anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 28 december 2009

kant...

Lodewijk de Veertiende was Gods plaatsvervanger op aarde. Tenminste: dat vond hij zelf en hij riep zich uit tot koning bij de gratie Gods.
Bij iemand van zo’n statuur past uiteraard alleen het allerbeste en het allermooiste. In zijn hof ging het uitsluitend om weelde, luxe en genot. Hij gaf werkelijk kapitalen uit om zijn behoefte hieraan te stillen. In de tweede helft van de zeventiende eeuw kon dat ook. Aangezien de hoge aristocratie en de geestelijkheid hier volop van meeprofiteerden en het gepeupel nauwelijks een stem had kon hij zijn grillen op allerlei gebied laten vervullen. O.a. op het gebied van kant.
Ik heb al eens eerder geschreven dat ik in kant geïnteresseerd ben. En nu niet gelijk mij in een kanten outfit op je netvlies laten verschijnen:-) Nee, het gaat mij meer om het handgemaakte kant dat in de voorgaande eeuwen werd vervaardigd. Bijvoorbeeld in Alençon in Frankrijk. Diezelfde grootheidswaanzinnige Lodewijk heeft ervoor gezorgd dat hier het centrum van de Franse kantindustrie ontstond.
Destijds was kant maken geen werk voor watjes. De werkzaam- heden waren verdeeld in tien stappen. Elke kantwerkster was maar van twee of drie stappen op de hoogte. Dit om het mysterie van kant niet aan derden te tonen. Alleen de kantmeesteres was de enige die het gehele proces kende en zij was vaak afkomstig uit de directe omgeving van de koning. In die tijd was kant meer waard dan grond. Het maken van één vierkante centimeter kant nam van 10 tot 15 uur handwerk in beslag, dus het was een echt prestigeprodukt.
In Frankrijk bestaat heden ten dage nog het Atelier de Culture des Dentelles. Het kant, hier geproduceerd, word gemaakt door de allerbegaafste kantwerksters van het land en word geëxposeerd in binnen- en buitenland. Het behoort werkelijk tot de top van culturele erfgoederen. Het is absoluut onmogelijk niet onder de indruk te komen als je dit eenmaal hebt aanschouwd. Ik heb ooit op vakantie een heel klein kanten kraagje in het Musée de la Dentelle gekocht. Het heeft de kenmerkende bloemmotieven en omtrekken met reliëf van Alençons kantwerk. Het kant is tegenwoordig echter peperduur. Het kleine stukje oude kant uit Alençon, hieronder afgebeeld, kost momenteel 250 dollar! Veel meer kant uit Alençon zal er dus niet waarschijnlijk niet meer bijkomen. (een aantal feiten zijn ontleend aan "Leven in Frankrijk")

6 opmerkingen:

 1. Wat mooi zeg! Ik wist wel dat kant moi en duur was (ben ook weleens in Brugge geweest!) maar dit wist ik allemaal niet. Ik ga vanavond lekker googelen...Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het Kanten verhaal deed me herinneren dat er in doosjes en laatjes oud kant ligt te verjaren,de familie geschiedenis komt weer langs:n stukje kant van de kleding van mn grootmoeder die in 1817 was geboren,zij droeg traditionele Brabantse kleding,waarvan de zwarte kant van haar sluier ligt te liggen in n doosje.
  eveneens de familie doopjurk bestaat uit kant van begin 1900,is als erfenis bij me terecht gekomen.
  jouw verhaal geeft me weer de drive om de kleine kantjes eens goed uit de mottenballen te halen,dat oude handwerk is TE mooi om in een stoffig mandje te laten liggen.
  prachtig als een stukje Kant geschiedenis tot leven komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vergeten! bovenstaand bericht van Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk Engelien! Om kant te hebben dat uit je familie stamt is echt speciaal. Ik heb een kennis die aan haar muur een heel mooie lijst heeft met allemaal familieherinneringen. Daar zitten tussen de oude zwart-wit foto's en oude filmkaartjes o.a. stukken kant tussen. Een heel fraai gezicht en een mooi aandenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. geweldig, dit idee! ga ik zeker mee aan de slag,zal je t.z.t. de resultaten laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant. Ik heb ook wel etalages vol kant in Belgische en Franse steden gezien maar heb de aantrekkingskracht er nooit zo van gevoeld. Een kleine 'kant'tekening derhalve ;)

  BeantwoordenVerwijderen