anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 22 augustus 2010

kleuren...

Ik vraag me wel eens af wat voor een “kleurentype” ik nu eigenlijk ben.
Ja, want vergis je niet: kleurentypes bestaan!
Wat kleding betreft weet ik het, geloof ik, wel. Ik heb wel eens een workshop Kleurenanalyse gedaan (met ons gehele chapter, dat was lachen mensen,…je ziet iedereen dan echt eens anders dan anders!). Er kwam voor mij eigenlijk niet veel meer uit dan de kleuren die ik al sinds jaar en dag draag. De natuurtinten, aangevuld met b.v. zwart, wit en donkerblauw. Daar voel ik me goed in en die staan mij het best.
Daarentegen had ik jarenlang een voorkeur voor dieprode lipsticks. Ze staan krachtig en vrolijk (en neem maar van mij aan dat het soms hard nodig is:-). Pas kortelings ben ik overgestapt op lichte natuurtinten en die vind ik dan óók weer mooi staan!
Een paar maal in de maand kleed ik me in uitbundig paars en rood bij mijn Red Hat Society-bijeenkomsten.
De kleuren in ons huis zijn overwegend zandkleur, ecru en grijs.
De meeste kleuren in mijn tuin waren altijd zacht: rose, blauw, wit, lila. In onze huidige bostuin stonden echter enorme struiken die geel, oranje, rood bloeiden. Nu, na drie jaar, zijn sommige eruit maar sommige staan er nog steeds. De enorm grote zachtoranje bloeiende azalea bijvoorbeeld mocht blijven staan. Hij bloeit in het vroege voorjaar en vloekt dus niet met andere planten. Ook een aantal andere “kleurlingen” mochten blijven (maar de gele en rode struiken zijn wel verbannen).
Mijn auto is zwart, mijn fiets is beige. Ons huis is wit met diepdonkerblauw houtwerk en luiken.
Mijn haar is blond (gecoupsoleiled, maar dat is geheim!) en mijn teennagels rood.
Het door-elkaar-serviesgoed dat ik verzamel is rood-wit, met voorkeur voor Sarrequemines, Digoin France, Boch en Mason’s.
Ik houd het meest van witte of groenig-witte bloemen op de vaas. Op dit moment staat er een enorme bos witte gladiolen (ja echt!) in een grote grijze pot van ruw aardewerk op de tafel.

Hmm… nu ik het zo overlees begint het toch een beetje te dagen!
Beetje kleurloos type (behalve dan die paar keer per maand:-)


De foto's zijn ter verduidelijking,
ze betreffen niet de beschreven items!

12 opmerkingen:

 1. Ik zou je niet kleurloos durven noemen. Eerder kleurrijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou ook van natuurtinten. Maar dat vind ik niet kleurloos. En dan dat paars en rood??
  Is dat kleur of is dat kleur??
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach Janny, jij bent helemaal niet kleurloos! Je ziet er altijd prachtig uit (behalve die paar keer per maand dan, ha, ha!
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou hier nog zo n kleurloos typje hoor ,ik hou erg van zwart,grijs,taupe ,creme ,zowel in mn kleding als in mn huis en tuin
  Vroeger droeg ik dus wel die hardere kleuren ,cobaltblauw en fuchia
  Rood zal je hier niet zo snel zien ,dat is niet mijn kleur
  Misschien komt het ook wel door de leeftijd,rustige kleuren ,beetje meer rust in de tent (hihiih)
  Gr Amy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, Janny (en Queenieshome) je bent inderdaad niet kleurloos. Je zou zelfs kunnen zeggen dat uiterst kleurrijke types zich moeten omringen met natuur- aarde- of pasteltinten. Anders zou het te veel van het goede worden! Mijn lievelingskleur is rood, maar behalve één zijden jurkje heb ik niets in die kleur!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. He, jij lijkt me allesbehalve kleurloos. Lieve groet, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een kleurenanalyse heb ik nog nooit gedaan,grappig genoeg kan ik bijna alle tinten dragen, behalve donkerblauw. In mijn huis voornamelijk rustige sobere tinten, grijs, wit, en zand. Maar het zou ook zomaar blauw of creme kunnen worden, want ik waai met alle interieurwinden mee. Zolang het maar rustgevend is, ben al druk genoeg van mezelf (-:

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vroeger droeg ik veel zwart maar ben nu meer van de herfsttinten. Ik vond zo'n bezoek aan een kleurenconsulente ook erg leuk maar hoorde ook niet veel nieuws. Ik zou wel eens zo'n complete make-over willen doen (maar dan zonder camera's). ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kleurrijk stukje van een allesbehalve kleurloos mens, als je het mij vraagt ;-) En naar zo'n kleurenconsulente wil ik ook nog wel eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik draag meestal zwart. Maar ik ben echt geen somberaar, hoor. Bij mijn koppie met kort grijs haar en rode bril staat dat goed.
  In huis is het wel een gekleurde boel: modern, rood, blauw en geel leer. Veel kleurige kunst ook.
  Groeten,
  Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Volgens mij ben jij alles behalve kleurloos, Janny. Jouw kleurenpalet is juist heel uitgebreid. Iedere keer is er een ander, nieuw, spannend, maar altijd interessant logje. Ik ben qua kleding een zomertype. Ja, ik deed ook de kleuranalysetest :-) In huis is het erg rustig qua kleuren. Mijn lievelingskleur is knalrood, oef....ach ja :-)) Die rode lippenstift van jou lijkt me dus wel wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Jannie,
  Jaren geleden heb ik een advies gekregen van Colour me Beautiful, en het werkt! Natuurlijk weten we het wel hoe het zit met onze kleuren, maar het 100% toepassen?? Ieder seizoens type kent zijn neutrale tinten, de tussenkleuren, en de beste kleuren.
  Ik heb meerdere mensen in mijn omgeving die altijd in het zwart gehuld zijn en dan vraag ik mij af: waarom?! Kleuren zijn de kinderen van het licht, zei Itten (kleurenspecialist).
  Jammer als kleur geen plaats heeft in iemands leven, of gele planten of struiken in je tuin ook niet. Niets heerlijkers dan zo'n knetter gele forsythia in het voorjaar. Het gaat om harmonie, balans, evenwicht, en daar doet de kleur niet toe maar de manier waarop toegepast.
  Jeetje, ik ben wel kritisch.
  Ik ben getrouwd in een rode trouwjurk van Frans Molenaar (omdat ik als 10-jarige bedacht had dat ik in een rode jurk zou trouwen) en ik was niet piep meer. Het dorp praat er na alle jaren nog over (en niet alleen de vrouwen!).
  Janny, GENIET, en laat kleur toe in je leven.

  BeantwoordenVerwijderen