anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 21 december 2009

Overpeinzing...

Nu dit jaar langzaam ten einde loopt, komen ook de overpeinzingen (ongewild) mijn brein weer binnen geslopen.
Was het een goed jaar?
Ja, eigenlijk een buitengewoon goed jaar. Waarom? Dat zou ik niet eens precies kunnen duiden. Maar er is zoveel waar ik blij en dankbaar voor ben. En dat is alleen maar toegenomen afgelopen jaar. Zonder te zwelgen in zelfgenoegzaamheid, weet ik dat ik een bevoorrecht mens ben. Het leven heeft me veel kansen geboden en ik besef terdege dat het niet voor iedereen zo is.
Heb ik ook ergens spijt van?
"Spijt: besef dat men iets niet had moeten doen; spijt over iets waarvan men het gevoel heeft dat het ook anders had kunnen zijn."
Er zijn natuurlijk wel gebeurtenissen in het afgelopen jaar die anders hadden gekund. Woorden die mijn mond uit waren voordat ik er erg in had. Handelingen die wel iets beter hadden gemogen. Keuzes die ik achteraf niet zo gelukkig vind.
"Gedane zaken nemen geen keer, maar spijt kan je wel inzicht geven."
Nee, ik geloof er niet zo in dat spijt je inzicht kan geven. Spijt verlamt eerder of geeft een gevoel van falen. Je kunt er, zeker achteraf, niets mee.
"Geeft het een leermoment dan?"
Och, ook die leermomenten mogen ze van mij houden. Het besef dat je mens bent en dus fouten zult blijven maken is veel geruststellender. Goeie voornemens voor komend jaar heb ik dan ook niet. Want natuurlijk is het allemaal onzin, alsof de verandering van 31 december naar 1 januari ineens een ander mens van je maakt.
Ook in het volgende jaar zullen die harde woorden, verkeerde keuzes en halfslachtige handelingen wel weer opduiken. In het beste geval zijn het ándere harde woorden, halfslachtige handelingen of verkeerde keuzes!

5 opmerkingen:

 1. "De dwaasheden waarover men de meeste spijt heeft, zijn die welke men niet begaan heeft toen men de gelegenheid had."

  Helen Rowland
  namens mij (haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi dat je zó over het 'verleden' kunt denken. Ik hoop ook zover te komen. Eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed voornemen: geen voornemens meer te maken. Vind ook dat spijt nergens goed voor is. Je kunt je energie beter in andere dingen stoppen. Mooi eindejaarsstukje, Janny
  Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het leven heeft mijzelf de les geleerd,dat het totaal NIET gaat om de ,,fouten,, ,maar om de KWALITEIT van de keuze,die ooit werd gemaakt!
  m.a.w. uit elke situatie is de kracht van de tegenstelling te halen.
  en hier spreekt een onverbeterlijke optimist!
  overal de humor uit kunnen halen,is ook een prettig hulpmiddel.
  op naar het nieuwe jaar,met nog meer ,,keuze,, momenten.

  Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens, Dame Gazeuse. Als er al wat te leren valt uit verkeerd gemaakte keuzen dan is het dat wel! En met jouw optimisme zit het wel snor!

  BeantwoordenVerwijderen