij met de blogmogelijkheden op nadesplitsingrechtdoor.nl, heb kritisch gekeken naar waar ik me dan wel thuis zou voelen en ben neergestreken op: http://avalanche1965.wordpress.com, waar ik van plan ben te blijven. Overigens sta je ook op mijn nieuwe plek alweer in mijn blogroll; ik hoop dat je dat goed vindt ;-).
Fraude en bedrog, het ene na het andere schandaal komt boven water en ik vrees dat het einde nog niet in zicht is.......
BeantwoordenVerwijderenzeer kwalijk. maar ik hoop dat die paar rotte appels het niet bederven voor de hele mand ...
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat in iedere beroepsgroep rotte appels te vinden zijn. Helaas.
BeantwoordenVerwijderen