anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 12 maart 2010

De Midlife-crisis bestaat niet meer!

Ook gelezen dat de midlife-crisis niet meer bestaat?
Midlife: je weet wel… die periode in een mans leven dat hij een motor koopt, scharrelt met zijn secretaresse en zich in een strakke spijkerbroek wurmt! Die periode in een vrouwenleven dat ze zich ongeliefd en onbemind waant, waarin ze de korte rokjes wegbergt en pillen tegen opvliegers en depressies slikt.
Die midlifecrisis is niet meer!
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen op deze leeftijd zelfs gelukkiger zijn dan in de jaren daarvoor.
Pakweg 40 jaar geleden ging men er nog van uit dat het leven van mensen vanaf hun 45ste alleen maar slechter kon worden Sommige mensen (lees vooral mannen) reageerden daar op door radicale beslissingen te nemen. Volgens diezelfde onderzoeken is bewezen dat deze periode nu één van de gelukkigste bij mensen is. Er werden 1.500 mensen van middelbare leeftijd ondervraagd waarvan de meesten zeiden dat ze nu evenwichtiger en gelukkiger zijn dan twintig jaar geleden. Hoe is dit zo veranderd?
Eerder had “men” toch vaak het gevoel dat idealen niet of maar gedeeltelijk waren uitgekomen. En het idee dat je leven te kort was om deze idealen nog te verwezenlijken gaf een depressief of neerslachtig gevoel.

Tegenwoordig heeft een betere gezondheidszorg ervoor gezorgd dat mensen gelukkiger ouder worden en daar geen angst meer voor hebben. Mensen dachten voorheen zo zeer dat de middelbare leeftijd een periode van verlies zou zijn, dat dit ook waar werd. Maar tegenwoordig zien we juist dat steeds meer oudere mensen beginnen op te bloeien.
Ze ondernemen dingen, durven veel meer van zichzelf te laten zien. Veel mensen beginnen zelfs op middelbare leeftijd nog aan iets geheel nieuws en onbekends!
En ze hebben daarmee ook meer kans om te slagen, want hun beslissingen zijn gebaseerd op kennis en ervaring.
Dus lieve lezers: er gloort heel veel licht aan de horizon!

7 opmerkingen:

 1. Ja,ja. Nou, ik geloof er helemaal niets van! ;) De midlife crisis is de reden van mijn bestaan .. eh...blog.

  Ik vind je plaatje van de krasse knar achter de draaitafel heel leuk. Vrouw of man?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kreun....ze hebben mij niets gevraagd, dat blijkt wel. Steun, kreun. Midlife crisis bestaat niet? Bij mij is hij op mijn 35te begonnen en ik zit er nog steeds middenin...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja natuurlijk, we kunnen de theorie ook wel aanhouden en gewoon de praktijk veranderen...!
  De zilvergrijze DJ is Ruth Flowers, 68 jaar!
  Ik vind haar verhaal zo leuk!
  http://www.rockthesilver.com/rock_the_silver/2010/02/she-rocks-ruth-flowers.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, de praktijk veranderen, dáár ben ik voor! Helaas geloof ik er ook niks van, van die positieve midlifecrisis-verandering. Die krasse knar lijkt een beetje op Lenny Kravetz, maar dan 20 jaar ouder(is een compliment, hoor!)Als ik op Ruths leeftijd ook nog zo actief ben...
  groetjes Mirjam kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geloof er wel in. Als ik zie wat er veranderd is in een generatie. Ik vind mensen van 60, 70 tegen woordig ook echt aktief. Doen leuke dingen en zitten niet te zeuren over vroeger.Je kunt nu ook veel meer doen dan vroeger het is niet zo snel meer raar of gek. Zie die Ruth maar eens. Goed voorbeeld. En zo zijn er veel meer.Misschien niet zo heftig als zij, maar toch. Groetjes Dora.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk mens lijkt me dit. Ik voel me zelf in elk geval een stuk beter dan toen ik jong was. Dus dat klopt wel. Maar of dat voor iedereen zo is weet ik ook niet.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mirjam: steeds blijven oefenen, zou mijn eigen moeder zeggen (en die wordt bijna 90 jaar).
  Dora: ja, we blijven wel steeds langer jonger. Dat is in elk geval meegenomen.
  Miriam: je moet echt even de site bekijken waarop Ruth staat. Staan nog veel meer foto´s van haar op!

  BeantwoordenVerwijderen