anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafka



donderdag 11 augustus 2011

European Union Youth Orchestra…

Afgelopen dinsdag waren we in het Concertgebouw om een concert van het European Union Youth Orchestra bij te wonen.
Wat een muzikaal feest was het! Zo ontroerend om die begaafde jonge mensen met zoveel overtuiging en liefde te horen spelen.
Het gezelschap is opgericht in 1976 om een Europees ideaal voor eenheid en vriendschap te weerspiegelen.
In het orkest spelen 140 musici van 14 tot 24 jaar uit alle landen van de Europese Unie. Ze hebben samengewerkt met beroemde dirigenten, zoals Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, etc.
Voor de jonge musici is het, naast een sociale en culturele stimulans, ook waardevol voor hun toekomst. Meer dan 90% van de oud-leden heeft momenteel een succesvolle muziekcarrière.
Dinsdag speelden ze onder leiding van de dirigent Jac van Steen. Jaap van Zweden zou aanvankelijk het orkest dirigeren, maar moest het optreden afzeggen wegens een schouderblessure.
Uitgevoerd werd de Sinfonietta van Leos Janacek en na de pauze de Vierde Symfonie van Anton Bruckner.
Ik zelf werd, zeker bij Janacek, absoluut méégezogen in de muziek. Een denderend applaus gaf wel aan dat ik niet de enige was.
Bijzonder was ook dat Koningin Beatrix en een aantal politici het concert bijwoonden. Dat gaf nog iets extra feestelijks aan de avond.

Een echte aanrader dus wat mij betreft.
Wil je meer weten, kijk op hun site:
http://www.euyo.org.uk/

8 opmerkingen:

 1. Ik krijg altijd 2 x kippenvel bij een concert zoals dit: de eerste keer tijdens het concert en de tweede keer tijdens het overweldigende applaus, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. altijd heerlijk om jongeren samen passievol bezig te zien ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk die jonge mensen . Onze dochter speelt altviool. Bas Treub die nu in dit orkest meespeeld zat in het AKO jongtalentorkest van het KCV Den haag. Waar onze dochter ook in zat Prachtige jonge mensen die al zo met muziek bezig zijn.Altijd weer genieten. Zondag gaan we naar het Vondelpark waar het EnAccord kwartet speelt Ze zijn genomineerd voor grachtenfestivalprijs. http://www.enaccord.nl/
  Jonge meiden die al heel goed aan de weg timmeren. Ilka die de 1ste viool speelt is dochter van mijn vriendin. Zo mooi dat jonge mensen al zo ver zijn. En zo jammer dat de kunst zo uit geknepen wordt.Fijn dat jij ook zo'n prachtige avond had. Liefs Leni (er valt nog heel wat te genieten voor oudjes ;-) zoals wij) hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. muziek met passie gespeeld is een streling voor de ziel ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg mooi als je zo samen prachtige muziek kunt maken. Fijn dat jij daar bij het concert kon zijn.
  Geniet nog even na van dit moois.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Muziekraakt je. Kan het beste in een mens boven brengen. Niet alleen bij de musici maar zeker ook bij de luisteraars. Heerlijk, dat je er zo van genoten hebt, Janny!

  Liefs en een fijn weekend,
  Mirjam Kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En die geweldige ambiance, al is het Palau de la Musica Catalana ook niet gek. Ga ik vanavond naar toe, voor flamenco. Ben heel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het Concertgebouw is al zo heerlijk, he? Ik vind dat al de helft van het genoegen. Rons kleindochter speelt in het NJO. Ik heb veel bewondering voor de discipline die ze aan de dag legt. En ben ook ontroerd als ik haar hoor en zie spelen samen met de andere leden.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen