anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 20 juni 2010

gewichtig plaatje...

Zoals algemeen bekend in mijn omgeving (en zo langzamerhand ver daarbuiten) ben ik altijd in gevecht met de weegschaal.
Niet letterlijk want de weegschaal is al een tijd geleden verdwenen onder een kast en tegenwoordig houd ik een broek of rok als graatmeter:-)
Och, hoe ik over mijn lijf denk verschilt van dag tot dag. Gelukkig overheerst tegenwoordig het “nou, dat kan er best mee door”. Superslank ben ik niet en word ik ook niet meer. Heb ik me al lang geleden bij neergelegd. Evenwel moet het niet de spuigaten (spuitgaten, zei één van mijn dochters vroeger, wel een leuke in dit verband!) uitlopen natuurlijk.
Nu las ik laatst in een glossy bij ahum… de tandarts of de kapper, een artikel over een Amerikaans model dat gespot was voor aanvang van de show in haar stringetje.
Stringetje was niet het probleem (ook verwonderlijk overigens in puriteins Amerika) maar het overduidelijke vetrolletje dat je zag toen ze ontspannen lachend op een krukje zat.
Dit had een storm van reacties losgemaakt want vrijwel alle reagerende lezeressen vonden het een verademing om een vrouw met een normaal lichaam op de foto te zien. Hier was overduidelijk geen fotoshop of eetstoornis mee gemoeid geweest.
En als je bedenkt dat dit een normale, zelfs slanke vrouw is met hooguit maat 36, 38 dan snap je ook hoe idioot het vrouwbeeld is dat we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen in “de bladen”.
In het blad las ik en passant ook nog dat modellen van tegenwoordig een gewicht hebben dat bij een twaalfjarig kind past. Doodeng omdat generaties jonge vrouwen zich hier wél aan spiegelen! Het laat wel zien hoe ver we afstaan van het beeld van een doorsnee gewicht.
Zou dit een foto zijn die voor publicatie was geweest, dan was er ongetwijfeld royaal gefotoshopt in het gebied rond buik en dijen.
Natuurlijk is dit niks nieuws, we weten allemaal dat dit op grote schaal gebeurt. Maar zo overduidelijk als deze foto dat verhaal illustreert, heb ik het nog niet gezien.
Vandaar dat ik er toch melding van maak in dit blog.
En natuurlijk voor mij zelf om van op te vrolijken als er weer eens een dag komt dat ik zuchtend in de spiegel kijk!

13 opmerkingen:

 1. Je hebt helemal gelijk. Deze vrouw van het plaatje ziet er volstrekt normaal, nee prachtig uit!
  Ik denk dat de meeste vrouwen in nederland er graag zo uit zouden willen zien aangezien ze zwaarder zijn dan dit model. Laatst las ik dat maat 40/42 de gemideelde maat in Nederland is terwijl we ind e bladen vorotduren worden afgescheept met modellen die eruit zien als 16 jarige meisjes.

  Goed onderwerp!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dapper om zo op de foto te gaan. Zou ze weten dat ze veel vrouwen op deze manier een hart onder de riem steekt? Dove is wel aardig bezig met hun fotocampagnes voor en door 'oudere' dames.

  Jij zuchtend in de spiegel kijken, Janny? Dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Volgens mij 'straal' jij van alle kanten!
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marlou:
  Nou, ik wou dat ik er zo uitzag, zeg. Compleet met vetrimpel(tje). Denk dat ik in mijn string wel een andere aanblik biedt!
  Och, dat gedoe om een pondje meer of minder, ik word er zo moe van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch niks mis mee? Waar maken ze zich druk om?
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zag de string eerst niet eens, en dacht dat ze helemaal bloot was. Ik vind het een mooie vrouw. En wat heeft ze dan nog een kleine maat: 36/38!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Janny, wat een fijn stukje heb je weer geschreven. Ik heb me nu eindelijk maar eens aangemeld als volger, ik keek natuurlijk al regelmatig op je blog, maar nu hoef ik niets te missen :-)
  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En toch, als ik dan bij jongste in de klas kijk en al die meiden zie die al maat 40 dragen.... dan word ik daar ook niet echt blij en opgewonden van! Het zou zo fijn zijn als het 'gewoon' 'normaal' zou zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt wel een hoog tempo van stukjes schrijven, hoor. Als ik even weer kijk staat er al iets nieuws.
  Dit stukje vind ik wel een goeie zaak. Ik houd ook absoluut niet van overgewicht bij jonge meisjes (zie bovenstaande reactie) maar ik heb de indruk dat de meiden van tegenwoordig eerder op een model willen lijken. En die zijn dus hartstikke dun en dan worden ook die foto's nog eens bewerkt. Zo krijgen ze nooit een normaal beeld.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Janny
  Ik heb jou via Hennie van Room17
  Je schrijft gelijk een heel herkenbaar stukje
  Te dik/zwaar .........ach wat is te dik ?
  De mevr op de foto heeft een prachtlijf ,oke dr benen zijn wat flink (in verhouding met de rest want die vindt ik dus heerlijk slank,whatever ....,kvindt het een pracht vrouw!)
  Ik ben mn hele leven al te zwaar ,als kind werd ik waarschijnlijk al overvoerd ,mn moeder tobt dr hele leven al met dr gewicht dus ik heb het van geen vreemde ,maar druk als mn moeder maak ik me er niet om ,ben er niet blij mee maar kan me er niet druk om maken ook ,ik ben gezond (zo ver ik weet )dat is me ook heel wat waard
  En ik schijn een leuke kop te hebben ,dat maakt het weer helemaal goed ,ihihihi
  Ik heb gewoon geen zin om mn leven te laten verknallen omdat ik te zwaar zou zijn ,je hebt nou eenmaal dikke mensen ,dunne mensen,lange mensen ,korte mensen ,noem het maar op
  T is toch nooit goed denk ik wel es ...........
  nou ik ga je volger worden hoor
  Gr Amy

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed stukje Janny. Groot gelijk.
  Stoor me ook aan die gratenpakhuizen van modellen. Las laatst over de heroinelook van modellen, dat ze die echt creëren, daar word je toch misselijk van,
  Deze dame ziet er tenminste uit als een vrouw in plaats van een kapstok.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Roelien: ja erger nog zelfs... als twaalfjarige meisjes dus. Blijkt.
  Mirjam: ja... ik héb heel veel om mee te stralen:-)
  MM: zo is het!
  Marlou: ja, ik ben het met je eens. Je wordt er ook moe van. En nu weer zo'n logje van mij!
  Miriam: nou... er is niks waar ze zich drukker om maken. Juist.
  Vlijtig Liesje: welkom op mijn blog! Ik ga gelijk even op dat van jou kijken!
  Ja, kun je nagaan hoe we geprogrammeerd zijn. Dit is een normale maat maar omdat er niks is gefotshopt vinden we dit al "stevig".
  Hennie: leuk dat je volger bent geworden.
  Wondelgijn: nee, dat is natuurlijk ook niet goed. Maar vaak zijn ze ook zo aan het jojoën op die leeftijd. Maar beter dat dan annorexia, denk ik dan maar.
  Dora: evenwicht is lastig. Maar het gaat mij erom dat we een gewoon rëeel beeld van lichamen krijgen en niet worden opgescheept met foto's die de werkelijkheid allerminst weergeven.
  AmY; welkom op mijn blog. Leuk dat je er bent. Ik lees jouw ook vaak, hoor.
  Ja, het blijft een heikel punt die lijn!
  Miriam: heroïnelook? Nou, dat houden ze niet lang vol, lijkt me!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Onlangs een reportage gezien over jonge modellen. Die schijnen vooral uit Oost-Europa afkomstig, tegenwoordig. Tegen een volkomen normaal ogend meisje van 14 werd gezegd, dat ze eerst maar eens moest afvallen.... ik schat dat ze niet meer had dan maat 36. Afschuwelijk!

  O.... en ik ga jou maar eens aan mijn blogroll toevoegen!

  BeantwoordenVerwijderen