anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 17 januari 2011

picture this...

De laatste tijd ben ik bezig met het ontwikkelen van een aantal vaardigheden die ik mis.
Nu is dit niet nieuw voor mij want dat is een aangeboren afwijking, zullen we maar zeggen. Ik vind altijd dat er nog tal van dingen zijn die ik eigenlijk zou moeten kunnen en/of kennen.
Van de werking van onze hersenen tot het schuren van een stoel, van nomenclatuur in de plantenwereld tot het maken van een soufflé.
En meestal is dat leuk want ja...inderdaad: waarvoor zou ik het doen als ik het niet leuk vond:-)
Maar sommige dingen wil ik tóch kunnen al vind ik ze dus absoluut niet leuk!
Zoals bijvoorbeeld fotograferen. Nooit belangstelling voor gehad. Erger nog: eigenlijk een beetje hekel aan gehad. Ik vond het altijd zo’n gedoe met zo’n camera, met belichtingstijden of diafragma’s of hoe het allemaal ook heet.
Met het verschijnen van compacte camera’s met ingebouwde mogelijkheden werd het natuurlijk een stuk simpeler, maar leuker...nee dat werd het niet voor mij.
Nu ben ik pas begonnen aan een cursus portret boetseren.
Als eerste model werd Jongste gevraagd die wel wilde poseren. Ik had een aantal opnamen van haar nodig die alle lijnen in haar gezicht duidelijk lieten zien.
In het bij de cursus verstrekte boek zaten ook tips hoe dit te doen. Tegen een lichte achtergrond fotografeerde ik haar in diverse poses. Bij het terugkijken zat er niet één bruikbare opnamen bij! Ze waren onduidelijk, onscherp, met schaduwen of scheef. Na nog zo’n zestig andere opnamen kon ik er met moeite een tiental uitsorteren die ik kan gebruiken.
Hetzelfde is het geval als ik “dingen” wil fotograferen. Ik zou bijvoorbeeld af en toe eens iets in mijn eigen huis willen fotograferen om bij een logje te zetten.
Nu, tot nog toe is er bijna niks tevoorschijn gekomen waarvan ik het idee had dat het de werkelijkheid ook maar benaderde!
In sommige blogs zie ik zulke prachtige binnen- en/of buitenopnamen, daar kan ik echt jaloers op wezen. Ik kom voorlopig echt niet verder dan onderstaande foto van een tafereeltje op mijn tafel.
Tja...leuk vind ik het fotograferen dus nog steeds niet al blijf ik proberen om het toch enigszins onder de knie te krijgen.

16 opmerkingen:

 1. Fotograveren is ook echt niet mijn ding. Ik ben ook pas de laatste tijd begonnen om af en toe een foto op mijn blog te zetten, omdat mijn lezers dat wel op prijs stellen en ik het bij anderen ook leuk vind. Maar de kwaliteit van mijn foto's laat nogal eens te wensen over. Dat vind ik zelf niet erg, ik ben niet perfectionistisch. Misschien stel je te hoge eisen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fotograferen vind ik ontzettend leuk, en dat komt goed uit, want voor mijn webwinkel moet ik elke week ontzettend veel foto's maken. Een cursus fotografie heb ik nooit gedaan en mijn camera is een simpel gevalletje, dus Janny .....er is hoop ;-))
  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marlou:
  Ik kan ook niet fotograveren. Maar mijn zoon is hier de fotograf. Hij maakt hele mooie fotos.
  Wat leuk dat je op tafel heb staan. Mooi zilver toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik fotografeer graag, maar alles is ook niet altijd even mooi. Met het fotobewerkingsprogramma kun je nog wel het één en ander bijschaven.
  Toch wel leuk om even bij je op tafel te kijken.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou niet wanhopen, volgens mij valt ALLES te leren, alleen sommige dingen wat langzamer dan andere. Mooie interieurfoto trouwens ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fotograferen is een kwestie van vaak doen, heel veel uitproberen en er van uit gaan, dat al die mensen die van die prachtige foto's op hun weblog hebben staan, er minstens 25 maken om er 1 mooie uit te halen! Dus niet wanhopen en gewoon doen!! Dit resultaat is goed gelukt!! Je kunt bijvoorbeeld met Picasa (gratis bewerkingsprogramma) heel simpel foto's wat rechter, lichter, etc maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind deze foto mooi hoor!

  Maar ik begrijp helemaal wat je bedoelt, ik kan de horizon niet rechthouden op een foto, of ik vergeet dat gewoon, dat ziet er dus altijd raar uit. Maar ik ben sowiezo niet van de plaatjes, ben helemaal niet visueel ingesteld,ben echt van woorden. Ook ben ik slecht in grafieken lezen, doe mij vier bladzijden financiële cijfers in plaats van éénj diagrammetje. Gek hè?

  Blijkbaar moet ik het plaatje zelf maken in mijn hoofd.

  Ja en meer dingen willen leren, dat heb ik ook. Heel fijn toch? Prachtig dat je daar nu meer tijd voor krijgt, Janny.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Plaatjes schieten en fotograferen zijn twee andere dingen. Ik ben van het eerste. Maar niet onverdienstelijk al zeg ik het zelf.
  Op vakantie ben ik het met het toestel. Tussendoor maak ik weinig foto's. Niet sinds de kinderen volwassen zijn. Eigenlijk raar nu ik er over denk.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ja, goed fotograferen zou ik ook wel graag kunnen. zowel mooie foto's van stillevens als foto's van een door de late zon beschenen winterrivierlandschap ...
  er valt nog zooooveel te leren!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Janny,
  Er ligt hier een prachtige digitale camera, maaaaarrrr ... ik maak foto's met mijn 5 megapixel mobiel. Voor de 'verte' foto's is het niets (dat kun je ook zien op mijn blog), maar voor redelijk dichtbij doe ik er alles mee. Alle foto's op mijn blog heb ik gemaakt met mijn mobiel en ik 'manipuleer' ze in Picasa. Ik weet ZEKER dat jij dat ook kan, want ik ben leergierig, maar sommige dingen heb ik totaal geen geduld. Dus ook niet voor lenzen instellen, e.d. Je hebt vast een mobiel, probeer het eens! Picasa3 kun je gratis downloaden. Er gaat een wereld voor je open. Wedden?!
  Groeten,
  Jacoba
  PS Ik vond je stilleven foto leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fotograferen doe ik graag, maar lang niet al mijn foto's zijn goed zodat er veel regelrecht de prullenbak in verdwijnen. Kijk dat is het voordeel van een digitale camera. Gewoon blijven oefenen en op een gegeven moment heb je het fotograferen goed onder de knie. Het begin heb je gemaakt met het stilleven op je tafel. Erg leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. oww ik ben dol op fotograferen ,dat wil niet zeggen dat ik het perfect doe natuurlijk maar aldoende leert men
  Vooral met belichtingen ,dat is nog oefenen ,wat ik wel heb geleerd is dat fotos maken zonder flitser altijd het mooiste zijn ,dus doe er dan een grote lamp bij aan ofzo ,veel mooier dan met flitser
  Gewoon blijven oefenen ,foto hierboven komt al aardig in de richting toch ?
  Succes (mooie eethoek zo

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het juist heel leuk om te fotograferen. Maar denk je dat alle foto's goed zijn, welnee. Ik begrijp niets van belichting etc. Wat ik wel goed kan, is naar een vreemde, originele invalshoek kijken. Dus niet recht ervoor, maar bijvoorbeeld lager gaan staan, op m'n hurken gaan zitten of juist andersom. Maar wat werkelijk goed helpt is de foto's uitsnijden. Je kunt het origineel dupliceren en dan van alles met de extra foto doen. En dan Picasa (gratis bewerkingsprogramma van Google). Moet je gewoon eens op alles klikken. Je maakt de mooiste dingen. Bij je camera heb je ook software gekregen om je foto te bewerken. Zo kun je van de lelijkste foto nog wel iets leuks maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk je stilleven op tafel! En dat fotograferen kun je leren. Ik gooi ook een heleboel weg en de scheve horizonnen en halve hoofden hebben hier al heel veel commentaar opgeleverd...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Janny. Eigenlijk ben ik me pas meer met foto's maken gaan bezig houden omdat ik ook af en toe eens een leuk plaatje op mijn blog wilde zetten. Toen ik (bijna) de wanhoop nabij was, schreef jij reactie: "jij vindt de foto niet mooi omdat je de werkelijkheid gezien hebt". Dat vond ik pas wijze woorden! Ach, waar het ene mens een wiskundeknobbel heeft zitten, zit bij een ander een deukje.

  Dat je je voor veel onderwerpen interesseert vind ik belangrijker dan het volslagen in alles.
  En het is heel goed aan de foto te zien dat je er je best op gedaan hebt. Dat telt toch ook?
  Dus: zet ‘m op, je kunt ‘t!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zeg wat bedoel je precies met alle lijnen? Zoveel lijnen heb ik dus nog niet!!! Ik weet niet of ik dat kleiproject van je nou wel zo'n goed idee vind hoor... ;-)
  X de Jongste

  BeantwoordenVerwijderen