anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 9 februari 2011

portret boetseren...

Ik volg momenteel een cursus Portret Boetseren. Ik schreef er al over een in een vorig logje.
Het is echt leuk om te merken dat ik het ontzettend fijn vind om te doen en er soms zelfs van in “flow” raak:-)
Ik maak een beeld van onze jongste dochter. Een prachtige meid om te zien, dus moet ik haar portret zoveel mogelijk recht doen. Ze heeft een regelmatig gezicht en een mooi profiel en dat is een voordeel bij portret boetseren. Ik zie hoe medecursisten zwoegen om een beeld van hun tienerzoon of hun man met onregelmatige trekken te maken en geloof me: het valt niet mee.
Terwijl de docente, zelf een begenadigd kunstenares, aanwijzingen geeft en soms door maar een kleine verandering een totaal andere uitdrukking kan creëren, leer je zelf ook veel door heel goed te kijken.
Ik heb nog nooit met zoveel interesse naar gezichten gekeken als tegenwoordig!
In een pauze liet de docente ons onderstaand filmpje op You Tube zien.

De kunstenaar is Philippe Faraut en er zijn nog meer van dit soort filmpjes van hem te zien.
Dit is een filmpje dat ik al minstens honderd keer afgespeeld heb en nog zit ik met verbazing te kijken naar de snelle opbouw en/of verandering van portretten die deze kunstenaar maakt. Hoewel mijn beeld nog lang niet af is, laat ik het toch even zien. Het heeft nog geen afgewerkte ogen, is nog niet glad genoeg, heeft nog geen haar en er moeten nog details veranderd worden.
Als het helemaal af is zal ik het nogmaals laten zien.

14 opmerkingen:

 1. Wat een fascinerend filmpje, heb er meteen een aantal bekeken! Lijkt me heerlijk om te doen. Ben erg benieuwd naar het eindresultaat Janny. Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een gave om zo te kunnen boetseren!
  en ik ben heel benieuwd naar jouw portret van jouw dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Boetseren is heel leuk om te doen, ontspannend ook omdat je alles vergeet om je heen. De klei in je handen en het vormen van een gezicht, het is bijzonder om te doen. Het grappige is van gezichten maken is dat als je goed kijkt iemand altijd een gezicht maakt dat heel erg op dat van zichzelf of dat van zijn/haar moeder.
  Je werkt nu aan het gezicht van je dochter, ik ben benieuwd!
  Ik heb zelf ook geboetseerd en later met steen gewerkt. Toen ik niet figuratief maar abstract wilde werken kwam het toch weer te voorschijn: het gezicht van mijn moeder terwijl ik mij er niet bewust van was.
  Let maar op: de neus, de mond, etc.
  Heerlijk voor je dat je dit doet, zo ontspannend!
  Succes!
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Janny wat leuk om een portret van je dochter te boetseren. Heerlijk dat je zo creatief bezig kunt zijn. Het filmpje is geweldig, wat een kunstenaar
  Veel plezier ermee, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk! Mijn hubby is ook een boetseerder. De tuin en de hele woonboot staan vol met zijn beelden. Ik zal hem het filmpje zeker doorsturen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ontzettend leuk. Ben vroeger ook veel met klei bezig geweest. Heerlijk om te doen en erg ontspannend

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een kunstenaar zeg ik heb geboeid gekeken.
  Ik zie in het beeld al een klein beetje trekken van je dochter. Maar zo kaal is het moeilijk om te zien. Ik ben echt benieuwd naar het resultaat.
  Groetjes,
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk dat je dit doet en met ons deelt! Ik ben geen boetseerder, heb het vroeger wel een periode uitgeprobeerd, maar kwam er achter dat ik toch meer een stoffenmens ben :) Je beeld wordt erg mooi, de lijnen zijn prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat geweldig dat je dit kunt, ik vind het nu al heel mooi.....ik ben nooit verder gekomen dan de gekleide asbak op de lagere school en ja, aangezien er helemaal niemand rookt hier...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo, Janny, jeetje, je hebt talent, vrouw! Ik ken jouw dochter niet en dan kan ik haar er ook niet in herkennen, maar dat hoeft volgens mij ook niet, want de basis die gemaakt hebt is al fantastisch!

  Heerlijk als je op zo'n manier niet alleen afleiding hebt maar het ook nog een prachtig resultaat oplevert. Kinds mentrix op school zei dat mensen/jinderen die veel met hun hoofd bezig zijn, de mogelijkheid moeten krijgen om zichzelf creatief te kunnen uiten. Voor de broodnodige ontspanning. Fijn dat al dat moois nu in jou loskomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je beeld wordt vast en zeker mooi, Janny. De grondlijnen zijn erg goed.
  Ik boetseerde ook vaak maar door het ongeluk kan ik sommige dingen niet goed meer, zoals dus boetseren.
  Maar het is echt heel leuk, ik mis het vaak. Je filmje is ook super. Zucht.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat knap Janny................
  portret tekenen is al moeilijk maar boetseren! Ik vind het geweldig dat je hieraan begonnen bent en ben heel benieuwd naar alle vervolgen.
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Janny, Ik heb ook drie dvd's van Philippe Faraut. Deze man heeft portretboetseren tot een ware kunst verheven! Ik organiseer zelf ook weekenden waarbij gasten een beeld komen boetseren en gebruik deze dvd's dan ook als voorbeeld. Veel succes met je beeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtig beeld maak je, Janny. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat worden. Ik wens je veel plezier met boetseren.

  BeantwoordenVerwijderen