anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 13 juni 2010

er chocola van maken…

Ik ben geen echte snoeper maar voor chocolade doe ik een moord, (oei, dat klinkt niet goed na het nieuws over JvdS) nou ja…gek ben ik op chocolade!
Puur, van goede kwaliteit en minstens 70% cacaogehalte.
Omdat ik voortdurend in strijd met de weegschaal ben is die chocolade natuurlijk helemaal geen goed idee. Maar het vooruitzicht om het zonder chocolade te moeten stellen is vreselijk, nee volslagen onmogelijk. Op alles wil ik korten maar op mijn dagelijkse blokje chocola, never! (overigens zijn meer dingen zoals o.a. mijn dagelijkse glaasje wijn moeilijk om op te geven, maar hé: life is short!)
Bovendien is chocolade zo ongezond nog niet, men beweert zelfs dat het eten van pure chocolade kan leiden tot verlaging van de bloeddruk en tot verlaging van het bloedsuikerspiegel(!)
Nu is onlangs mijn lievelingschocola uit het schap bij de grootgrutter genomen (want die verruilt zo langzamerhand slinks alles voor eigen merk). En dus maakte ik een speurtocht langs allerlei andere merken en soorten.
Er moest véél geproefd worden voordat die chocola het stempel “JannyProef” krijgt, want had ik al verteld dat ik zo van chocola hou?
Uiteraard proefde ik als eerste de repen met een “groene achtergrond”.
Want het is toch mooi als je je zwakke punten kunt verdedigen door er een maatschappelijk doel aan te koppelen? Politici doen niet anders:-)
Eerst dus de “groene” chocolade geproefd van fabrikanten die werken volgens het Ethical Trading Initiative. Zij houden zich aan negen afgesproken punten, over o.a. vrije wil, kinderarbeid, minimumloon, etc. Het zijn merken als Tony Chocolonely, Max Havelaar, Fair Trade en ook een aantal andere.
Helaas vond ik die chocola niet echt lekker… te zoet, te muffig, te dik of anderzins niet smakelijk.
Daarna een nog een uitputtende rondgang langs diverse commerciële merken maar ook hier niet echt iets dat er uitspringt voor mij.
Dus ben ik nog steeds op zoek naar die éne, lekkere pure chocolade soort. Geen dikke reep, niet zoet, geen toevoegingen, minstens 70% chocolade. En overal verkrijgbaar, want als de plank leeg is en de paniek toeslaat wil ik niet eerst kilometers rijden voor ik mijn begeerde lekkernij heb.
Ja… je kunt er maar mee zitten, mensen!
Iemand een suggestie?

13 opmerkingen:

 1. Mmmmm chocolade! Ikzelf houd ook niet van snoep, maar wel van chocola. Mijn favoriet is de pure van Fair Trade. En in Frankrijk koop ik altijd de noir met noten (70% puur). Heerlijk!

  Mijn kinderen zijn dol op de vette bonbonblocs...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jááá chocola!!
  Ben ik ook helemaal verzot op. Ik ga voor Cote d'Or, 70% Intense. Probeer maar, je zult zien: heerlijk. Dun en met een hele fijne chocoladesmaak.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gaan deze zomer naar Breda verhuizen. En tot mijn grote vreugde hebben ze in Breda een chocolaterie die zijn weerga niet kent! Lekker, zalig, super de luxe van chocolade. De geur komt je vanaf de straat al tegemoet en het water loopt je in de mond! Serieus!! Ik verheug me enorm op de verhuizing!!!! Gek hè?? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja, nog bedankt voor je geweldige reactie op mijn stukje over je hart en Parijs. Nee, toeval bestaat niet, ik geloof in energie die mensen aantrekt en bij elkaar brengt. Enne in het magazine van de volkskrant van gisteren staat een stuk over chocola, moet je even lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marlou:
  Nou, geef mij maar een zak drop dan heb je geen kind aan me. Ik kan je dus geen raad geven. Chocolade komt hier alleen voor in de vorm van ijs voor de kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. geef mij ook maar een zak drop,en nog een ,graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Puccini in Amsterdam (http://www.puccinibomboni.com/)
  en
  Jordino ook in Amsterdam
  (jordino amsterdam)
  Woon je in de buurt? Zo niet, dan nodig ik je uit voor een chocotour Amsterdam!

  Goddelijke bonbons!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geef mij maar de pure chocolade van Cote d'Or, alhoewel ik met minder ook wel genoegen neem. Sinds Verkade ook aan fair trade doet, koop ik eigenlijk liever dat merk, want dat geeft dan snoep ik ook met een beter gevoel.
  Kindlief is zwaar verslaafd aan chocola. Ik gebruik het als chantage. Waarschijnlijk niet psychologisch verantwoord, maar best handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou, ik "smelt" voor de donkerpure repen van Mousset chocolaterie! Ga gauw proberen!
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik begrijp de noodzaak helemaal. Chocolade is geweldig!
  Ik neem gauw de 70% mee van het merk LINDT. Deze komt van over de grens. Ben benieuwd wat je ervan vind.

  Groetjes Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, die is lekker! Vind ik wel. Maar liever nog heb ik bonbons met een chocolade-notenvulling, van hier bij de banketbakker. Zóóóó lekker!
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Roelien: heerlijk ja.. ook met noten. Fair Trade vind ik persoonlijk iets minder. Volkskrant stukje gelezen. Leuk!
  Dora: ja, die kan er mee door, hoort bij de "best wel goede alternatief" soorten voor mij.
  Wondelgijn: maar dat kun je dan ook wel gebruiken ná al die verhuisperikelen!
  Marlou: drop is oké, maar haalt het niet bij chocolade!
  Anoniem: twee nog wel... en voor wie dan?
  MM: nee, ik woon zeker niet in de buurt. Heb de sites bekeken en kreeg ter plekke neiging de trein naar Amsterdam te nemen. Dat ziet er heerlijk uit. Als ik weer eens in A'dam ben ga ik er zeker kijken.
  Mirjam: zie boven Cote d'Or. Nou, een beetje chantage kan geen kwaad bij kids hoor.
  Yvonne: ja, chocolade van Mousset is echt lekker. Maar om daar nu steeds zover voor te rijden...
  Barbara: ik ben erg benieuwd. Ken hem niet maar heb er nu al "zin an"!
  Miriam: och een bonbonnetje op zijn tijd gaat er wel in, maar echt lekker vind ik toch gewoon de reep.

  BeantwoordenVerwijderen