anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 8 september 2011

vriendschap is...

Vriendschap is voor velen van ons een kostbaar iets. Ook voor mij.
Zeker vrouwenvriendschappen die de laatste jaren meer in mijn leven zijn gekomen.
Nu bestaat er natuurlijk veel verschil in opvatting over het begrip “vriendschap”.
Want wat is vriendin en wat een goede kennis? En waar en waaraan ligt dat verschil?
Je kan er eindeloos over filosoferen maar het is en blijft iets persoonlijks hoe iedereen het definieert. De één vindt een vriendschap pas een ware vriendschap als je álles van elkaar weet en elkaar binnenste buiten kent. En een ander vindt een wat lossere en onregelmatiger omgang met een vriendin prettiger.
Aristoteles definieert het zo: “Ware vriendschap is de liefde voor de ander, omwille van de ander.”
Ik las pasgeleden ergens (o, dat geheugen) dat onderzoeken uitwijzen dat vriendinnen vaak dezelfde manier van leven hebben, ze meestal dezelfde dingen leuk vinden en dezelfde dingen afkeuren.
En ook voor mij staat vast dat je herkenning moet vinden bij een vriendin. Natuurlijk hoef je niet exact hetzelfde leven te leiden maar je moet elkaar toch wel herkennen in de normen en waarden die jezelf hanteert. Als die opvattingen te ver uit elkaar liggen zal het moeilijk zijn een goede band op te bouwen.
Nu zijn vrouwen volgens mij van nature al gericht op anderen en eerder dan mannen geneigd om aan andere vrouwen advies en mening te vragen. Dat bevordert een meer intenser omgang met elkaar natuurlijk wel.
Ik heb in elk geval, in dit stadium van mijn leven, veel aan de vriendschappen die ik heb.
De warmte en waardering die ik vind zijn een warm bad en de omgang met vriendinnen is me dan ook zeer dierbaar.
Wat verstaan jullie nu eigenlijk onder het begrip “vriendschap” en hoe staat het daarmee in jullie leven?

13 opmerkingen:

 1. Wij hebben maar een paar (h)echte vrienden. Die vriendschappen duren dan ook al meer dan 30 jaar.
  In goede en in slechte tijden voor elkaar klaar staan. Elkaar de waarheid durven zeggen. Je thuis voelen. En zelfs na een lange periode binnen een paar minuten weer eigen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb in mijn leven een hele stoet vriendinnen voorbij zien trekken. Maar door mijn vele verhuizingen zijn veel vriendschappen ook weer verwaterd. Ik las laatst dat van elke 5 vriendschappen die je aanknoopt er weer drie verloren gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lastig, inderdaad, soms ben gelukkgier met contact emt de buurvrowu of een leuke schoolpleinmoeder dan een zogenaamde vriendin. Maar echt iemand goed kennen, blij zijn elkaar te zien, dingen te willen delen... Dat is toch wel super. Ook gewoon jezlf kunne zijn zonde dat je het gevoel hebt dat ze je daarom afkeuren, je niet groot hoeven houden of al te beleefd willen zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jezelf kunnen zijn is zeker een sleutel begrip!
  met ontroering en respect op een kleine afstand ,,vrouwzijn,, waarnemen,zien waar je zelf ook toe behoord.
  loyaal,warmte,oprechtheid,dus ook naar jezelf.
  en echt,het heeft werkelijk niets te maken met de hoeveelheid info die je van elkaar zou moeten weten.Het gaat meer om het delen.

  Gaz.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb heel veel aan mijn vriendschappen en bepaalde duren al meer dan 30jaar...ik geloof dat een gelijkheid aan basisnormen zeer belangrijk is, maar voor de rest graag wat verschillen zodat je elkaar aanvult , verrijkt ...anderzijds kunnen bepaalde gebeurtenissen de kijk op een vriendschap totaal veranderen, want je kent mensen maar door bepaalde situaties samen te ondergaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. jezelf kunnen zijn en er zijn voor elkaar.......om te lachen en om te huilen.
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb verschillende vriendinnen van toen ik nog in de kleuterklas zat. en inderdaad hebben we - met de nodige, dramatische verschillen - toch een gelijkaardig leven en gelijkaardige normen. nieuwe vriendschappen en oude vriendschappen zijn toch anders. met 'oude' vriendinnen die je jaren niet gezien hebt, is er meteen weer een klik. belangrijk is m.i. geen irreele verwachtingen van elkaar te hebben maar vooral hetgeen je bindt (en dat kan bij iedereen iets anders zijn) te waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ook vriendinnen vanaf de basisschool. Die zijn me dierbaar want ze kennen me als geen ander. We hebben meer of min de zelfde opvoeding gehad en hebben ook gelijke normen. De vriendinnen uit latere perioden waardeer ik om andere dingen, ieder op een ander gebied. Maar ze kennen me minder goed en diep.
  Zeker als je ouder wordt is vriendschap heel bijzonder. Ik prijs me dan ook gelukkig met mijn vriendinnen.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het woord vriendschap is iets moeilijks vind ik... Eigenlijk geeft het aan dat je nét iets meer voor iemand voelt dan gewoon een 'kennen'. Maar ik heb vriendinnen en vriendinnen... Zoals in: kleren en lievelingskleren! Zoals in servies en mijn lievelingsmok... Begrijp je me?? ;-)
  Ik heb dus vriendinnen en lievelingsvriendinnen... een enorm verschil!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn allerbeste vriendin heb ik leren kennen op school. We hadden een verschrikkelijke hekel aan elkaar, puur intuïtief! Totdat we naast elkaar gezet werden omdat mijn aardrijkskundeboek nog niet was aangekomen. We zijn aan de praat geraakt en nu, veertig jaar later nog steeds niet uitgekletst! Overigens, een andere blog over vriendschap die ik mooi vond: http://www.julietteserra.nl/2011/08/14/vriendschap/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Janny. Het verbaast me elke keer weer dat jij over onderwerpen schrijft die je zo luchtig brengt maar altijd met altijd met de grote levensvrgen te maken te hebben. Dit is er ook weer zo eentje.

  Inderdaad: de vriendinnen die ik heb en heb gehad hebben/hadden inderdaad dezelfde manier van leven als de mijne. Elke periode in mijn leven (school/uitgaan/zwangerschap) had ik nooit veel vriendinnen maar altijd wel één beste. De twee die ik nu heb, zal ik de rest van mijn leven niet meer loslaten, tenzij ze dat zelf willen, maar dat geloof ik niet.

  Fijn weekend en liefs
  Mirjam Kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Janny,
  Ooit leerde ik van iemand iets heel wijs: vrienden zijn mensen die met je mee reizen. Je stapt op de trein en deelt alles, maar soms gaat de individuele bestemming van de reis ergens andes naar toe en stapt iemand uit de trein. Je kunt in je leven niet alle vrienden bij je houden die op jouw traject hebben meegereisd. Soms ontmoet je elkaar weer op een station en dan is het net alsof je terug aan het begin van de gezamenlijk reis bent. Vrienden komen en gaan. Vriendschappen zijn voor mij enorm belangrijk, je kiest zelf je vrienden en deze vrienden sluiten zo aan bij wat jou bezig houdt.
  Geniet dit weekend van je prachtige omgeving! En je vrienden natuurlijk.
  Groeten,
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De vriendschappen die ik heb zijn wel verschillend, het zijn oude en nieuwe vriendschappen. Er zitten oude vriendschappen tussen die minder hecht zijn dan de nieuwe. Soms zie je elkaar jaren niet maar is het toch weer heel vertrouwd als je elkaar ontmoet.
  Fijne zondag, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen